foto: profimedia
Људска права Политика Саопштењe

Двадесет две године од акције “Олуја” – етничко чишћење и злочини немају оправдање

У војно-полицијској акцији „Олуја“, пре 22 године, протерано је више од 200.000 српских цивила са територије на којој су живели. Њихове куће су спаљене, уништене да се никада не врате. Хрватске снаге су убиле готово 2.000 људи. Овај злочин је до данас остао некажњен, одговорни наредбодавци и починиоци нису кажњени. Жртве нису обештећене и хрватска држава им ускраћује достојну почаст. Трибунал у Хагу је утврдио да је то био „злочиначки подухват“, али пропустио да осуди починиоце.

Негирање злочина је његово понављање, а прослава злочина је поништавање свега људског и цивилизацијског у једном друштву. Држава која је своје грађане друге националности протерала са своје територије, убијала цивиле, старце, жене и децу не може тај злочиначки акт правдати никаквим ратним циљевима, јер се такви злочини у цивилизованом свету не могу ничим оправдати.

Злочини почињени током акције „Олуја“, као и сви други злочини на територији бивших југословенских република морају бити истражени до краја, одговорни кажњени, а жртве обештећене. Чињеница да је од овог великог злочина протекло 22 године још више обавезује надлежне тужилачке и судске институције да утврде чињенице и казне кривце. У супротном, институције не постоје.

Странка „Доста је било“ позива све државе, владе, политичаре и медије у региону да једном заувек одустану од негирања сопствених злочина, покажу основну људскост и саосећање са породицама жртава. То им неће угрозити државност. Управо супротно.

Странка „Доста је било“ позива све државе региона да одустану од релативизације сопствених злочина и проналажења изговора за њих. Ни једна жртва није “сама крива”. Криви су искључиво починиоци и налогодавци злочина, без обзира колико “узвишено” квалификовали свој циљ.

Сваки злочин је индивидуалан. Сваки злочин захтева да се пронађе и казни кривац. И то не само због породица жртава, него и због самог друштва. Да бисте се уопште звали друштво, морате да процесуирате злочине, иначе нисте друштво. Ако сакривате злочин и то је злочин. А ако то не знате, онда нисте човек.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар