Autorski tekst Beograd

Koliko vredi glas na opštinskim izborima na Savskom vencu?

Budžet opštine Savski venac za 2017. godinu iznosi 486.871.801 dinar (Sl. list grada Beograda broj 139 od 30. decembra 2016. godine). Jednostavnosti radi, pretpostavimo da je budžet nepromenjen tokom četiri godine mandata opštinskih odbornika. Za četiri godine opština raspolaže sa nešto manje od dve milijarde dinara. Kada se ukupan četvorogodišnji iznos od 1.987.487.204 dinara podeli sa brojem važećih glasačkih listića (kojih je na lokalnim izborima održanim 25. aprila 2016. godine na Savskom vencu bilo 20.551), dobija se da je svaki važeći listić vredeo 94.763 dinara.

Šta se dešava ako ne izađete na izbore? U biračkom spisku je bilo 42.348 upisanih birača. Zanemarujući činjenicu da su birački spiskovi neažurni, može se tvrditi da svaki glas potencijalno vredi najmanje 46.932 dinara. Neizlaskom na izbore ili poništavanjem glasačkog listića, svaki građanin prepušta njegovih 46.932 dinara biračima sa važećim glasačkim listićem. Tako se, uz polovičnu izlaznost (49,64%) i nevažeće listiće vrednost glasa praktično udvostručila.

Koliku korist treba da očekujete od opštine? Korisnici budžeta opštine nisu samo birači, već celokupno stanovništvo koje uključuje i maloletna lica. Prema procenama Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu popisa iz 2011. godine, na opštini Savski venac u 2017. godini živi 36.267 stanovnika (da, dobro ste primetili – zajedno sa maloletnim licima, procenjuje se da Savski venac ima 15% manje stanovnika nego što ih se nalazi u biračkom spisku). Ako pretpostavimo da građani Savskog venca koriste usluge drugih opština u istoj meri u kojoj i građani sa drugih opština koriste usluge naše opštine, ispada da za četiri godine mandata svaki građanin treba da dobije usluge u vrednosti od 54.801 dinara (podeljeno sa 48 meseci – 1.141 dinar mesečno).

Da li imate utisak da od opštinskih vlasti dobijate usluge u toj vrednosti? Da li smatrate da opština uvećava svoju imovinu?

Imajte na umu da je ova ekstremno pojednostavljena računica (koja ne uzima u obzir rebalanse budžeta) napravljena samo za opštinske izbore – gradski, pokrajinski i republički glasovi takođe imaju svoju cenu. Kada sledeći put budete glasali, znajte da jednim zaokruživanjem opštinske liste nekome dajete da upravlja sa bezmalo sto hiljada dinara. Koliko vredi glas na višim nivoima vlasti, sami pretpostavite.

Molim vas da podelite ovaj tekst sa drugima kako bi ih pročitali i oni koji nisu simpatizeri Dosta je bilo – ako ništa drugo, barem da cena glasa na lokalnim izborima poskupi sa jednog sendviča u četiri godine na barem jedan ručak mesečno.

Željko  Šokčić

O autoru

1
Ostavite komentar

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Suri Recent comment authors
najnoviji najstariji
Suri
Gost
Suri

DJB sve cestitke za tekst, svakog dana ste sve boli i bolji.
Da li postoji neko kompetentan u DJB da se opise slucaj sa opet po ko zna koji put problematicnim TENDEROM ZA NOVOGODISNJU RASVETU U BEOGRADU https://pistaljka.rs/home/read/639 jer je vrloslica sa prethodnom tematikom.
Sigurno ce ova tema vec na jesen biti jako zanimljiva, a narocito kada se opet pojavi isti igrac koji kazu 20 godina trguje sijalicama za NOVOGODISNJU RASVETU i ostvaruje VELIKI profit od istog.
DO POBEDE,
Suri