Ауторски текст Грађевина

Отимачина у Енергопројекту шамар генерацијама неимара

Шта год мислили о данашњем Енергопројекту, при самом помену некадашњег гиганта, сваком на тренутак застане дах. Моја прва асоцијација на Енергопројект су пре свега творци домаћег градитељства који су, стварајући неимарска ремек дела по читавом свету, изнедрили заправо читаве генерације грађевинара.

Све и да немате никаквих додирних тачака са грађевином, сигурно сте бар једном у свом животу чули за неки архитектонски подухват који је дело ове компаније. Ако сте били срећне руке, можда сте чак и упознали неког поносног неимара који је цео свој радни век провео у Енергопројекту. Ако ништа друго, сигурно сте прошетали поред зграде дирекције која се налази у самом центру Новог Београда.

Холдинг је ове године навршио 65 година постојања, те је неки скоројевић из врха власти очигледно решио да пензионише симбол српског грађевинарства. Када би одавали пошту Енергопројекту, не би било могуће побројати све милионе кубика бетона, хиљаде километара аутопутева, стотине мостова, брана, стамбених, пословних и туристичких комплекса, индустријских постројења, које су наше деде и очеви уградили радећи у име Енергопројекта на свих седам континената.

Дуго је Холдинг одолевао утицају политике и колико толико задржавао одређену аутономију од руку паразита и тајкунских дилова. Ту снагу компанија је црпела из иностраних ангажмана, али и јаких стручних кадрова чијом је синергијом Енергопројект одржаван у животу.

Наравно, потпуно је наивно очекивати да ће нечији ентузијазам и савестан однос према послу сачувати компанију вредну неколико милијарди евра у криминалној држави каква је Србија данас. Пасивном улогом дојучерашњег највећег појединачног власника, држава је кумовала тајкунском отимању још једног свог предузећа. Ових дана је, након дугогодишњих многобројиних неуспешних покушаја отимања акција, поткупљивања чланова Управног одбора Холдинга и низа других закулисних радњи, власник “Напред развоја“ Добросав Бојовић постао и власник 52% акција, и тиме постао већински власник Енергопројекта.

Отимање је почело пре нешто више од једне деценије, у доба процвата пљачкашких приватизација, када је контраверзни бизнисмен Добросав Бојовић постао власник такође некадашњег успешног грађевинског предузећа Напред АД, и то на врло сличан начин како је то сада урађено са Енергопројектом, само далеко брже, јаче и бескрупулозније. Од тог тренутка па све до данас, Бојовић је у више наврата покушавао непријатељско успостављање доминације у Холдингу, и то уз подршку других интересних група кооптираних у Управни одбор “Енергопројекта“.

Наиме, још од 2009. године Бојовић као приватни акционар лично, али и као власник “Напред развоја“ и закулисно са другим повезаним лицима и фирмама, у континуитету постаје власник безмало четвртине свих акија “Енергопројекта“. Формално, Бојовић је тада ушао у УО “Енергопројекта“ са два нова члана, али незванично већ тада је овај грађевински тајкун управљао са 7 чланова Управног одбора.

У међувремену је тихом и дискретном куповином акција, како преко самог “Напред Развоја“ (24,5%), тако и преко повезаних лица “Монтинвеста“ (5,17%) и “Јопага“ (5,12%), Бојовић незванично постао власник 35,38% акција Енергопројекта. Међутим, самом “Напреду“ као другом највећем појединачном власнику је било неопходно више од 25% акција, да би по Закону огласио понуду за куповину свих преосталих акција.

Управо у светлу недостајања магичне четвртине, почетком године потпуно мистично “Дунав Осигурање“ и “Ист капитол“ продају 5,81% свог удела у Енергопројекту. Да се радило о тајном договору са Бојовићем, указивало је и то да је трансакција обављена у свега 30 секунди од оглашавања акција на продају, и то са наменског рачуна и 500 милиона динара спремних за куповину ових акција.

Комисија за хартије од вредности недавно је потврдила сумње и обелоданила да је купац ових акција управо Добросав Бојовић, чиме је Бојовић дужан да по Закону огласи куповину свих акција Енергопројекта! Испоставило се међутим да власник “Напреда“ нема толико новца, те је за додатних 16,63%, колико му је недостајало да би постао већински власник “Енергопројекта“, добио кредит од 80 милиона евра од “АИК Банке“ у власништву још једног тајкуна, Миодрага Костића!

Као шлаг на торту целој овој тужној саги, јесте податак да држава није депоновала на продају својих 33,58% акција за 45 милиона евра, колико је Бојовић понудио. Јучерашњим падом цена акција Енергопројекта за 27%, држава је непродавањем изгубила 1,5 милијарду динара!

Након свега, тешко је рећи ко је највише кумовао крмчењу Енергопројекта, да ли је то сам Бојовић, “Дунав осигурање“, неспретни менаџмент компаније, или сама држава која је све немилице посматрала и неутрално коментарисала дешавања у протеклих пола године. Једно је ипак сигурно, Добросав Бојовић управо је постао највећи домаћи извођач низа државних пројеката попут “Београда на води“, “Коридора 11“, “Прокопа“, Железничког Коридора 10, Топионице бакра у Бору!

Неспорна је чињеница да је Енергопројект гломазан систем, неконкурентан за данашње пословне прилике, стасао за реконструкцију. Енергопројект је континуирано подмлађивао кадрове, упошљавао стручне људе и био је спреман за здрав реорганизациони процес. Али, то сигурно није циљ новог власника. Све време ове тајкунске битке, Бојовићу је у интересу била куповина атрактивне имовине “Енергопројекта“, то јест земљишта на Новом Београду које је далеко вредније од свих Бојовићевих поткусуривања.

Милан Поповић, дипл.грађ.инж.

Члан ГО Доста је било

 

Доста је било

Доста је било

Оставите коментар

8 Коментарa на "Отимачина у Енергопројекту шамар генерацијама неимара"

avatar
2500
Сортирајте по:   најновији | најстарији
Igor
Гост
Igor

Energoprojekt je poceo sa propadanjem jos 90’tih, kao i mnoga druga drzavna preduzeca. Poceo je da propada kada su direktori poceli da rade u svoju korist. Preduzece je mozda samo spolja izgledalo kao drzavno, medjutim unutra je bilo skroz privatno. Jos 90′ tih je bila najnormalnija pojava pitanje u aplikaciji za posao “ Da li vam neko od rodbine radi u Energoprojektu“
Ko god je radijo na Bliskom istoku,u zadnjih dvadeset godina, imao je priliku da upozna more inzenjera koji su ponokli u EP, ali kojeg su u medjuvremenu napustili. Niko od njih nije imao lepu rec za svoju bivsu firmu. Ti su ljudi zaista velicine u svom poslu. Na projektima,za koje su ih angazovale kompanije iz citavog sveta, uglavnom su radili na vodecim pozicijama. Medjutim one koje sam ja imao prilike da upoznam, tokom sedam godina provedenih u emiratima, niko nije bijo mladji od 65’og godista. Pitam se onda gde su ti mladi kadrovi koje je EP iznedrio u medjuvremenu. Sto se tice poslova u inosteanstvu od 90′ pa na ovamo sve moze da se svrsta u kategoriju malih projekata. Da „nespretni menadzment“ nije gledao samo svoj licni interes kompanija bi imala sansu da prebrodi tranziciju i da zadrzi konkurentnu poziciju u svetu. U tekstu pise kako EP bio speman za rekonstrukciju. Pa jeste, jos od pre 25 godina, ali eto sprecilo ih je neprijateljsko preuzimanje. Inace da se to nije desilo sad bi EP krenuo putem nezadrzivog razvoja. Najtuznije od svega je to sto je najvrednije u Energoprojektu njena upravna zgrada na NBGD-u, zbog cega je i preuzeta. Sad ce tu da niknu jedno dve zgrade. U kojima ce kvadrat da kosta, otprilike 3.000 evra. Ne zato sto ce to biti ne znam kakav kvalitet, vec zato sto je lokacija dobra. To nece ici na dusu samo novom vlasniku, vec i dosadasnjem „nespretnom rukovodstvu“ o kome pisac ovog teksta nista nije rekao. Zato je danas cela kompanija tu gde jeste.

Milan Popović
Гост
Милан Поповић

Vi ste potpuno u pravu. Osvrt je bio na nedavna događanja u EP-u, a očigledno ste shvatili šta sam podrazumevao pod nespretnim rukovodstvom. Istina jeste da u ovim okolnostima EP ne bi mogao da se rekonstruiše, međutim uz dobar menadžment smatram da bi to bilo moguće, jer EP raspolaže dobrim kadrom. Lično znam bar desetak kolega koji su bili krem u mojoj generaciji, otišlih što u visokogradnju, što u entel, opremu, industriju, nešto manje u niskogradnju i biro. Bilo je i dobrih zainteresovanih kupaca, ali ih je upravo zatvoreni menadžment oterao. Može se naravno pisati i o tome, ali ponavljam, osvrt je na poslednjem činu propadanja EPa.

Ana
Гост
Ana

Ne ulazeći u temu teksta, budući da o tome ne znam previše, mada ponešto slučajno i znam, moram da konstatujem da meni pri pomenu Energoprojekta uopšte ne zastane dah. Naprotiv, Energoprojekt je za mene sinonim za firme i način funkcionisanja firmi u Jugoslaviji, odnosno jednopartijskom sistemu, u kom svi znamo kako su stvari nakaradno funkcionisale, iako se sada mnogi svojski trude (a posebno potomci tada privilegovanih) da tu sliku zamute i predstave u nekom idealnom ili poluidealnom svetlu. Možda su tada prilike na svakom planu, pa i u firmama bile bolje… možda… ali zavisi sa koje strane pogledate, odnosno kako za koga, ogoljeno rečeno, zavisno od toga da li ste pripadali, odnosno HTELI da pripadate „kasti na vlasti“. Hvala lepo na Energoprojektu i sličnim firmama, ne ponovilo se. Što ne znači da je sada imalo bolje.

Milan Popović
Гост
Милан Поповић

Ваше тврдње нису нетачне, ЕП је био и сада је пун непотизма. Такође, комунистички модел просто није било могуће заобићи у било којој компанији бивше СФРЈ, а камо ли у оваквом Холдингу. Међутим, и поред свега тога, Енергопројект јестре изнедрио најбоље кадрове бивше земље. У прилог томе говоре и подаци да је велики број ЕПових инжењера и дан данас ангажован од стране других држава и компанија по читавом свету. Дакле, као што сам у тексту и навео – шта год мислили о данашњем Енергопројекту, неоспорно је његово интернационално достигнуће и кадровско богатство.

andrej
Гост
andrej

I meni je nekako, iz nekih nostalgicnih razloga valjda, zao sto je Energoprojekt otisao u istoriju… No, logicki gledano, cim su skoro svi zaposleni tamo svoje akcije prodali to najbolje govori sta sami zaposleni misle o kompaniji u kojoj rade…

Nebojsa
Гост
Nebojsa

To su prodali radnici koji su pred penziju , jer samo oni imaju jos uvek akcije. A ne moje kolege sa po 10 godina u EPNG. Ovi izmedju vide gde ovo vodi ,pa da uzmu koji dinar da ne propadne

Mirko Benac
Гост
Mirko Benac

Milane, apsolutno je skandalozno sto je drzava izgubila 1.5 mlrd na ovom poslu, ali mislim da ne bi trebalo apriori presudjivati doticnom gospodinu Bojovicu i procenjivati koje su mu namere. Mozda postavi firmu na zdrave trzisne noge, u svakom slucaju covek ima iskustva u toj bransi i odrzao je preduzece Napred dugo godina ( dali spregom sa valscu iskreno ne znam, ali je odrzao…) Takodje, u negativnom kontekstu pominjes udruzivanje sa Miodragom Kosticem, a ja iskreno ne mogu da vidim sta je tu sporno ( ako izuzmemo istoriju dolaska do kapitala, ali to je potpuno druga tema, Miodraga Kostica ). Udruzili su komercijalne interese i privatni kapital radi postizanja buduce dobiti.

Milan Popović
Гост
Милан Поповић

Održati neku firmu ne znači apriori da ona i dobro posluje. Nije Napred jedina Bojovićeva firma, ima ih još i sve posluju sa milionskim gubicima:
http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/firme-novog-vlasnika-energoprojekta-beleze-milionske-gubitke/xhc0kkn
Takođe. firma Jopag je u celoj priči samo zbog zemljišta kod Arene. Treće, na ovakav način preko povezanih lica se ne može dolaziti do akcija. I jednostavno nije ovo način da neko zakulisno i tajnim udruživanjem dođe do vlasništva u Energoprojektu. Mora se ispitati i naprasna odluka Dunav Osiguranja i Ist Kapitola da u rekordnom roku prodaju svoje akcije, za koje je novac unapred bio pripremljen. Dakle, ni ovde nije došlo do prave tržišne trgovine akcijama. Dalje, novac kojim je Bojović na ovaj način kupio EP nije ni približno prava vrednost EP-a, a mi se Mirko upravo i borimo protiv improvizovanih prodaja i privatizacija. Na kraju, neverovatno mi je da tvrdiš kako nije bitno poreklo novca koji je ušao u vlasništvo bilo koje firme, a kamo li EP-a. Već smo videli kako je Agrobanka i Univerzal banka davala kredite i kako su te banke završavale. I dozvoli mi da osećam i lično i profesionalno gađenje prema tome kako je neko sa par desetina miliona eura kupio kompaniju sa bogatom tradicijom od 7 decenija, vrednosti od bar milijardu eura i najvrednijim poslovima u zemlji.