VIDEO Говор Скупштина

Посланичка питања Саше Радуловића

Посланици Доста је било данас су 17. пут поставили питања председници Народне скупштине и 25. пут председнику Републике на која су по закону дужни да одговоре. Сва питања су до данас остала без одговора. Председник ДЈБ Саша Радуловић је данас поставио питања и неколицини министара:

“Питање за министра рада Зорана Ђорђевића – ко је власник Гоше? Да ли је Министарство рада покренуло инспекцију у Гоши? Да ли Закон о раду предвиђа да запослени примају плате или та одредба Закона не важи за раднике Гоше?

Питања за министра просвете Младен Шарчевића – да ли зна да су просечна примања у Србији 57.000, а да је за опремање ђака потребно између 15 и 20.000 динара? Да ли зна да озбиљне државе у свету воде рачуна о наталитету и образовању и да деци набављају уџбенике? Због чега тога нема у Србији иако то није велика ставка у буџету?

Питање за министарку саобраћаја Зорану Михајловић – да ли зна да је Ер Србија од 2014. године до 2016. добила преко 160 милиона евра субвенција из буџета, и да је то вишеструко више него што је ЈАТ икада добио? Да ли зна, да није добила тај поклон, да би Ер Србија направила губитке од преко 150 милиона евра? Да ли зна да и Аеродром Никола Тесла, поред овог новца, индиректно субвенционише Ер Србију тако што је ослобађају од плаћања такси, плаћања дугова? Када ће ову праксу прекинути?

Питање за председника Одбору за безбедност Србије. Посланичка група Доста је било је поднела захтев за хитну седницу Одбора за безбедност на коју би били позвани министар иностраних послова Ивица Дачић и директор БИА Братислав Гашић где би се дискутовало о безбедносним претњама које стижу из Македоније а о којима чујемо само из медија. Одакле долазе претње, колико су озбиљне, због чега је Влада повукла тако озбиљан потез као што је повлачење целе амбасаде из Скопља?

Питање за министра одбране Александра Вулина, након читања његове биографије, у којој каже да је био помоћник директора маркетинга у фирми Супер Прес, па исто то у фирми Колор Прес, па одговорни уредник недељника Печат и колумниста у више дневних и недељних новина, завршио је Правни факултет у Крагујевцу. Када је завршио Правни факултет у Крагујевцу? И шта га, по његовом мишљењу, квалификује по овој биографији коју је сам доставио, за место министра одбране?

Шесто питање иде министру трговина Расиму Љајићу. Да ли је истина да је власник Информера сувласник у фирми за препродају малина? Да ли министар зна да прекупци и накупци убијају малинаре и шта ће урадити да спречи да сав профит који малинари улажу иде прекупцима и накупцима?

Седмо питање је за министра пољопривреде Бранислава Недимовића. Пољопривреднике у Србији је погодила велика суша која ће имати несагледиве последице по њих. Многи су узели кредите, задужили се, имаће велике проблеме да наставе да послују надаље. Шта је са великим пројектима који су најављивани за наводњавање који је требало да дођу од арапских инвеститора? Шта ће урадити по питању суше и помоћи нашим пољопривредним газдинствима?

Осмо питање је за министра финансија Душана Вујовића. Колико је дана од почетка године министар био у Србији на свом радном месту? А колико је био у иностранству? Привредни раст је у првих шест месеци испод 1.3 посто, буџет је најавио 3 посто. Како очекује да до краја године раст буде око 5 посто, из којих сектора и које су нове пројекције раста буџета Републике Србије?

Затим – 24 пута до сада смо поставили питања председнику Републике, бившем премијеру, и 16 пута председници Скупштине Србије, а ниједном нисмо добили одговор. Члан 287 каже да се одговори достављају у писменом облику. Питање за председницу Скупштине је када ће заказати седницу о својој смени. Хвала.”

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Divim se Vasim nastojanjima da na legalan nacin vodite diskusiju i prepiske sa aktuelnom vlascu. Bojim se da je to ipak uzaludan posao, jer se i kroz ovo sto se sami u tekstu naveli, jasno vidi da vladajuca koalicija i pre svega SNS nemaju nameru da postuju zakon i poslovnik. Nikada necete dobiti odgovore, jer su Vase prepiske verovatno zavrsile u nekoj fioci skupstinske arhive, i prosto ne zanimaju nijednog od uzurpatora vlasti. Mozete ih ponoviti i po 1000 puta, rezultat ce biti uvek isti. Pokrenite rad na terenu, animirajte siroke mase, posebno one koje ne prate skupstinska zasedanja, jer u ovom egzistencijalnom sivilu gledaju samo kako da prezive i da se snadju od danas, do sutra. Ne mislim da ti ljudi, a ima ih u ne tako malom broju, gledaju uopste televizijske emisije, posebno ne skupstinske sednice. Srbiji je potreban jedan masovan pokret koji ce se zasnivati na vecini ideja koje propagirate, ali je neophodno da im se te ideje, po sistemu razgovora: “od vrata, do vrata” priblize, pojednostavljeno obrazloze i da ih animiraju da o tome razmisle. Jedan masovan pokret sa idejama socijalne pravde, postovanja pravila, ostre osude uzurpiranja pravodudja, ekonomije, dnevne i dugorocne unutrasnje i spoljne politike, mogao bi nesto da promeni. Takve ideje se nalaze u Vasem programu i vidim ih i kod nekih drugih opozicionih partija. Siroki front za pravednije drustvo i pomeranje zemlje sa periferije Evrope u red uredjenih drustava je krajnje neophodan. Ovako se uzaludno rasipa energija pre svega Vas i Vaseg Pokreta na jalove skupstinske rasprave. Mislim da bi cak bilo i pametnije da u jednom trenutku u znak revolta, bojkotujete rad skupstine, jer se protiv hegemona ne moze ovakvim sredstvima. U suprotnom, nastavice se sve po starom sa jos vecim socijalnim katastrofama i izmisljenim aferama koje sluze da “zamazu oci” svima nama, uz dalje sve intenzivnije vredjanje inteligencije nas, obicnih gradjana. Ishod je poznat: ko bude imao i minimum resursa da se odavde povuce i nastavi u nekoj od uredjenih zemalja koje cesto navodite za primer, ucinice to, i postati jedan od “apstinentskih” izbornih listica.