Beograd Ekonomija Privreda Saopštenje

DJB će ukinuti taksu za isticanje firme u Beogradu

Ako DJB dobije poverenje Beograđana na predstojećim izborima i dobije priliku da vodi Beograd, grad će ukinuti taksu za isticanje firme za malu privredu, za sve preduzetnike, mala i srednja porodična preduzeća u Beogradu. Ovim ćemo pokazati i dokazati celoj Srbiji da je moguće ukidanje parafiskalnih nameta i da ćemo to uraditi i za njih, ako budu glasali za DJB na sledećim republičkim i lokalnim izborima u svojoj opštini.

Taksa za isticanje firme je parafiskalni namet koji posebno pogađa malu privredu – preduzetnike, mala i srednja porodična preduzeća. Grad Beograd krije koliko tačno godišnje naplati na ime ovog nameta od male privrede, ali procene govore da je ta suma preko 50% od ukupno prikupljenih sredstava, koja iznose godišnje preko 9 miliona evra. Ta taksa je u suprotnosti sa Zakonom o budžetskom sistemu koji nalaže da se takse plaćaju za neposredno pruženu javnu uslugu koju je pružio državni organ i da visina te naknade mora da bude primerena visini troškova pružanja te usluge. Koju uslugu pruža grad ili opština za koju naplaćuje taksu za isticanje firme?

Država godinama, i danas za vlasti SNS-a, i za vreme Tadića i DS-a, i pre njih, sistematski guši preduzetnike, mala i srednja preduzeća nerazumnim porezima i doprinosima, parafiskalnim nametima i velikim teretom birokratije. Ovo je direktan uzrok sive ekonomije koja čini između 20% i 30% ekonomije Srbije. S druge strane, ni Republika ni gradovi ni opštine ne oporezuju pravna lica, vlasnike najvrednijeg neizgrađenog građevinskog zemljišta, a dele subvencije i nameštaju tendere. Očigledno je da postoji sprega između vrhova političkih stranaka, koji jesu ili su bili na vlasti, i privatizatora, tajkuna i raznih burazera koji su opustošili Srbiju. DJB jedini ima hrabrosti, znanja i snage da se ovome suprotstvi i da promeni nakaradan sistem koji ubija Srbiju.

DJB će ukinuti taksu za isticanje firme za malu privredu i podstaći male preduzetnike. Prvo u Beogradu, jer nam prvo dolaze beogradski izbori, a onda i u celoj Srbiji nakon sledećih parlamentarnih izbora. Naravo, ako glasači daju svoje poverenje DJB. DJB jedini ima konkretan program i za Beograd i za Srbiju. Program koji štiti interese svih građana i male privrede. Program koji će stati na rep privilegovanoj partijskoj eliti koja pretvara Srbiju u svoju privatnu državu jeftine radne snage iz koje nam beže deca. Izbori za Beograd su prilika da građani sve promene. Nisu svi isti i sve se može promeniti. DJB će vratiti Beograd Beograđanima, a onda i Srbiju njenim građanima.

 

Program za Beograd:

Plan DJB u 20 tačaka za Beograd

Decentralizacija Beograda

DJB će svoj deci obezbediti udžbenike o trošku Beograda

DJB će oporezovati neizgrađeno građevinsko zemljište

DJB će ukinuti taksu za isticanje firme u Beogradu

Plan DJB u 20 tačaka za Srbiju

 

Principi i vrednost:

Mi koji sanjamo uređenu Srbiju

Šta je partokratija

Principi za učešće u lokalnoj vlasti

Ko je naš politički protivnik

Crvene linije politike

Kredibilitet 17 godina kasnije

Pristup:

DJB Škola javnih politika

Kako do jedne liste za Beograd

Izvinjenje biračima

Dosta je kukanja

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Ostavite komentar

3 Komentara na "DJB će ukinuti taksu za isticanje firme u Beogradu"

avatar
2500
Sortirajte po:   najnoviji | najstariji
Borislav
Gost
Borislav

treći pozitivni poen za DJB konkretnost. Sviđa mo se!

Petar
Gost
Petar

KOliko znam,ukinuta je vec na promed do 50 miliona

Zbignjev
Gost
Zbignjev

Prijetelj pravnik mi je rekao da postoji lex specijalis koji izuzima ovu taksu iz Zakonom o budžetskom sistemu. Da li je ovo tacno?