Beograd Najava Politika

Večeras počinje „DJB škola javnih politika“

“DJB škola javnih politika” koja će trajati 6 nedelja, počinje večeras u 19č, a mi vas pozivamo da se prijavite. Školu vodi profesor FPN-a i narodni poslanik Dušan Pavlović, a predavači su pored njega i Miroslava Milenović, profesor Vladimir Gligorov i Saša Radulović.

Škola je namenjena svim članovima DJB, ali i svim Beograđanima koji žele da se kandiduju za odbornike i većnike u gradu i gradskim opštinama, kao i onima koji žele da učestvuju u procesu analize, stvaranja i primene javnih politika koje su u interesu Beograđana. Cilj škole je da se polaznici opskrbe praktičnim alatima za analizu i kreiranje budžeta, izradu analize javnih politika i preporuka za rešavanje lokalnih pitanja.

Škola se sastoji iz predavanja i seminara. Na seminarima se raspravlja o konkretnim problemima i njihovim rešenjima na teritoriji grada ili jedinice lokalne samouprave. Prvi deo uvodi polaznike u normativne osnove javne politike i osnovne političko- ekonomske teorijske koncepte, drugi deo je posvećen analizi budžeta, budžetiranja, poreskoj politici (na lokalnom nivou), te analizi budžeta i finansijskih izveštaja javnih i komunalnih preduzeća. U 3. delu razmatra se nekoliko lokalnih javnih politika—komunalna, urbana, socijalna, politika javnih radova, kao i institucionalni dizajn za pitanja iz oblasti zdravstvene, obrazovne, kulturne politike, te politike zaštite čovekove sredine i sporta.

Za pohađanje škole neophodno je pasivno znanje engleskog jezika, a poželjno je znanje iz osnova mikroekonomije i političke ekonomije, kao i uvoda u političku nauku. Svi koji se prijave postaju članovi Dosta je bilo i ulaze u tromesečni probni period u kome će učestvovati u svim akcijama.

Mi politiku shvatamo ozbiljno. Priča o slobodi, diktaturi i protesti ne upravljaja gradom, ne rešava pitanja obrazovanja i kulture, ne uvodi red u javna preduzeća, ne rešava pitanje gradskog prevoza, obdaništa, odvoza i deponija smeća, energetsku efikasnost, ne zaustavljaju korupciju, burazersku ekonomiju i nameštene tendere, ne smanjuje poreze za građane i privredu. I Beogradu i Srbiji treba sistem i ljudi koji imaju političku volju i znanje da ga naprave.

Prijava se vrši preko ovog linka

U prilogu:
Raspored predavanja i opis svih predavanja, tema i predavača

Škola javnih politika 2017
Dosta je bilo

Dosta je bilo

Ostavite komentar

3 Komentara na "Večeras počinje „DJB škola javnih politika“"

avatar
2500
Sortirajte po:   najnoviji | najstariji
marko
Gost
marko

steta sto je ovo samo za beograd inace bi se prijavio

Dosta je bilo
Admin
Dosta je bilo

Za sada je samo za Beograd (u svetlu predstojećih izbora) ali ubrzo posle krećemo i sa ostalim mestima.

Dusan
Gost
Dusan

Da li ce se predavanja snimati? Da li cete ih kaciti na youtube?

Pozdrav