Mediji Politika Šumadija

Informisanje u ljiškoj opštini ili ko štiti javni interes?

U ugovoru između Opštine Ljig i firme Telemark iz Čačka, koji se odnosi na usluge informisanja građana ljiške opštine, umesto da piše Telemark je uplatio Opštini, u obaveštenju uz ugovor koje je potpisao Dragan Radovanović, zamenik sekretara Skupštine opštine Ljig, stoji da je Opština uplatila Telemarku.

U samom tekstu ugovora navodi se da će se prilozi iz Ljiga emitovati u centralnoj informativnoj emisiji Regionalne vesti svakog radnog dana. TV Telemark će specijalnu emisiju Hronika Ljiga emitovati nedeljom, premijerno u 17:30, reprize ponedeljkom u 14:00 i petkom u 18:15 u trajanju od 20 minuta, piše u tački 4. ugovora.

Kroz tematske emisije emitovaće se prilozi o dešavanjima u poljoprivredi, sportu, kulturi. Nisu predviđeni prilozi o radu Opštinskog veća i Skupštine opštine. U ugovoru je i odredba da će jednom mesečno predsednik opštine ili drugi predstavnik lokalne samouprave gostovati u studiju u Gornjem Milanovcu ili Čačku u emisijama koje se snimaju ili emituju uživo.

Za usluge koje su napred navedene, građani će voljom rukovodstva opštine plaćati 222.222,00 dinara mesečno do kraja godine. Za april i maj plaćeno je po 266.666,00, ukupno 533.332,00 dinar, sa PDV-om.
TV Telemark iz Čačka ne može se videti na teritoriji ljiške opštine i zato ovaj ugovor nema smisla. To je bačen novac građana.

Šta je Ljig info i kakve veze ima sa firmom Telemark koju plaćaju poreski obveznici ljiške opštine?

Ljig info su dva radnika ugašene TV Ljig, koji su sada zaposleni u Telemarku, odnosno imaju ugovore sa Telemarkom. Oni ponešto snimaju po Ljigu (iz sporta, škola,vrtića), ali ne i najvažnije – sednice SO Ljig, gde se donose najvažnije odluke za građane ove opštine. To što oni snimaju može se pratiti preko fb stranice. Ponekad danima nema nikakvih informacija o dešavanjima u Ljigu. Nema ni najava sednica Opštinskog veća, ni sednica Skupštine opštine. Eventualno, pojavi se vest da u Ljigu nema vode ili struje, i to sa zakašnjenjem. Nije bilo ni informacije da je u julu budžetska inspekcija vanredno nekoliko dana bila u opštini.

Jedno od najvažnijih pitanja je zašto informisanje nije bilo predmet javne nabavke, kao što je planom javnih nabavki za ovu godinu predviđeno? Zašto je novac građana dat (i tek će se davati) samo na osnovu ugovora između opštine i te firme? Da li je to po zakonu? Da li ima elemenata koruptivnog ugovora?

U ugovoru nema ni reči o obavezama Telamarka prema Opštini Ljig. Ta firma koristi opštinski prostor u zgradi budućeg Kulturnog centra. To nije bio predmet ovog ugovora. U tom prostoru firma koja posluje na tržištu dobila je najpovoljniji status. Da li Telemark plaća opštini zakup? Koliko?

Da li je bilo oglasa za zakup prostora koji pripada opštini, a sada koristi firma kojoj građani pojedinačno plaćaju za usluge interneta. Ko štiti javni interes? Takođe, koristi se oprema koju je kupila opština za nekadašnju TV Ljig. I to bi moralo biti predmet ugovora, a nije. Ko ima pravo da besplatno nekome ustupi opremu koju su građani platili?

Sve u svemu, mnogo je nelogičnosti oko ovog ugovora i uopšte oko saradnje Opštine Ljig sa Telemarkom iz Čačka. Da stvar bude još gora, odnosno poraznija po javni interes, i informisanje građana, ovo nije jedini novac koji je dat i koji će se davati Telemarku iz džepova poreskih obveznika.

U aprilu je Opština Ljig objavila javni konkurs za medije, odnosno informisanje, i, gle čuda, samo jedan učesnik je ispunio uslove konkursa i njemu idu sredstva za medijske sadržaje opredeljena konkursom.

Nikola Vasiljević 
opštinski kordinator Ljig