Autorski tekst Obrazovanje

Uniforme u školama bez sapuna

Pre dva dana ministar Šarčević posetio je jedno odeljenje prvog razreda u osnovnoj školi u Vrčinu i u pratnji nekoliko kamera obavestio javnost kako je čuvena dizajnerka dizajnirala školske uniforme koje će postati obavezne za svu decu za dve godine, a koje ovi mali đaci već sad imaju priliku da nose.

Neću se osvrnuti na to da li su uniforme potrebne ili ne. Ne znam. I reakcije dece su različite. U mojoj kući podeljeno mišljenje – jedno dete oduševljeno, drugo očajno. Reakcije roditelja takođe. Međutim, ono u šta jesam sigurna je to da uniforme nisu prioritet i pitanje koje hitno mora da se reši u naredne dve godine kada je u pitanju osnovno obrazovanje.

Pre nego što se ministar prosvete osvrnuo na to da li će uniforme ukloniti (baš) sve “socijalne razlike”, mogao se pozabaviti pitanjem besplatnog školstva koje u Srbiji pre svega nije besplatno i možda najočiglednije ističe sve socijalne razlike.

Najavljeno je da će uniforme opteretiti roditeljski budžet za 6.000 dinara po detetu. Ukoliko na to dodamo da se cena knjiga kreće i do 17.000 dinara za osnovce, da je za sveske i ostali pribor potrebno izdvojiti najmanje oko 2.000 – 3.000 dinara po detetu, da su u obavezi da obezbede i opremu za fizičko i užinu, dolazimo do zaključka da oni roditelji koji primaju minimalac u najavljenom septembru 2019. godine neće moći da priušte svojoj porodici obrok, da neće imati od čega da plate račune i da će svi morati da se odreknu čak i najmanjeg zadovoljstva.

Ostalo je nejasno da li je tokom školske godine dovoljno da imaju jedan ili im je potrebno više kompleta uniformi, da li postoji opcija za zimu i za leto. Zaboravljaju i na to da deca imaju “neobičnu” naviku da rastu, tako da se verovatno mora razmišljati i o takvoj vrsti promena uniforme tokom školske godine. Eto, i moje starije dete poraslo je prošle godine u svim pravcima za dva konfekcijska broja, tako da bih samo zbog toga bila izložena duplom trošku da je ova obaveza kojim slučajem bila na snazi.

Mislim da je važno podsetiti ministra Šarčevića na to šta u stvari znači “besplatno školovanje”. To znači da su svi udžbenici, sve sveske i pribor za školu, užine, izleti i ekskurzije plaćeni iz budžeta i da su dostupni svoj deci bez obzira na to da li roditelji mogu ili ne mogu da im bilo šta od navedenog priušte. To je pravo deteta. I to je prvi korak da se otklone sve potencijalne socijalne razlike.

Tek kada svako dete ostvari svoje pravo na besplatno školovanje bez obzira na to kakvih su materijalnih mogućnosti njihovi roditelji, ministar će imati pravo da u javnosti govori o uniformama, za koje takođe mislim da moraju biti plaćene iz budžeta. Ukoliko nekome namećete obaveze morate biti sigurni da mogu te obaveze da plate. Kako je minimalac u Srbiji, pa i prosečna plata sramno niska, o nametanju ovakvih obaveza ne bi ni smelo da bude reči u ovom trenutku.

Eh sad…da li su obavezne školske uniforme prihvatljive za džepove roditelja ili nisu, da li su potrebne ili nisu, da li se deci dopadaju ili ne  – nije me to navelo da napišem komentar o ovoj odluci ministra. Da napišem ove redove naveo me je njen dizajn, pa koristim priliku da javno postavim pitanja ministru prosvete i dizajnerki:

* Da li ste merili koliko je vremena deci potrebno da se presvuku za fizičko vaspitanje i ponovo obuku? Predložena uniforma ima košulju, kravatu, pantalone (dečaci), suknju (devojčice), sako, starke.
* Da li su kravate (koju i odrasli ne vole da nose) neophodne i bezbedne da ih deca nose ceo dan? Zamišljam veliki odmor i dečiju igru…
* Da li očekujete da se devojčice oblače po predloženom modelu i zimi (mislim na ono kada je napolju -10 stepeni, a i hladnije)?
* Da li znate da su starke najneudobnije patike i da nemaju anatomski uložak?
* Da li ste pitali roditelje sa platom od oko 200 evra da li mogu da priušte uniformu (svoj) svojoj deci? Znate li da njihova deca često nemaju ni za užinu i sve sveske, da dolaze gladna u školu?
* Kako ćete obavezati roditelje da kupe, a decu da je nose ako neće? Koji je sistem kažnjavanja ako odbiju – izbacivanja iz škole, ukori, kazna po džepu roditelja…?
* I na kraju, a ovo je najvažnije, čini mi se – zašto da nam deca liče na odrasle poslovne ljude, zar ne mogu da budu samo deca?

Poštovani ministre, klasna razlika, koju toliko želite da umanjite ili, bolje reći, prikrijete, danas se najmanje ogleda u garderobi. Deca iz visoke klase idu u privatne škole, one škole koje “brižni” prijatelji njihovih roditelja navodno plate “kao poklon”. Oni ni ne vide vršnjake koji idu u državne škole.

Nisam ni za, a ni protiv uniformi. Protiv sam toga da je uniforma prioritet kada deca u najvećem broju škola nemaju poštene toalete, sapune da operu ruke, toalet papir i ubruse, pijaću vodu dostupnu svima, nemaju besplatne knjige, školski pribor i užinu… Kad sve nabrojano uredite i omogućite da bude dostupno svoj deci, tek tada možete da se bavite uniformom.


Tatjana Macura
narodna poslanica
članica GO Dosta je bilo


Povezani tekstovi:

Obrazovanje je pravo deteta

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Ostavite komentar

8 Komentara na "Uniforme u školama bez sapuna"

avatar
2500
najnoviji najstariji
Pera
Gost
Pera

Zivim u zemlji u kojoj su uniforme obavezne samo u nekim privatnim skolama, ne svim. U drzavnim skolama tog pravila nema. Privatne skole su jako skupe i oni roditelji koji imaju para da skoluju decu u njima imaju para i za nekoliko kompleta uniformi. Svaka privatna skola ima prodavnicu u kojoj se u svakom trenutku mogu kupiti pantalone, kosulje, majice i sl. Moje komsije imaju dete u takvoj skoli i na svakih nekoliko nedelja moraju da kupuju nove pantalone. Zasto? Na odmoru deca igraju fudbal, druge sportove, trce i redovno im se sin vraca sa pocepanim ili blatnjavim pantalonama (uglavnom na kolenima). Takve pantalone je moguce zasiti ili koliko toliko oprati, ali u skoli to tesko prolazi. Razlog uniformi je izmedju ostalog i reprezentativnog karaktera, tako da tu nema mesta umazanim ili zakrpljenim pantalonama.

Sa kosuljama je jos gora stvar. Potrebno je imati barem 5 kosulja da bi mogle da se nose svaka par puta pre pranja, tako da pranje bude na par nedelja. Uvek jedna (pozeljno neotvorena) kosulja mora biti u rezervi za zlu ne trebalo. Ako se ne peru kosulje, prve pocinju da smrde. Deca u osnovnoj skoli itekako tokom puberteta imaju vonj (i muska i zenska). Kravate se tesko ili nikako ne peru. Zime su poseban problem devojcicama jer moraju da nose suknje, itd, itd.

Scena druga. Zajedno samnom u lift u jednom boljem hotelu u Londonu ulazi zena u serijatskoj nosnji (u prevodu, zabradjena, samo joj se oci vide). Iako je kompletno u crnom, iako smo u liftu tek 10-ak sekundi, na osnovu njenih perfekno izvajanih obrva, trepavica, sminke i marame kakvu u zivotu nisam video (dobro de, i gomila kesa iz sopinga, ali to stvarno nije bio razlog) jasno mi je da pred sobom imam zenu uz gornjeg staleza Saudijske Arabije koja dnevno moze da potrosi kao cela nasa namenska indutrija. Ona ima mogucnosti da pokaze samo nekoliko kvadratnih santimetara svoje koze/lica, ali i to je dovoljno da pokaze svoju moc.

Sarcevic bi trebao da kaze koliko on ima kosulja, kravata i odela (to su njegove unifome) koje rotira, ko mu ih pere i koliko cesto, da li se bavi sportom u njima. Ako ne, zasto ne. Obujes patike i dzogiras u odelu, nema presvlacenja.

Takodje, zasto u njegovoj skoli Rudjer Boskovic (videti na sajtu skole) ucenici nemaju uniforme. Kako to?

Jasno je samo jedno. Nas ministar je mediokritet koji zeli da ostavi nesto iza sebe. Ali on nije strucan da uradi nesto sustinsko i korisno. Jedino sto moze je rad na pukoj formi, u ovom slucaju unifomi.

Dragan Jovanović
Gost
Dragan Jovanović

„Neću se osvrnuti na to da li su uniforme potrebne ili ne. Ne znam. I reakcije dece su različite. U mojoj kući podeljeno mišljenje – jedno dete oduševljeno, drugo očajno. “
Mislim da ste već sami sebi odgovorili na pitanje. Neka jedno dete nosi uniformu, a drugo neka ne nosi. To je moguće već sada, nošenje uniforme (šta god to bilo) nije zabranjeno.
Jasno vam je da je prethodni pasus besmislen sa aspekta zagovarača uniformisanosti. E baš u tome je caka. Uniformisanost upravo znači nametanje, postavljanje obaveza nekome ko to ne želi.
Porazmislite još jednom o ovoj vašoj tezi. Da li je vaše dete oduševljeno idejom da ono nosi uniformu, ili je oduševljeno idejom da na silu natera svoju sestru da se obuče kako ne želi ? U ovoj distinkciji je poenta.

Sale
Gost
Sale

Uniforme nemaju svrhu ako su stvar izbora. To je onda obična odeća 🙂 Svrha uniformi jeste da se iz mladog društva iskorene pink-grand-rijaliti-starlete vrednosti. Mi smo svakako uniformisani ali tim prljavštinama. Ako ima neko bolje rešenje kako mladež osloboditi te prljavštine, slobodno neka iznese predlog. Uniformisanje je jedno od rešenja, znam da nije idealno ali šta drugo uraditi?

Derr Spiegel
Gost
Derr Spiegel

Uf, slaba vajda od toga. Dok neko ne zalije Pink u katran i ne digne porez na estradno smeće do nivoa neisplativosti (čitaj: dok se ne obnovi titula velikog cenzora) nema nama mrdanja sa mrtve tačke. Kultura nam se svela na Grand, Farmu i Parove, a „kontrateža“ su one radošbajićevske pastoralne splačine sklepane po principu „Moje selo lepše od Pariza“, taman da i ruralnostalgičari imaju čime da zamajavaju glavu.

Ana
Gost
Ana

Uraditi to da ostane sve kako jeste i da se svako prikaže onakvim kakvim jeste, a da mi koji imamo oči da to vidimo govorimo na sav glas na svakom mestu šta su prave a šta lažne vrednosti. Eto to uraditi. Pričajte ljudi, postavljajte svakog koga treba na svoje mesto. Što je više nas koji smo glasni, to će njihov glas da postane tiši. Dakle, nemojte se zatvarati u sebe i puštati barabe i lažnjake da caruju.

Milan Pešić
Gost
Milan Pešić

Dosta je bilo ili Ovako više ne može ?
Siguran sam da će u budućnosti biti analizirano sadašnje obrazovanje kao vrhunac ljudske gluposti .
Mladi ljudi bi bili zdraviji i pametniji kada uopšte ne bi išli u ovakve škole,na ovakve fakultete,koje od njih prave pohlepne poslušnike.
Bilo bi mnogo jednostavno promeniti obrazovanje da ono umesto robova daje Tesle.
Ova nesreća sa uniformama me podsetila na mlade naciste…
Pozdrav

Derr Spiegel
Gost
Derr Spiegel

Sve sve al te kravate su mi totalno onako nemaštovice. Bile bi mnogo lepše onako lepe crveno plavo bele marame sa izvezenim „Brže, jače, bolje“ i malim brošem sa potpisom predsednika. To je baš lep moto i pristaje maloj dečici. A sledeće godine uvedemo opet dan mladosti i štafetu, taman lepo 5. marta na Njegov rođendan.

Ana
Gost
Ana

Možda ću biti van teme, ali moram da prokomentarišem da mi je potpuno neverovatno da je Dragana Ognjenović pristala „za ovu vlast“ (ja to tako vidim) da uradi ove neinventivne uniforme koje su kopija engleskih i američkih uniformi iz privatnih škola, što samo po sebi nije problematično, ali šta će im onda Dragana Ognjenović? Zbog narandžaste kravate? Neverovatno konvencionalno i netalentovano.