Београд Екологија

Велика подршка грађана акцији “Доста је билo – ђубрета на Чукарици”

У оквиру акције ДЈБ Чукарица ‘’Доста је било – ђубрета на Чукарици’’ у суботу 23. септембра на Чукаричкој падини одржали смо уличну акцију на штанду ДЈБ током које смо приказали изложбу фотографија из разних делова чукаричке општине.

Грађани су тако имали прилику да виде како изгледа депонија смећа површине три хектара на улазу у насеље Остружница, да још једном виде и смеће чак и око саме зграде Општине, али и да погледају како изгледа када надлежни реагују и очисте паркић на Чукаричкој падини тек након наших дописа упућених свим већницима општине и комуналној инспекцији.

На штанду смо организовали и потписивање петиције под називом “За чисту Чукарицу”, чији је циљ, као и циљ целе акције, да надлежне институције и јавна предузећа спроведу системско решење проблема нехигијене јавних површина на нашој општини.

Петицијом захтевамо следеће:

– да ЈКП ‘’Градска чистоћа’’ и ЈКП ‘’Зеленило Београд’’ воде стручни, а не партијски кадрови, те да се распише јавни конкурс за избор стручног руководства

– смањење вишка партијске администрације у ЈКП која нас кошта, а не ради ништа, и повећање броја извршилаца на терену (физичких радника)

– мерење радног учинка свих запослених у навденим ЈКП, вршити контролу рада на терену и сходно томе спроводити неопходне мере

– транспарентност буџета ЈКП и објава на званичном сајту

– објављивање свих потписаних уговора на њиховом званичном сајту

– објављивање детаљног извештаја о пословању ЈКП на званичном сајту по свим ставкама

– благовремено деловање на терену по пријавама грађана

– повећање броја чистача улица у ЈКП ‘’Градска чистоћа’’ погон Чукарица

– постављање и замена контејнера, ђубријера, постављање подземних контејнера у свим деловима општине

– проширење возног парка и стављање већег броја возила у функцију у ЈКП ‘’Градска чистоћа’’ погон Чукарица и ЈКП ‘’Зеленило Београд’’

– решавање инфраструктурних и комуналних проблема према приоритетима

– поштовање и спровођење одредаба Статута од стране Скупштине Града и Скупштине општине Чукарица о обавези вршења контроле и надзора над радом јавно-комуналних предузећа и неусвајања непотпуних извештаја ЈКП

– организовање предавања за децу у школама о значају очувања животне средине

– одржавање едукација и семинара за грађане на тему заштите животне средине

– опомене и кажњавање несавесних појединаца

– аплицирање за пројекте из области заштите животне средине који се финансирају из фондова ЕУ.

Петиција са наведеним захтевима задобила је огромну подршку грађана и за свега неколико сати прикупили смо чак 300 потписа подршке. Оно што се могло чути од наших суграђана јесте да су годинама упућивали вапаје надлежнима за решавање питања нечистоће у насељу Чукаричка падина, али су их сви надлежни органи упорно игнорисали. Напокон се, како су истакли, нашао неко ко заиста брине о кључним проблемима грађана.

Свакодневно нам се путем наших Фесјбук страна јавља велики број грађана са речима подршке. Шаљу нам фотографије и видео записе нечистоће у њиховом крају, жале се на рад надлежних јавно комуналних предузећа, али и на руководство опшитне које се овим проблемом, а и многим другим проблемима, уопште не бави. Грађани других општина такође нам се јављају и предлажу проширење акције и у њховим општинама, што ћемо ускоро на задовољство свих и покренути.

Захваљујемо свим нашим суграђанима на великом одзиву и подршци да заједно истрајемо у борби за чисту и уређену Чукарицу. Акцију настављамо још јачим темпом. Организоваћемо одржавање штандова и потписивање петиције “За чисту Чукарицу” у свим деловима општине. Биће нас и у Сремчици, Железнику, на Бановом брду, Жаркову, Цераку. Већ смо у среду, 27. септембра, поново са вама на Чукаричкој падини, а у суботу, 30. септембра, у Остружници и Умци.

Пратите наше фејсбук стране на којима чемо вас редовно обавештавати о току акције и терминима одржавања штандова и петиције.

https://www.facebook.com/DJBCukarica/?fref=ts 

https://www.facebook.com/dostajebilo.cukarica/?fref=ts

images (7)

 

Нећемо шминкање, хоћемо промене! Доста је било!

Доста је било Чукарица

Ознаке