Beograd Saopštenje Urbanizam

Siniša Mali i SNS nastavljaju sa rasprodajom vrednog zemljišta za male pare

Gradske vlasti na čelu sa Sinišom Malim nastavljaju sa rasprodajom građevinskog zemljišta, najvrednijeg resursa Grada Beograda, iako  je SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem 2012. obećao da će kazniti sve koji su učestvovali u pljački državne imovine. Nakon poklanjanja 100 hektara Beograda na vodi, juče je prodat prostor nekadašnjeg depoa na atraktivnoj lokaciji u Bulevaru kralja Aleksandra za  4,15 miliona evra. To znači da je za 4.316 m2 građevinskog zemljišta depoa na kojem može da se gradi poslovno stambeni kompleks, novi vlasnik platio samo 961 evro/m2.

Uzimajući cenu koju je postiglo zemljište Depoa, država je za 100 hektara zemljišta Beograda na vodi u Savskom amfiteatru poklonila najmanje 961 miliona evra.

Prodaja Depoa poznatog među Beograđanima po tržnom centru koji je izgoreo u požaru pre tri godine, predstavlja nastavak rasprodaje zarad dobijanja građevinskog zemljišta u Beogradu za male pare. Glavni akter u ovakvim poslovima je korumpirana partokratija odnosno vladajuća stranaka koja preko svojih predstavnika u institucijama i gradskoj vlasti zloupotrebljava javne resurse i puni stranačke i lične džepove.

SNS dakle, ne samo što ništa nije uradio u vezi sa procesuiranjem učesnika u pljačkaškoj privatizaciji čime je prevario birače, SNS je tu praksu i nastavio. Najpoznatiji primer je poklanjanje zemljišta za potrebe Beograda na vodi, sada je za male pare prodat Depo, a na tome se, nažalost, ova praksa neće zaustaviti. Braća Karići, koalicioni partneri SNS, trebalo bi da grade u Makiškom polju, a time će ugroziti vodno snabdevanje Beograda. Primera je veliki broj.

DJB će promeniti odnos grada prema svom najvrednijem resursu: građevinskom zemljištu. Ono će biti korišćeno u interesu Beograđana. To smo još pre tri meseca objavili u Planu u 20 tačaka za Beograd.

Metropole grade metroe, ne kreditima, već uređenjem, prodajom i oporezivanjem građevinskog zemljišta. U Beogradu se gradsko građevinsko zemljište poklanja i praktično od njega ne ubira nikakave porez.

Ukoliko dobijemo poverenje Beograđana na narednim izborima, DJB će svim privatizatorima razrezati porez na neizgrađeno građevinsko zemljište u skladu sa fer tržišnom vrednošću imovine. Jedino DJB ima hrabrosti da zaustavi pljačku Beograda i ispostavi privatizatorima račun. Ovo važi i za Luku Beograd i za Beograd na vodi i za sve druge privatizatore. Po našim procenama radi se o cifri od preko 100 miliona evra na godišnjem nivou.

U Srbiji je sprovedena pljačkaška privatizacija u praktično svim slučajevima upravo zarad neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta. Razni investitori koji su učestvovali u privatizaciji a koji su povezani sa vrhovima političkih stranka na vlasti, u to vreme DSS-a, DS-a, G17, i mnogih današnjih koalicionih partnera SNS-a, su kupovali preduzeća budzašto, otpuštali radnike i očekivali da će prodati zemljište i druge nekretnine. Danas na to zemljište praktično ne plaćaju nikakav porez. DJB će staviti tačku na to.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Ostavite komentar

7 Komentara na "Siniša Mali i SNS nastavljaju sa rasprodajom vrednog zemljišta za male pare"

avatar
2500
Sortirajte po:   najnoviji | najstariji
Komsija mladenovac
Gost
Komsija mladenovac

Bez 50.000 podejenih flajera na teritoriji svih Beogradskih opstina nedeljno svake nedelje do marta 2018 nemate sta da trazite na izborima.

Valter
Gost
Valter

Slazem se,to sam preporucio odavno.Znam da nema para,ali setimo se stamparija po podrumima za vreme okupacije,znaci moze.Sa reci na dela,tj.sve je receno,stampajte tekstove da ih rasturamo po Bgu,pa nije ovo 1389.!

gojko
Gost
gojko

slazem se. Reach DJBa je izuzetno mali. Veci je od pro-rezimskih medija koji plasiraju negativnu sliku o pokretu i to zaista gradi misljenja hiljade ljudi. Morate da povecate vac reach, uticaj, Prosto ne dopirete do novih biraca. Mi sto pratimo sajt redovno i twitter znamo gde da nadjemo informacije, ali mi smo stari glasaci i to je nas maximum. Vama trebaju novi, stoga morate preko flajera ili sponzorisanih reklama na fejsu koje gadjaju odredjene Beogradske opstine sa targetiranim idejama, pronaci nove glasove. Morate da imate nekakav marketing i da plasirate vase ideje, jer ce zaista rezulatat u BGu biti los.

I mozete se drzati principa do kraja, samo je pitanje dokle cete biti iznad cenzusa jer prosto ne mozete efektivno da plasirate vase ideje do svih, pa da se neko eventualno i predomisli i da vam poverenje.

Gud Najt
Gost
Gud Najt

Dragi DJB prijatelji, vas sam glasac od kad ste na sceni. Mozda neko zna i sta pisem na n1, kad mi puste komentar. 🙂 Molim vas kao sredovecni gradjanin Bgda da razmislite o koaliciji sa Novom, uz eventualne srodne stranke i pokrete (kao Ne Davimo i slicne), kao i o kandidatu Vesni Rakic. Znamo svi da je pokret jak, i da postoje problemi vezano za lidere, o cemu je jednom Radule i pricao. Ali vas molim da sujeta ode po stranu i da pobedimo na izborima u Bgdu. Ovo je velika sansa, pa je time i ulog veliki. Molim vas da barem razmislite, tipa Vesna kao kandidat a vecina liste iz DJB. U tom slucaju, vecina bi imala jasan izbor, a time i odlican rezultat. Molim vas da makar razmislite, i srecno nam svima.

Derr Spiegel
Gost
Derr Spiegel

Vesna je šnj kandidat za gradonačelnika, u paketu sa većinom ostalih tipa Sreto Malinović i drugi. Ruku na srce, ona je dobar pravnik, inteligentna žena ali mi njena kadnidatura liči na iznuđen potez šahiste kiji gubi partiju. Imam osećaj da su opozicione partije bukvalno pretresle podrume i ostave ne bi li izvukli neku ličnost bez „tereta prošlosti“, pa je daj šta daš. A pola njih bi tu izgledalo ko da Vulina postane patrijarh. Jeremija je ispao dobar, čovek reče da nije kompetentan za to mesto i kraj rasprave. Janković gura Đilasa sa druge strane. Đilas jeste dosta sposoban lik, ne znam zaista koliko ga Beograđani vole (ja ga pamtim samo po prohibiciji, grrr… al ja nisam Beograđan). Elem, ukoliko je i taj Đilas baš toliko dobar najpre mislim da bi DJB trebalo da uradi isto što i Varufakisov DiEM25 u Francuskoj. Podržali su Makrona prilikom izbora za predsednika, jer je bio bolja alternativa u odnsu na nacionalni front. Posle su ga naravno odmah razapeli zbog zakona o radu. Ovde je situacija još kritičnija. Ovde prvo mora da radi lustraciona metla i stari srpski alat za obradu bitangi u vidu motke tretirane biloškim otpadom. Posle sve ostalo. Dakle, treba proceniti situaciju, i delati brzo. Trenutno mi se čini da bi prilazak krilu u kojem su Janković i Jeremić bio dobar potez. Treba ponuditi svoje resurse i svoje ljude javno i videti kakva će reakcija biti sa druge strane. Tim pre što će verovatno biti i parlamentarnih izbora. Sve miriše na to.

Derr Spiegel
Gost
Derr Spiegel

I kako juče pomenuh, a danys Šule objavi svoju kandidaturu, misli mda je pravi momenat. Ja znam da postoji problem koji se zove koliko se poslanika i uticaja može dobiti u koaliciji a koliko samostalno? To je uvek kocka, ali mislim da bi pokret sasvim lepo profitirao ako u svakom slučaju izbori da mora biti pozvan da učestvuje u vlasti. Tada se može podvući crvena linija, pa krenuti polako. Ne znam ko bi iz pokreta imao prođu kao kandidat (a da ga podrže i ostali) iskreno sumnjam da bi to prošlo. ALi bi u slučaju osvajanja gradske vlasti neke stvari mogle doći na svoje mesto. Taman i da se Đilas kandiduje (ili bilo ko drugi), a pokret ga podrži, nije to bezuslovno loše. Ta podrška svakako nije bezuslovna, a kad ovi padnu onda se i ostali mogu „nataći na kolac“ za sve šta su u prošlosti uradili. Treba misliti i o tome.
Naravno, ukoliko je procena takva, sasvim je u redu da se na gradske izbore ide i samostalno, ali onda treba podvući i nastupiti sa stavom: „Da, idemo sami ali kad se prebrojimo, naravno da ćemo nastupiti zajedno sa ostatkom opozicije“. Ovako kako je sad, ljudi stiču utisk da opozicija smao što nije počela da ratuje međusobno kao da su u pitanju meksički karteli u najmanju ruku. Treba se malo rukovati okolo, smeškati i podržavati. Možda organizovati neke zajedničke nastupe, konferencije, pričati šta spaja, a šta razdvaja. I ako već nema predizborne koalicije obrazložiti da to nije smak sveta o objava rata već jedonstavo džentlmenski dogovor.
Treća opcija je otkačiti sve i ići sam pa il pukovnici il pokojnici. I tako će DJB stići na vlast i dobiti priliku da sprovodi reforme…. Ali tako će trebati jaaaako puno vremena i izbornih ciklusa.

Ana
Gost
Ana

Podržati Đilasa bi bilo bezuslovno loše. Sami kažete da niste Beograđanin pa mi onda verujte na reč: Đilasa u Beogradu određeni broj opozicionih glasača mrzi gore nego ikog drugog (među njima sam i ja). To je najogavniji lik koji se ikada pojavio na našoj političkoj sceni. DJB bi podrškom Đilasu izgubio enorman broj glasača, a pre svega, DJB se kao prvo bori protiv partokratije, a Đilas je sinonim za partokratiju, on je izumitelj botova u Srbiji, tiranin, jednom rečju, poslednji za kog bi glasala. Ali zaista poslednji. Pa demokratska stranka je spala na ovo na šta je spala zbog Đilasa, odnosno zbog odsustva podrške Beograđana Đilasu. Đilas je doveo Bus-plus, uveo ove podzemne kontejnere za đubre koji su se svi do jednog raspali (opet su sve to poslovi koje je nameštao svojima ili sebi, svejedno), zabranio prodaju alkohola posle 10h i… ne mogu sada da se setim više šta je sve uradio zbog čega smo svakodnevno bukvalno škrgutali zubima od besa i jedva dočekali da mu vidimo leđa. Sve što radi ova vlast, radio je i Đilas, samo u rukavicama. A za Jankovića mislim da je sišao s uma ako uopšte može da razmišlja o Đilasu.