Južna Srbija Politika Privreda Reagovanje Skupština

DJB jedini protiv SNS-ovog izbora direktora JP u Nišu

Pokret „Dosta je bilo“ u Nišu ima dužnost da obavesti javnost o glasanju za direktore JP, koje je bilo glavna tačka dnevnog reda na poslednjem skupštinskom zasedanju.
Iz zapisnika, dokumenata skupštinske službe koji su dostupni svima, kao i posredstvom TV prenosa koji su mogli da gledaju svi građani Niša, lako se primetila ključna stvar – pokret „Dosta je bilo“ je jedini digao glas protiv i jedina smo odbornička grupa koja je glasala protiv svih odluka o imenovanju direktora.
Za zahtev koju smo podneli o raspuštanju komisije koji je bio uvršten u dnevni red sednice, pored naše odborničke grupe, niko drugi nije glasao „Za“.

Iako nije bilo matematičke šanse da se preglasa vladajuća koalicija, poslata je jasna poruka, na prvom mestu građanima, da postoji bar neko u skupštinskim redovima ko se protivi ovom pravnom nasilju.
Naime, u svim odlukama koji su bile materijalu, i dalje dostupnom na web stranici grada Niša, vidi se da se Gradsko veće i Gradonačelnik nisu pozvali ni na jednu tačku zakona o javnim preduzećima, a iz očiglednih razloga, koji su kršenje zakona i nasilje većine. Nijedan član pomenutog zakona nije primenjen, a na stalne zahteve da nam pročitaju i odgovore na koje tačke zakona su se pozvali kad su donosili odluke, dobili smo samo suve odgovore u maniru pismenog zadatka i slobodne teme iz srpskog jezika. Preko 80 puta su ponovili kako je zakon primenjen, kako su primenili poslovnik Gradskog veća i osnivačke akte, dok ni jedan jedini put nisu naveli tačke zakona koje jasno određuju način izbora direktora.

Pored izneverenog poverenja javnosti koje je redovna pojava u Nišu u poslednjih 20 godina moderne demokratije, građani su počeli da osećaju na svojoj koži tiraniju gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova koji vode partijski kadrovi od uvođenja višestranačkog sistema i nazovi demokratije. Ta tiranija se ogleda u visokim cenama i lošem kvalitetu njihovih usluga, kao i po tome koliki trošak te institucije predstavljaju za budžet grada i građane.

Ostali smo razočarani nedostatkom „opozicionog“ delovanja opozicije u Nišu, ali nismo iznenađeni, jer ipak, mi smo živeli ovde i još uvek živimo.
Pored svih ovih činjenica koje su bile vidljive svima koji su gledali zasedanje, mi smo još odlučniji da se borimo protiv svih ovih loših pojava i na dalje.
Pozivamo sve medije da obaveste javnost o ovim činjenicama koje smo vam napisali.

GO Dosta je bilo – Niš