Autorski tekst Prenosimo

Reakcija Transparency International na otvoreno pismo poslanice Macure

Međunarodna organizacija koja se bavi borbom protiv korupcije u svetu Transparensi Internešnl (Transparency International), reagovala je na otvoreno pismo poslanice DJB Tatjane Macure o nepoštovanju vladavine prava u Skupštini Srbije. Poslanica je pismo uputila značajnim međunarodnim institucijama i organizacijama koje se bave stanjem parlamentarizma, demokratije i političkih sloboda u Srbiji.

U kratkom pismu koje potpisuje Kornelija Abel, regionalna direktorka ove organizacije za područje Jugoistočne Evrope, Turske i Izraela, ocenjuje se  povodom Macurinih navoda o brojnim zloupotrebama predsednice Skupštine Maje Gojković, da je “ovo zaista zabrinjavajuća situacija”.

“Kao što već znate u slučaju Transparensi Internešnl, naša nacionalna ispostava u Srbiji već prati određene aspekte rada parlamenta i dostavlja te informacije Evropskoj komisiji za potrebe izrade godišnjeg  Izveštaja o napretku Srbije”, kazala je još regionalna direktorka Kornelija Abel.

U nastavku možete pročitati pismo poslanice Macure.

Poštovani,

Kao poslanica u Skupštini Srbije veoma sam zabrinuta za stanje demokratije i vladavine prava u Srbiji. Zbog toga sam osetila potrebu da se obratim medijima i javnosti, kao i relevantnim međunarodnim organizacijama i njihovim predstavnicima.

Pišem vam kako bih vas upozorila na sve veće nepoštovanje vladavine prava u Skupštini Srbije. Ako se ova situacija uskoro ne promeni i ako se ovakvo ponašanje nastavi u Skupštini, ne možemo očekivati suštinski napredak u procesu evropskih integracija.

Pozivam vas da izvršite pritisak na skupštinsku većinu, posebno na predsednicu Skupštine, da počne poštovati vladavinu prava i pravo na raspravu kako bi osigurali potpuno jednak tretman za svakog člana Skupštine.

Tatjana Macura

narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije

politički pokret “Dosta je bilo”

Tekst pisma:

Kako potisnuti opoziciju u Narodnoj skupštini – lekcije Maje Gojković

Poslednje zasedanje Skupštine, Narodne skupštine Republike Srbije, postavilo je nove standarde sramnog i nepristojnog ponašanja stranaka na vlasti, predvođenih delovanjem trenutne predsednice Skupštine – Majom Gojković. Ključni problem je to što predsednica Skupštine primenjuje dvostruke standarde kada je u pitanju poštovanje Poslovnika, uvek na račun opozicije, što stvara haos i poremećaj parlamentarnog rada i samog demokratskog procesa.

Kao prvo, objedinila je dve potpuno zasebne rasprave o dva različita obrazovna zakona (jedan o osnovnom i srednjem, a drugi o visokom obrazovanju) u jednu. To nije učinila da bi doprinela kvalitetu rasprave, već da bi je suzbila, kao što redovno suzbija bilo kakve kritike na račun vladajuće većine. Zakone donosi po „hitnoj proceduri“ kako bi ubrzala zakonodavni proces, usput suzbijajući duh rasprave i razmenu argumenata.

Predsednica Narodne skupštine već izvesno vreme neguje kulturu agresivnog ponašanja, aktivno stvarajući atmosferu nasilja i straha u parlamentu. Narodnim poslanicima vladajuće većine redovno dozvoljava kršenje Poslovnika, istovremeno mobingujući poslanike opozicije i zaposlene u Narodnoj skupštini. Najviše od svega, pak, zabrinjava to što svakodnevno suspenduje i kažnjava opozicione poslanike.

Jedan od načina na koji održava apsolutnu kontrolu u parlamentu jeste namerno stvaranje haotične atmosfere kroz omogućavanje članovima sopstvene poslaničke grupe (SNS) da krše procedure. Svoju poziciju moći takođe zloupotrebljava često se javljajući za reč u svojstvu narodnog poslanika, remeteći tok sednice. U ovome učestvuju i zamenici predsednice, omogućavajući joj da na taj način prekida bilo kakvu smisaonu raspravu. Statistika to potvrđuje: upravo je predsednica Skupštine u septembru imala najveći broj javljanja za reč po povredi Poslovnika – koji upravo ona treba da sprovodi.

Prilikom obraćanja ona takođe iznosi klevete i napada opozicione poslanike ad hominem, koristeći „istine“ iz tabloida kao dokaze za svoje tvrdnje, a sve u pokušaju da isprovocira reakciju opozicije da prekrši propisana pravila ponašanja. Izmišlja slamnate argumente, tj. izmišlja nepostojeće protivnike koje potom razbija svojim „argumentima“, aktivno blateći reputaciju opozicionih narodnih poslanika, naročito onih koji se po prvi put nalaze u parlamentu.

Međutim, poslednjom u nizu njenih budalaština prevršila je svaku meru pristojnosti i delovalo je kao šamar dostojanstvu Narodne skupštine. Tokom govora jedne opozicione poslanice, inače jedine članice Skupštine sa invaliditetom koja je vezana za invalidska kolica, predsednica parlamenta prišla je kameri koja je aktivno snimala govor i blokirala je listom papira kako se narodna poslanica ne bi videla na snimku.

U više prethodnih navrata onemogućila je istu poslanicu da govori, i ovakve situacije se stalno ponavljaju.

Mada deluje neverovatno, tokom istog skupštinskog zasedanja predsednica Skupštine uspela je da izrekne tri opomene i suspenziju jednom opozicionom poslaniku tako što je bukvalno izgovorila: „Prva opomena! Druga opomena! Treća opomena! Udaljeni ste sa zasedanja!“ Nažalost, ovo nije šala. Ovo je primer ponašanja parlamentarne većine i njihove mahnite Kraljice Majke. Ova apsolutistička alegorija je potpuno primerena, s obzirom da se vladajuća većina ponaša kao da je Narodna skupština njihovo privatno vlasništvo u kome opoziciji nema mesta.

Jedan od najflagrantnijih primera suzbijanja opozicije zloupotrebom pozicije moći predsednika skupštine takođe se desio na istoj sednici. Tokom govora šefa jedne opozicione poslaničke grupe, koji je obrazlagao svoj amandman na predloženi zakon, predsednica ga je prekinula bez ikakvog očiglednog razloga i potom ga suspendovala na 20 dana. Bez bilo kakvog objašnjenja ili navođenja razloga. „Kriv“ je bio samo zato što je bio snažno protiv predloženog zakonskog rešenja, a vladajuća većina to jednostavno nije mogla da podnese. Time je napravljen presedan – kršenje procedura postala je otvorena i sramna.

Ako mislite da ne može biti gore od ovog, varate se. Predsednica parlamenta je uspela da ukrade – da se tako izrazim – vreme određeno za raspravu po amandmanima. S obzirom da je vladajuća većina potrošila vreme svoje poslaničke grupe za raspravu po amandmanima, a sopstvene nisu podneli, opozicija je pred sobom imala četiri sata za raspravu o sopstvenim amandmanima.

Madam predsednici Narodne skupštine učinilo se da je prekid rasprave, nakon objave da je svo vreme potrošeno – očigledan izlaz iz te neprijatne situacije. Uprkos tome što su opozicioni poslanici isticali činjenicu da u elektronskom sistemu parlamenta stoji informacija da na raspolaganju za raspravu poslanicima stoji još četiri cela sata – taj dokaz je ignorisan.

Važno je naglasiti da elektronski sistem koji meri vreme potrošeno u raspravi savršeno radio od prvog dana, a moje je lično iskustvo da za više od godinu dana otkada sam narodni poslanik, nijednom nije napravio neku grešku, naročito ne toliko veliku. Nakon što su opozicioni poslanici glasno izrazili svoje nezadovoljstvo takvom odlukom, ukazujući usput na podatke iz e-parlamenta, predsednica Skupštine obrušila se na Generalnu sekretarku, glasno je prekorevajući tokom direktnog televizijskog prenosa i naređujući joj da izađe iz sale i donese joj drugačije podatke. Bio je to šlag na torti – odgovarajući kraj zasedanja koje su obeležili zlostavljanje, zastrašivanje i kršenje svih pravila ponašanja i procedura.

Ponašanje predsednice srpskog parlamenta tokom ovog zasedanja predstavlja nastavak strategije vladajuće većine da ograniči slobodu govora i u parlamentu stvori atmosferu straha, makar zbog toga morali kršiti procedure i zlostavljati radnike Skupštine. Ova nečuvena taktika krađe vremena za raspravu, suspenzije najaktivnijeg poslanika i laganja poslanika predstavljaju uvredu za već prilično slabašno stanje demokratije u našoj zemlji. Dok ona tvrdi da je osoba sofisticiranog ponašanja i zavidnog vaspitanja, njena dela govore više od reči.

Tatjana Macura

narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije 

Dosta je bilo

How_to_Suppress_The_Opposition_in_The_Parliament_-_Lessons_From_Maja_Gojković

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Ostavite komentar

2 Komentara na "Reakcija Transparency International na otvoreno pismo poslanice Macure"

avatar
2500
Sortirajte po:   najnoviji | najstariji
Pele
Gost
Pele

Ne znam sta ocekujete. Prihvatili ste se posla a samo idete iz greske u gresku. Nacin koji ste vi zamislili za osvajanje vlasti je vrlo dug a pomalo i nedostizan. Promenite taktiku , izgubicete i ovo malo pristalica. Ostavite se vase crvene linije jer ste spremni da je pogazite. Ne uvazavate nicije misljenje , pa vi postojite zahvaljujuci nama koji glasamo za vas. Redovi vam se pune polako, ali sigurno i to sa karijeristima. Okupljate oko sebe ljude poslusnike i nestrucne za posao koji ih ceka, zato i organizujete skole za obuku. Pa to je vec vodjeno opet pristojni ljudi ne dolaze do izrazaja i samo da znate ja nikad ne psujem , cudno ali ima nas i takvih lepo vaspitanih.

Dalibor
Gost
Dalibor

Primili su k znanju i zabrinuti su 🙂

Mislim da vam je jasno koja je ovo poruka. Kao kada je Cercil podrzao Staljina u ratu rekavsi: „Ja ne moram da zivim u SSSR“. Isto je i ovde, veliki vodja moze da radi sta hoce dok god odradjuje sta se od njega trazi. Narod nije bitan, a zapadnjaci i onako ne moraju da zive u rezervatu Srbija. Zalosno.