Медији Саопштењe Скупштина

Ниједан медиј није известио о фарси са посланичким питањима Влади Србије

Ниједан већи медиј није известио о јучерашњој фарси са посланичким питањима Влади Србије и лажи коју је изговорила председница Скупштине Маја Гојковић. Медији су главни кривци што грађани не знају шта се дешава у најважнијој институцији у Србији у којој се доносе сви закони који утичу на њихове животе.

Иако је током седнице поручила посланицима “да ће сви као и увек доћи на ред да поставе питања”, то се јуче није догодило. Посланици ДЈБ и остале колеге из релевантне опозиције нису дошли на ред да поставе питања, баш као ни пре годину дана када се премијер Вучић са министрима усудио да дође у парламент и одговара на посланичка питања која су, иначе, обавезна последњег четвртак у месецу.  Тада је Вучић, као синоћ премијерка Брнабић, својим тирадама и монолозима ”појео” три сата предвиђена за питања и расправу.

Осим што доноси законе, Скупштина је и место на коме се врши контрола извршне власти. У Скупштини би могла да буде извршена контрола рушења у Савамали, контрола бирачких спискова, контрола рада медија, контрола “Вулинове тетке”, контрола субвенција страним инвecтиторима, контрола корупције, контрола свега онога што извршна не жели да ради.

Ниједан медиј није објавио да је Гојковић јуче још једном прекршила пословник и тиме слагала посланике и грађане Србије. Да ли смо негде чули или прочитали варијације на тему ”Маја Гојковић слагала да ће сви доћи на ред са питањима. Баш као што пре годину дана нису”.

Избегавајући  да јавност обавесте о директној одговорности Гојковићеве за фарсу од посланичких питања, медији јој помажу да сакрије подметања и лаж. Када би на насловним страницама медија осванула вест о фарси коју СНС прави у скупштини, фарса би престала. Медији постају њен главни партнер у креирању, како они воле да кажу, циркуса, у унижавању парламента и непоштовању владавине права у овој институцији.

И када кажемо медији, не мислимо на Пинк, Информер, Српски телеграф, Студио Б или Ало, јер то нису медији већ пропагандна гласила власти. Мислимо на РТС, на Политику и Вечерње новости, на Данас, Н1 и Б92-О2-Прву, али и на УНС и на НУНС. Медији не раде свој посао. Грађани не знају шта се дешава у Скупштини и мисле да се само ради о циркусу. За то су криви медији.

Питање је синоћ поставило тек шест посланика од 47 пријављених, и то четири из редова владајуће коалиције. Посланици имају на располагању три минута, док премијерка и министри могу да одговарају без временског ограничења, што се јуче и догодило. Гледали смо посланика Муамера Зукорлића, председника Одбора за образовање који је то место добио са квоте СНС (дакле он је коалициони партнер СНС) како пола сата кобојаги ”решета” премијерку Брнабић.

Медији, дакле, или не знају или не желе да знају да су посланичка питања контролни механизам парламента над радом Владе. Ако не верују Доста је било, могу да погледају на сајту Отвореног парламента, који се бави мониторингом рада Скупштине Србије, где се наводи да је Влада Србије последњи пут била у Скупштини Србије пре тачно годину дана, иако је у обавези да сваког последњег четвртка у месецу током редовног заседања, одговара на питања посланика. Да је Гојковић поштовала пословник, Влада Србије је отад најмање шест пута морала да изађе пред посланике и одговара на њихова питања, али је Гојковић уместо тога намерно завршавала седнице пре четвртка.

Prvih godinu dana 11. saziva

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sto prvi put vam govorim…Napravite avoj medij.Medij, glas opozicije Srbije.Sputnjik je idealan primer toga stim sto bi zatrazili tj kupili vreme kod emitera u susednim drzavam u pogranicnom delu za TV i radio signal. Emitovalj bi vesti kao i saopstenja opozicionih stranaka na odredjene dogadjaje pogotovo na ovakva krsenja zakona pa zvao se on i poslovnik. Okupili bi renomirane novinare koji su zrve progona koji bi svojim iskustvom mnogo pomogli u formiranju programa kpji bi razobličio sve laži Vučica i SNS mafije kao i ranijih mafija na vlasti.

    • Слажем се. За почетак, могли би од овог сајта да направите “news portal” где би посетиоци могли да читају ваше вести, као и вести других агенција. Уз то омогућите коментарисање вести и форум, и привући ћете велик број посетилаца, ако не из целе Србије, а онда сигурно из већих градова. Знам да све то кошта, али нажалост, без улагања у пропаганду, нема успеха у политици.

  • Opet smo zaključili da su mediji glavno orudje kriminalaca na vlasti .
    Ovo je početak i kraj problema.
    Hajde da ga rešimo,video sam u jednom od komentara konkretne predloge,bravo,hajde da razradimo.
    Da podsetimo urednike iz smrdljivog RTS-a da će sigurno krivično odgovarati,i da svoje buduće vreme u zatvoru mogu skratiti ako počnu da rade svoj posao ispravno sada.
    Pozdrav dobrim ljudima