Политика Саопштењe

Почела седница Главног одбора Доста је било

Седница Главног одбора Доста је било на којој ће се разматрати питања у вези са београдским и могућим парламентарним изборима почела је у 12 часова, у Београду.

На седници ће бити размотрен и одговор Покрета слободних грађана (ПСГ) на позив Доста је било на стратешку сарадњу на свим нивоима, од свих будућих локалних до парламентарних и председничких избора.

Чланови Главног одбора разговараће и о иницијативи председника Србије Александра Вучића на “унутрашњи дијалог” који у потпуном одсуству јавног дијалога представља фарсу.

На седници ће се разматрати и игнорисање активности Доста је било од стране медија.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • Поздрав теби Самуило и потпуно се слажем. С тим да мислим да о “утапању” у “ПСГ” нема ни говора, али о некој коалицији не мислим као о лошој идеји, (мада имам јако негативно мишљење од том покрету још од времена крађе ДЈБ слогана, од стране Јанковића: “Они на које смо чекали смо ми”). За то време је госн. Јанковић “штитио грађане” и могао да сања о 6 посто које је ДЈБ покрет на челу са дивним и поштеним људима, са штапом и канапом, створио.

      Знаш, оно што ме копка је следеће: како то да се ДС и тадашњи Јанковић или било ко при или на власти, нису досетили да донесу ЗАКОН О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ? Нема битније ствари за неко друштво од победе над корупцијом, коруптивним радњама власти и повезаних особа.

      Верујте ми, то знам из прве руке. Верујете ми на реч да то знам много боље и од Саше Радуловића (извините), који није имао срећу да живи у Данској, већ Немачкој, Канади и Америци, а које су за данске прилике…хмммм (док о Србији у том контексту нема речи, депласирано је писати о томе).

      Моја опсесија је борба против корупције (уз зелену енергију, привреду, циркуларну економију). Не постоји важније питање од тог. То је темељ свега, то је ваздух за плућа. Оно што ме забрињава је дуготрајност те борбе, посебно у поднебљима “вреле крви” и темперамента. Код нас (ја сам већ “они”, нажалост) је та борба започела пре више векова, али озбиљно је ухватила маха 1849., дакле пре безмало 170 година. Данас је Данска бр. 1 по ниском степену корупције. Корупција је практичнои непостојећа, никад се нисам срео с њом или срео некога ко би могао да ми исприча о искуству те врсте. Земља без ресурса, а богата, успешна, срећна. Да ли то значи да ако почнемо данас, имаћемо Србију из снова тек 2190.,не знам. То би значило да би деца наше деце морала да се жртвују да би нека њихова деца у далекој будућности имала нормално друштво. О вама више не вреди ни говорити, ви сте већ жртвовани. Стога, хвала на борби, јер знам да сте и сами свесни овога о чему пишем.
      Оно што је у свему овом јасно је да ако не направимо први корак, нема наде. Нека Вам неко, некад, буде захвалан што сте тај корак учинили. Ширите ову идеју, која је засигурно најбоља ствар која је икад дошла из Србије.

      Први корак је решавање проблема СНС/СПС (чак и са болним и мање болним коалицијама пред БГ изборе), а следећи су борба са осталим попозиционим идејама, у слободним медијима, а исход те борбе је сигурно победа ДЈБ, јер је толико супериорна и надмоћна да другачији резултат није могућ.

  • Замолио бих ДЈБ да нам каже шта је речено на састанку Хојт Брајана Јиа са опозиционим странкама?
    Да ли је то био групни састанак или је амерички дипломата разговарао одвојено са сваким од председника странака?
    Шта је Јиева порука? Да ли је упознат са политичким и медијским стањем у Србији? Шта каже на примедбе опозиције?
    Има ли најава да и они Вучића виде као диктатора који мора да оде са власти ако желе да Србија приступи ЕУ?
    Објавите један детаљнији текст о том састанку.

  • Kada zavrsite sastancenje na teme koje smo svi elaborirali,mozemo da pocnemo sa deljenjem flajera,programa,da lepimo plakate isl.Stara fora sa upaljacima,logo stranke i razlicite poruke tipa “mi ne odustajemo”,”dolazi vreme corke”,”Menjamo sistem”,pola programa moze da stane u kratkim porukama.Jos,”zakon o poreklu imovine”…”moramo mi”…”daj otkaz Vucicu”,tako se ne bi desilo da vam kradu ideje i slogane.

  • Na predsedničkim izborima je bilo: Janković i Jeremić nemaju dogovor ko je zajednički kandidat, zato i DJB predlaže svog, odnosno da se glasa po savesti, za Belog, kako god… OK, meni je taj stav bio prihvatljiv i nisam smatrao da je “štetočinski” jer na predsedničkim ne postoji cenzus i svaki glas koji nije za Vučića diže izlaznost.
    Ali, sada idu gradski izbori, sad Janković i Jeremić ŽELE dogovor o zajedničkom kandidatu. Šta sad radi DJB? DJB je hteo novi politički spektar koji bi činili upravo Janković, DJB i Jeremić i da se DS pošalje niz vodu. Janković i Jeremić su formalno ispunili oba uslova, otkačili su se od DS i dogovaraju se oko zajedničkog kandidata, jedini “problem” je što bi kandidat mogao da im bude ex-DS Murta.
    Može DJB da insistira “Nećemo Murtu!” ali ima li DJB ima potreban autoritet da diskvalifikuje potencijalnog kandidata ujedinjene “legitimne opozicije” (dakle PSG-a, Jeremića, Borka…)? Radulovićev rezultat 2,x% na predsedničkim sada listu DJB za gradske izbore dovodi u tešku poziciju. Ja kao građanin (koji je inače glasao za Belog ponesen upravo toplom podrškom iz DJB-a!) prvo moram biti uveren da će DJB preći cenzus, da bi DJB mogao da me uveri da nikako ne treba glasati za Murtu ni kada ga vaskolika opozicija podržava.
    U suprotnom bih u martu rađe zaokružio Murtu nego da strepim hoće li se rasuti glasovi za DJB. Ma neka DJB i prođe cenzus, šta onda? Koalicija sa Kurtom po definiciji ne može, dakle preostaje koalicija sa Murtom. Pa zar nije onda racionalnije da DJB pre izbora kaže da prihvata Murtu kao zajedničkog kandidata ako Murta prihvata crvene linije transparentnosti, demontaže partokratije itd?
    Da se DJB uzdržao od kandidature na predsedničkim, sad bi bilo lakše gurati Radulovića kao kandidata opozicije za gradonačelnika. Ovako, svako vam može reći “Murtu ne prihvataju oni koji ostaju ispod cenzusa, dakle prelivaju glasove da ostane Kurta”. Šta preostaje DJB-u kao rešenje da se glasa i protiv Kurte i Murte a da se sigurno prođe cenzus? Koalicija sa Belim? Sa Dverima?
    Ako vam je jedan Murta izgovor da se rizikuje da ljudi glasaju za opozicione kolone koje ostaju ispod cenzusa, onda ostaje vlast svinjske hunte nad Beogradom. Možete nastaviti da se protivite kandidaturi Murte dok god ga opozicioni front “zvanično” ne kandiduje, ali tada ćete ga ili prihvatiti za zajedničkog kandidata ili rizikujete da se okliznete na cenzusu i uđete u istoriju kao “pravedni gubitnici” koji su možda prelili Kurti taman koliko treba.

    • Vaše rezonovanje ima neku logiku ali, po meni, ima i nekoliko “rupa”. Kao prvo, Jeremić nije za Murtu, barem ga ja nisam čula da se tako izjasnio. Drugo, Murta je tako loš kandidat da je već jednom izgubio od Kurte. Pitanje je: da li je prvi zdravoj pameti onaj ko bi, uprkos prethodnoj konstataciji, mogao da istakne Murtu kao kandidata? Murtu, koji je bio najgori gradonačelnik ikada posle Kurte, kog teško da bilo ko može da nadmaši u ogavnosti. Jednom rečju, onaj ko bude kandidovao Murtu može da se oprosti sa cenzusom, Beograđani ipak nisu obrisali pamćenje. Ići zajedno s onima koji kandiduju Murtu je samoubilački čin. Ne vidim suštinsku razliku između Kurte i Murte. Zapravo, ne vidim nikakvu razliku. Zar stvarno treba da poverujemo, zar bilo ko može da poveruje, da je Murta jedini kandidat na ovom svetu? I još nešto: zašto ste, zaboga, glasali za Belog (čisto pitam, iz radoznalosti)?

      A zatim još nešto: Dušan Teodorović je pozvao čelnike opozicionih stranaka kod sebe na razgovor. Možda, uprkos svemu, treba čuti šta ima da kaže.

    • Ja veoma simpatišem stav DJB o tome da Beogradu ne trebaju ni Kurta ni Murta, već promena sistema. Ali se istovremeno žestoko protivim “dobronamernim” ali nespretnim kalkulacijama DJB usmerenim na to da se ne glasa ni za Jankovića, ni za Jeremića, ni sada za Đilasa, smeta mi jednostavno to što se zadnji takav pokušaj Radulovića završio rezultatom od 2.x% i otuda zebnja da li je sad u martu glas za DJB siguran u smislu cenzusa.
      Da, Janković i Jeremić su sebično išli u dve kolone na predsedničkim, ali su bar ostvarili rezultate iznad 5% i mogli su se braniti sličnim argumentom kao i Radulović kada je ušao u trku: svaki glas za njih svejedno je protiv Vučića i diže izlaznost. Pritom se slažem i sa DJB da bi još bolje bilo svi u jednoj koloni. Međutim, to što su Janković i Jeremić sada deklarativno za jednu kolonu za gradske izbore, takođe je za pohvalu, ne žele da se samoubilački ponašaju u situaciji kada je i cenzus u jednačini.
      Nemam ništa protiv da se DJB zalaže za nalaženje još boljeg kandidata od Murte, samo kažem da ako Janković i Jeremić zvanično kandiduju Murtu, onda je DJB saterana uza zid i nema mnogo izbora. Ne možete pričati da kandidovanje Murte znači oprostiti se sa cenzusom, ja koji prilično simpatišem DJB prilično sam siguran da Murta osvaja višestruko više % od DJB, ko god ga kandiduje. Ili treba da mislim da su ankete Đorđa Vukadinovića naručene od strane tajkuna Đilasa…?
      Priča da DJB kolona ne sme da glasa ni za Kurtu ni za Murtu, pa makar imala 1%, ne pije mi vodu. Onda mi je svejedno hoću li glasati za DJB ili LDP (daleko bilo!), u oba slučaja ostajem ispod cenzusa… I ne znam po kojoj je to logici recimo na Vračaru Kuzmanović iz DS-a dolazio u obzir za koalicionog partnera, a Đilas koji više nije u DS-u po ovdašnjim komentarima predstavlja nepopravljivog sotonu sa kojim se ne mogu dogovoriti crvene linije.
      Zašto sam glasao za Belog? Pa recimo zato što mi se učinilo da mu je DJB Zvezdara ustupio notara za skupljanje potpisa onomad na Bulevaru i zato što je Radulović x puta u svojoj kampanji pozvao ljude da glasaju za Belog, samo da ne ostaju kod kuće!
      A ako će akademik Teodorović nakon blic proletanja kroz DJB i PSG sad odjednom da postroji celu opoziciju i nađe boljeg kandidata od Murte, aferim! Ali se plašim da njega više niko ne uzima za ozbiljno…
      Ukratko, voleo bih da vidim malo više timskog rada DJB sa opozicijom koju sam DJB priznaje za legitimnu, a ne samo uskraćivanje podrške svakom kandidatu koji nije kandidat DJB.

    • Ja lično smatram da Đilas ne bi imao šanse da pređe cenzus, ukoliko bi se nekim čudom sam kandidovao (što je nemoguće, treba imati na umu da niko ne može da kandiduje neku ličnost za gradonačelnika, jer se gradonačelnik ne bira direktno). Ukoliko ga SJ i VJ istaknu kao “kandidata”, to u velikoj meri menja situaciju, ali, pitam se, zašto bi ta dvojica koja su, kako kažete, dobila određeno poverenje na predsedničkim izborima, isticala čistog gubitnika za svog kandidata? Da li vam to zvuči logično? Zar ne mislite da SJ ima veće šanse kao eventualni kandidat od Đilasa, pa čak i VJ (iako ja ne prizivam nijednog od njih dvojice, ne mislim da su za tu funkciju, samo govorim o šansama)? Nešto tu očigledno ne štima. U ankete Đorđa Vukadinovića uopšte ne verujem, ne znam zašto bih. U svakom slučaju, ja jesam za zajedničkog kandidata opozicije (bez DS), ali ne vidim nikakav razlog na ovom svetu da to bude onaj zbog čijeg je delovanja sadašnja vlast u Beogradu i došla na vlast. To je van zdravog razuma.
      DJB je pozvao PSG na saradnju, tako da im se ne može zameriti da odbijaju timski rad i da im je ideja da uskrate podršku svakom kandidatu koji nije kandidat DJB, kako kažete, ali iz nekog razloga to određeni broj ljudi kao da NEĆE da vidi. Pitam se zašto. Zašto vi to ne vidite? Imamo crno na belo da je DJB ponudio saradnju PSG-u da je PSG na to preispoljno glupavo odreagovao. Njihova reakcija je takva da preseca put svakom dogovoru, osim što je licemerna i skrojena po principu “sad ču reći nešto da ne kažem ništa”. Ne znam kada su doktorirali tu dispciplinu ali prilično je sve to razočaravajuće.

    • Znači, DJB je ponudio partnerstvo PSG, i to tako da PSG ponudi kandidata za gradonačelnika, ali sa ograničenjem da taj kandidat ne bude Đilas ili neko iz DS-a.
      PSG je praktično odbacio ograničenja koja predlaže DJB.

      Ja želim da se zapitam koji je stvarni smisao borbe da neka konkretna osoba, recimo Đilas, ne prođe za gradonačelnika, pa makar ga podržali PSG, razne provodadžije tipa Borko, Vukadinović, a možda i Jeremić.

      Zašto se to pitam? DJB će na gradskim izborima dobiti možda 2,5% glasova, možda i 6,5% glasova (lepo bi bilo da prođe cenzus, a to će se desiti samo ako ne navuče gnev jednog dela simpatizera nekim mutnim kombinatorikama). Ono što je sigurno je da DJB neće osvojiti većinu u Beogradu.

      Dakle uloga DJB u najboljem slučaju može da bude – korektivni faktor. To znači, DJB može podržati eventualnog pobedničkog kandidata opozicije za gradonačelnika, može ga usloviti da poštuje crvene linije kao što su transparentnost gradske uprave, demontaža partokratije itd. Ako se novi gradonačelnik osili i pogazi te principe, DJB će možda imati moć da povuče ručnu, uskrati poverenje, pa novi izbori za skupštinu grada.

      Ako tako razumemo ulogu DJB, onda je potpuno svejedno kako se zove kandidat kojeg nominuju “stariji” partneri DJB, oni koji su se “izmerili” na predsedničkim izborima, Janković i Jeremić. Pa šta ako se taj hipotetički kandidat zove Đilas? U čemu je onda smisao krstaškog rata da ne bude Đilas? Ako je zajednički kandidat, ima da poštuje crvene linije DJB kao bela lala, inače nema šansi da bez DJB ima većinu. Smeta mi kada čitam ovde da nije tema hoće li Đilas poštovati crvene linije DJB, već je tema da kandidat ne sme biti Đilas!

      Ima li DJB boljeg kandidata? Ja mislim da ima, Sašu Radulovića vidim kao idealnog gradonačelnika. Ali postoji problem. Kad su bili predsednički izbori, Saša je trčao tu trku i nije hteo da podrži Jankovića & Jeremića, već je podržao Belog. Sad se pribojavam da J & J u inat ne bi podržali Raduleta za gradonačelnika, a koji bi rasturio kao gradonačelnik.

      Problem je što DJB insistira da samo DJB vidi šta je najbolji plan za pobedu opozicije, a onda drugi opozicioni kandidati uzmu više glasova od DJB i naravno smatraju da im saveti DJB ne trebaju. Moj savet za DJB, imate dve opcije:

      1) Prihvatite kandidata oko kojeg se slože Janković i Jeremić, dopustite da veće stranke preuzmu odgovornost
      2) Nastavite da ponavljate da njihov kandidat neće uspeti, trčite samostalno, ostanite ispod cenzusa.

    • SZ, već sam ti rekao da se DJB ne bavi kalkulacijama a ti i dalje vrtiš po svome. Uporno spominješ “ako DJB uradi ovako onda ovaj procenat, ako uradi onako onda onaj itd…”. To samo pokazuje koliko je tvoje znanje o DJB-u pogrešno i koliko je generalno pogrešna percepcija politike u Srbiji. Ovde se sve vrti oko neke kombinatorike i svi gledaju kako što bolje da se “uglave”. DJB nije takav i vreme je da počneš da kapiraš kako funkcioniše. DJB ima svoje jasne principe, želi da menja sistem. To znači da treba da vidimo leđa i Kurti i Murti. Nije dovoljno da se skloni Kurta pa da dođe Murta nego da se čiste obojica. Jer su i Kurta i Murta zaslužni za ovaj loš sistem koji imamo. Tako da nema nikakve logike da se međusobno rotiraju jer građani od toga nemaju nikakve koristi, samo gubimo vreme. Tako da, bez obzira na procente, DJB zastupa svoju politiku i to će jednog dana građani uvideti kad im dozlogrdi rotacija Kurte i Murte. To što se neki opozicioni lideri okupljaju oko Murte kako bi sebi skratili put do vlasti nije problem kojim bi DJB trebalo da se bavi. Njima je na čast da se tako panašaju i samo govore svojim glasačima kako su svi isti. DJB nije isti i bilo bi lepo da nas sve ovde poštediš sa svojim kalkulacijama. DJB je za promenu sistema a to može samo sa novim i čistim ljudima. U kojoj god kombinaciji se pojavljuju Kurta ili Murta, nebitno da li iz vlasti ili opozicije, DJB će biti protiv toga. Upravo zato što je Srbiji dosta večne rotacije jednih te istih političara. Vreme je da se scena počisti i da dođu novi ljudi. Tek onda ćemo videti šta su prave promene. PSG-u je ponuđena saradnja, oni su to odbili nekim mutnim odgovorom, sada prave kombinacije sa Đilasom, koje jelte ne smeju javno da obelodane jer će srozati svoje procente pa sada smišljaju način da svoju odluku sprovedu “ispod žita”. To samo po sebi govori o kakvoj se netransparentnoj politici tu radi i kako zapravo i sa njima, ako dođu na vlast, možemo očekivati nejasnu politiku. Kod DJB se sve kristalno jasno zna, Murta ne može, tačka, ne bih te dalje zadržavao.

    • Sale, u narednom periodu će se pokazati da li će DJB stajati na pozicijama koje ti meni objašnjavaš, ili će doći do određenih korekcija.
      Vidim problem oko percepcije objektivne pozicije i uloge DJB na političkoj sceni. Moje skromno simpatizersko/kibicersko mišljenje je: DJB nije predvodnik opozicije! Ne može biti, prosto zato što nije najjača opoziciona snaga po izbornim rezultatima. Samim tim što nije predvodnik opozicije, DJB ne treba da ima ambiciju da arbitrira ko je najbolji kandidat za gradonačelnika Beograda.
      Nisam čuo dovoljno ubedljivu argumentaciju zašto bi DJB imao svetu misiju da spreči da kao kandidati opozicije isplivaju pojedinci, recimo Đilas. Zašto se apriori odbacuje razgovor na temu, može li recimo Đilas kao kandidat da bude kompatibilan sa crvenim linijama DJB-a.
      Ja sam (možda naivno) mislio da se podrazumeva da su po definiciji nosioci partokratije u našem društvu toksične organizacije tipa SNS, DS, bivši URS itd. Po definiciji koalicije sa navedenim snagama treba izbegavati. Međutim, nakon što je PSG raskinuo sa DS, a Đilas više nije u DS-u, šta je to što nagoni DJB da odbacuje Đilasa kao ličnost, pre nego što uopšte stignemo do pitanja da li bi on poštovao crvene linije DJB-a?
      Ako Saša Radulović ima pravo da kaže “ja nisam bio Vučićev, već ministar vlade RS”, zašto Đilas nema pravo da kaže “Ja nisam bio puki sluga Tadićeve partokratije, već gradonačelnik Beograda”? Da li DJB odlazi predaleko ako nakon lustriranja propalih stranaka hoće da lustrira i pojedince koji su iz stranaka izašli? A ako smo već krenuli da lustriramo pojedince, kako onda može Bane Kuzmanović da bude partner bez lustracije, a Đilas nikako ne može? Gde je razlika?
      Bojim se da je DJB izgubio meru. Kažeš u DJB nema kalkulacija. Ali meni se čini da DJB večito pronalazi razloge da lupa veto na rešenja ostatka opozicije, kao da je DJB defacto lider opozicije. A opet se vraćam na početak, DJB to ne može biti kad drugi imaju više glasova. To ih ne čini ništa boljim od DJB, ali problem je što DJB ne zna da se postavi – pustite jednom one koji su se bolji laktali od vas, da preuzmu odgovornost. DJB ih može oboriti posle izbora ako se ne okanu partokratije ili netransaparentnosti.
      Ali ne može DJB voditi kadrovsku politiku onih sa više osvojenih glasova. Neka ste vi sto puta u pravu, ali insistiranjem da vi sve znate bolje parališete svaki dogovor opozicije. Drugi sujetni opozicioni lideri se onda žale da DJB sa 2.x% hoće diktatorska ovlaštenja u opoziciji. Pa ne može.

    • SZ, DJB je tu ne da ruši Vučića nego loš sistem. Kakva je poenta da se promeni vlast a da loš sistem ostane? Đilasa smo VEĆ videli na delu, narod je VEĆ glasao da ode. Zašto sad sve ponovo? Zar smo narod glupo ko k**** pa da se vrtimo u krug? Kako si tačno mislio da se sa Đilasom menja sistem? Da poštuje crvene linije? Pa on je na krilima lošeg sistema odlično prošao, obogatio se, bilo mu lepo. A građanima loše. Sad ga je stigla naknadna pamet pa će da radi drugačije? Šta ćemo sa brojnim korupcionaškim aferama? Bus plus, luka beograd, most na adi, uređivanje bulevara, podzemni kontejneri, kupovina sap-a… Koliko sam pratio, za sve što je “napravio” otišlo je cirka duplo više novca nego što je trebalo. Sagradi most a utrošeno para za dva mosta. Gde je završavao taj “ostatak”? I sad treba takav neko da menja sistem? Pa kako? I zašto bi?

    • “Simpatizersko/kibicersko mišljenje” uvek podrazumeva distancu. Distanca podrazumeva relativizaciju. S onim ko zauzme takvu poziciju ne može se diskutovati. Ja vam rekoh sto puta da Đilas ne treba da bude kandidat jer je već kao kandidat izgubio na prošlim izborima (odnosno njegova opcija) od SNS-a. Bolji argument od toga ne postoji. Ili hoćete sada da vam pominjem bus-plus (i sve sporno vezano za to), podzemne kontejnere, zabranu prodaje alkohola posle 10… Vidi se da vam je veoma stalo do Đilasa, nemam ništa protiv, ali je čudno da želite da okrivite DJB što neće da podrži nekoga ko je sinonim svega onog protiv čega se DJB bori.

    • Kako “pa šta ako se taj kandidat hipotetički zove Đilas???”.” DJB ga može ga usloviti da poštuje crvene linije kao što su transparentnost gradske uprave, demontaža partokratije itd. ”
      Đilas će da se bavi demontažom partokratije-pa to je tragikomično!
      O čemu Vi S.Z. pričate uopšte?A Vukadinović se izblamirao poprilično.Anketu je verovatno sprovodio u sopstvenoj zgradi,ali ja mislim da je u pitanju klasično tvrđenje pazara.
      Ja uvek ostavljam rezervu da sam ja možda previše pristrasna, ali ljudi koje znam a koji su glasali za DJB i na parlamentarnim i na opštinskim izborima a nisu na predsedničkim,očajni su zbog tog predloga,
      kažu da ne dolazi u obzir da će glasati za Đilasa.On i Šapic mogu sa DS-om, “da im se oduže” što reče Šutanovac i to je i logicna koalicija,tako možda u zbiru opozicija i može da namakne većinu.
      Bilo da je u nekim pregovorima sa ovim još nekompromitovanim delom opozicije ili ne,sad poruka za DJB:
      ne dajte da vas potcenjuju.Ako žele pobedu na ovim izborima,treba im i DJB unutra.
      Ako ne žele…e to je vec druga stvar

    • Đilas ne treba da dođe jer je zbog Đilasovog nasilničkog gradonačelnikovanja na vlast u Beogradu došao SNS. Da li treba bolji razlog da vam navedem? Da li mislite da će Beograđani koji su mu u poslednjem cugu uskratili glas sada nekim čudom glasati za njega? Pa neće, pa makar ga sam Bog Otac predložio a ne SJ.
      I molim vas nemojte na pogrešnim pretpostavkama da gradite zaključke. Radulović je HTEO da podrži i SJ i VJ (dakle, nije istina da nije hteo, kao što vi kažete) ako se dogovore ko će od njih dvojice da trči trku. Zlobno je reći da nije hteo da podrži SJ i VJ ali je hteo da podrži Belog. Pa ste vi onda brže-bolje, da biste udovoljili Raduloviću, glasali za Belog??? Uz dužno poštovanje, mislim da nas malo vozate ukrug, ili vozate sebe ukrug ali to ne vidite.

    • Kažete, zloban sam što velim da Radulović nije hteo da podrži Jankovića i Jeremića. U pravu ste, hteo je, ali pod uslovom da izaberu jednog svog kandidata. Isto je i sad za gradske izbore. Nije tačno da DJB neće da podrži Jankovića i Jeremića, hoće, ali pod uslovom da se dogovore o zajedničkom kandidatu i da se ne dogovore da je to Đilas…
      Nisam ovde da bih branio Đilasa, samo hoću da ukažem da DJB stalno, stalno podiže lestvicu svojih zahteva, kao da je cilj da ostatak opozicije odbaci zahteve DJB. Pre dve godine je bilo OK da se pravi vlast na Vračaru sa Kuzmanovićem, nije čovek morao ni da napušta DS a kamo li da se lustrira. Sad ne dolazi u obzir da se priča sa Đilasom o crvenim linijama, bez obzora što Đilas nije u DS.
      Ako je DJB zdušan u oceni da je Đilas gubitnički kandidat, to je OK, niko vam ne može uskratiti pravo na takvu ocenu. Ali Janković i Jeremić onda imaju moralno pravo da kažu da DJB teško da je kompetentan to da proceni, ako su njih dvojica na predsedničkim izborima pokupili jedno 8 puta više glasova od Radulovića. Meni se kod DJB ne dopada upravo to što ostatak opozicije optužuju za gubitničke kombinacije, a pritom ta opozicija bolje prolazi na izborima od DJB.
      Reći da je Đilas gubitnički kandidat je nedorečeno, ako ne kažete ko je onda pobednički kandidat. DJB već duže insistira na ocenama “OVAKO NE MOŽETE pobediti Vučićevu huntu” i bogami vrlo često je u pravu, ali prosečnom opozicionom biraču to NIJE DOVOLJNO. Prosečni opozicioni birač možda ne veruje da DJB ima rešenje za demontažu partokratske vlasti, ako vidi da nema rešenje čak ni za to kako osvojiti više glasova od Jankovića i Jeremića i nametnuti se time kao vođa opozicije.
      DJB se rukovodi teorijom igara i hoće da na teorijskim osnovama ubedi ostatak opozicije da umesto gubitničke strategije treba odigrati neku win-win kombinaciju, ali preduslov za tu pobedničku varijantu je da svi prvo poslušaju DJB. Ali izborni proces je duboko iracionalan i cilj da milion građana prihvate da DJB ima ispravno rešenje za problem teorije igara, čini mi se utopijski. Zašto? Zato što dok DJB pokušava da svojim tvrdim stavom ishoduje da svi igrači prihvate strategiju DJB, javlja se otpor koji može dovesti do toga da DJB ostane ispod cenzusa, a time bi se DJB pristup teoriji igara doveo do apsurda: zalažeš se iz petnih žila za win-win kombinaciju, a odigraš lose-lose.

      Poruka za dr Pavlovića: razmislite da li vaš pristup teoriji igara donosi jednako slabe rezultate kao i Varufakisov…

    • Htela sam u prvoj rečenici da kažem da Đilas ne treba da bude kandidat jer je… i tako dalje, ali mi je malo krenula para na uši pa je početak ispao zbrda-zdola.

    • SZ, ti pogrešno polaziš od pretpostavke da se DJB bavi kalkulacijama a to nije slučaj. DJB ima svoju politiku od koje ne odstupa bez obzira na sve. Ako je to 1% onda neka je 1%. A nije 1% nego je više. Loš rezultat na predsedničkim izborima nije zato što DJB ima lošu politiku nego zato što su dugo oklevali da se uključe u izbore (čekali ovu dvojicu da se dogovore) i posle su se kasno uključili, praktično bez valjane kampanje i kad su se već građani opredelili. Tako da nije stvar u lošoj politici nego u grešci u koracima. Predsednički izbori su bili dobra prilika za opoziciju, DJB je mesecima upozoravao da će Vučić pobediti u prvom krugu ako se ova dvojia ne ujedine ali oni su bili previše sujetni, ignorisali upozorenja i izbori su naravno izgubljeni za opoziciju. Zanimljivo da ista ta dvojica sada mogu da se dogovore a na predsedničkim izborima nisu mogli. Toliko o odgovornoj politici. Što se tiče Kurte i Murte, DJB je protiv obojice. Naime, pogrešno se shvata da je DJB protiv Vučića. DJB je prvenstveno protiv lošeg sistema i nije bitno da li on dolazi iz vlasti (Kurta) ili iz dela opozicije (Murta). Ovo da se pravi nekakav dil sa Murtom da se skine Kurta je popuno pogrešan pristup i ne vodi u promene. Naime, Murta je vladao od 2000 do 2012 i tada smo mogli da vidimo apsolutno sve što sada vidimo i sa Kurtom, dakle partijsko zapošljavanje, pljačkaške privatizacije, burazersko poslovanje, tajne ugovore, korupciju itd… I sada Murta treba da zameni Kurtu i sve nastavljamo po starom? Pa ne može tako. Najveći problem u Srbiji je što se decenijama rotira ista ekipa ljudi na vlasti. Odatle i ono “svi ste vi isti”. Odatle i većina poštenih ljudi uopšte ne glasa. Politika ih ne interesuje. Zato je Beli i dobio toliko glasova, ljudi su željni novih čistih faca a ne recikliranih političara. Crvene linije tu ne pomažu, ja prvi ne verujem da će Murta da ispoštuje crvene linije ako je svaku pogazio u periodu 2000 do 2012 godine. U naknadnu pamet ne verujem. Tako da, DJB se ne bavi kalkulacijama, žele da menjaju sistem i to je moguće jedino ako se i Kurti i Murti vide leđa. Ako Jeremić i Janković hoće sa Murtom, neka im bude. Neka se rotiraju još decenijama, narodu će jednog dana to sve dosaditi i tada će doći DJB-ovih 5 minuta.

    • Sale, pratim vaše komentare i u potpunosti se slažem sa vama. Ako biračko telo nije spremno za korenite promene onda DJB tu ne može mnogo da uradi. DJB treba da nastavi da promoviše svoje ideje i program i da nastavi da traži kredibilne partnere u drugim strankama i organizacijama. Reciklirani kadrovi koji su imali svoju šansu da pokrenu korenite promene a nisu ni pokušali da ih sprovedu ne treba da budu deo dogovora. Potreba za ujedinjenjem svih stranaka koje nisu deo koalicije oko SNS je lažna. Ja glasam za program i ljude za koje mislim da su kredibilni da svoja obećanja ispune. Jedino DJB mi deluje kao organizacija običnih ljudi koji hoće da se uhvati u koštac sa višedecenijskom partokratijom koja razara Srbiju. Nekako mi ni PSG, ni karijerni diplomata VJ niti Đilas ili DS ne deluju da su odlučni u obračunu sa partokratijom. Više mi deluje da bi oni da se udruže pa da razmišljaju o programu tek ako osvoje vlast. Ne razumem one koji kažu da simaptišu DJB a glasju za Belog na izborima na kojima DJB ima svog predstavnika. Voleo bih da je Beli pobedio pa da svi zajedno gledamo kako “kompetentno” obavlja predsedničku funkciju. Pozdrav svima koji se bore da Srbija postane mesto na kome se lepo i rado živi.

    • Ja sam građanin koji veoma ceni lucidnost, rečitost i energiju Saše Radulovića, malo više ga cenim kada pravi analize hladne glave, a malo manje kada se zajapuri pa deluje u afektu.
      Onda jednog dana vidim da se neki pajac Beli kandiduje za predsednika, ne znam šta da mislim, ubrzo čujem Raduletov poziv građanima da mu daju potpis za kandidaturu, kaže važno je, sloboda Srbije je u pitanju. Odem na Bulevar, tamo vidim gomilu sirotog, očajnog i namučenog mladog sveta kako sa dečicom u naručju čeka da overi potpis za Mesiju. Duboko me dirne ta scena, pa još i aktivisti DJB Zvezdara koji iz susednog lokala kao dobri Samarićani, mudraci sa Istoka, brižno posmatraju biblijsku scenu. Shvatim da narod upravo takvog Mesiju ište, da je Beli ta prava figura za PreCednika, a ne onaj misleći, brutalno i surovo iskreni Radulović, koji je više onako energični pitbul tipa Malog, samo na strani Dobra, a ne Imperije Zla.

      Kasnije u kampanji Radule deset puta ponovi da je plemenitije i patriotskije glasati tog Belog nego ostati kod kuće na dan izbora. I ja na biralištu vaistinu zaokružim Belog.

      Posle mi pade na pamet da se nije kojim slučajem Radulović svesno sprdao sa mesijanskim atributima Jankovića i Jeremića. Možda previše tripujem. Ali plašim se da su se ova dvojica našli osobito uvređenim i možda se u tajnosti zarekli da Radulović može da bude zajednički kandidat za gradonačelnika, ali malo sutra.

      Da sam sklon teorijama zavere, rekao bih da sada možda deo opozicije jedva čeka priliku da preigra DJB u teoriji igara i tako se revanšira za šamar sa preCedničkih izbora. Ne znam da li će neko iz DJB uoči beogradskih izbora izjavljivati da je bolje glasati za Belog nego ostajati kod kuće, ne znam da li će se od Belog očekivati da ne nastupa sam, već da podrži neku listu opozicije (koja, kako trenutno stoje stvari, teško da će biti jedinstvena).

      Poenta priče je: kada kandidat DJB vodi kampanju za izlaznost a ne kampanju za konkretnog opozicionog kandidata, šta ima čudno u tome da simpatizer DJB glasa za Belog? OK, možda sam ja neki pogrešan i naopaki simpatizer DJB. A možda i nisam jedini.

    • Ne dajte se DJB!
      S.Z.,kako mozes da glasas za ex DS Murtu?Koja je razlika?
      Mediji ce biti slobodniji. Jel ovako kao sto su N1 i Danas slobodni?
      Drugo mislim da opozicija u zbiru tako ne moze da pobedi,nije dovoljno dobar kandidat.
      Zasto covek ne moze prosto samo da donira?Donacije su dobrodosle.
      Ali ja sam u onih 2%.

  • Pratim koliko mi vrijeme dozvoljava aktivnosti DJB i naravno komentare na zanimljive teme. Slažem se sa osnovnim principima DJB ali mora se biti pragmatičan. DA bi istjerao svoje principe moraš da ideš uz neku veliku reku. Nažalost DJB je još uvijek mala rijeka što zbog satanizovanja od strane medija što zbog toga da naš narod još nije zreo za sve stvari koje propagira DJB a oni koji su njihovo glasačko tijelo nažalost uveliko su već napolju. Sa jednom konstatacijom ne mogu da se složim a to je pretjerano satanizovanje Djilasa. Nije on cvećka, slažem se ja ali na izborima kada je Boris Tadić izgubio i kada su se naprednjaci uzdigli, Djilas je na direktnim izborima izabran za gradonačelnika i pobijedio Vučića lično ako me pamćenje dobro služi. Nakon toga su donijeli zakon da se gradonačelnik ne bira direktno nego u skupštini gdje on već tada nije imao pretjeranu većinu što zbog sukoba sa DS-om što zbog URSovaca, najvećih štetočina koje smo imali. Već na sledećim izborima narod je glasao po inerciji jer je lik i djelo AV bilo na svim stranama. Tako da nemojte da pričate da je narod glasao za ovezbog lošeg činjenja Đilasa. Da je loše činio zašto bi bio reizabran za gradonačelnika? Ovi su došli na vlast samo po inerciji sa republičkog nivoa i ništa drugo. NE treba to smetnuti sa uma. Mislim da je kombinacija DJB, PSG i Vuk Jeremić sa Đilasom kao kandidatom uz jasne principe, dobitna kombinacija. Ako DJB to ne prihvati bojim se da im slijedi sudbina Vuka Draškovića koji je isto tako bio tvrdoglav 2000 i zbog toga od najveće opozicione skliznuo na margina stranku. Pamet u glavu i Dosta je bilo i vašeg pretjerivanja da ste samo vi oni koji se borite za slobodu, to malo iritira ljude i tjera ih od vas.

    • Циљ Мурте и екипе је како угасити “пламен” који је упалила Верица Бараћ а преноси га Саша Радуловић и одважни људи око њега. Закон против корупције је лакмус папир нечијих политичких намера а још више позадине која се крије иза, ту пре свега мислим на моћни медијски мрак којим је окружен тај пламен. Мурта је давно осветљен и то је његов мотив да помогне Курти, да заједно, јер није лако преварити све, борбу против корупције сведу на досадашњу уходану праксу где лопови вичу “држте лопова”. Ја ћу теби “Жути” а ти мени “Црни” а само ми знамо колико смо и какви смо. Бројке, данашње, фино наштимоване у ФП : 42% за , 37% против, 21% нема став, па ви видите где сте. Наравно реч је о ванредним ПИ а 42% су према господину ПВ и Курте и Мурте.