Ауторски текст Државна управа Енергетика

Где у Београду сваке године “исцури” шест милиона евра?

Град Београд и ЈКП „Београдске електране“ су од 2001. до 2014. године уложили значајна материјална средства у модернизацију топлотних извора и преко 85% топлотних подстаница, док је топловодна мрежа остала иста. Средства су улагана само у проширење топловодне мреже за прикључење нових објеката, нових корисника и за потребе гашења старих котларница.

Према аутору доступним подацима, око 55% укупне дужине топловода од 1460 км, што је око 800 километара топловодне мреже, је апсолутно старије од 25 година. Ово практично значи да је топловодна мрежа старија од предвиђеног века трајања за ову врсту инфраструктуре, а што је основни разлог цурења на топловодима.

И поред тога, програм обнове дистрибутивног система даљинског грејања ЈКП „Београдске електране“ није спровођен дуже време на адекватан плански начин. Јасно је да би израда Програма обнове дистрибутивног система даљинског грејања требало да буде један од два најбитнија стратешка циља у Стратегији развоја ЈКП „Београдске електране“.

Приоритет за обнову морала би да буде потпуно девастирана мрежа на грејном подручју ТО Баново брдо, која је пуштена у погон далеке 1964. године. Због стања у коме се налази, постоји реална опасност да дође до потпуног прекида рада делова система даљинског грејања на грејном подручју ТО Баново брдо.

Дистрибутивна топловодна мрежа ЈКП „Београдске електране“ има укупну дужину трасе око 730 km односно 1.460 km са повратним топловодом, а запремина је око 60.000 кубних метара, са производним постројењима и унутрашњим кућним инсталацијама око 100.000 кубних метара.

На годишњем нивоу, просечна потрошња сирове воде приближно је око 1.809.000 кубних метара. Просечна количина произведене омекшане воде приближно око 1.475.000 m3, док просечни губици износе приближно око 945.000 m3. Количина хемијски и термички припремљене воде која се годишње додавала у целокупан систем даљинског грејања се кретала у границама до 1.000.000 m3.

Када се израчунају, дакле, сви трошкове енергената за загревање ове количине воде, хемијска средства, трошкови саме воде услед директног пласмана топлотне енергије из система даљинског грејања услед губитка воде, годишњи трошак износи приближно око 6.000.000 евра!

Обновом дистрибутивног система даљинског грејања ЈКП „Београдске електране“ смањили би се огромни губици хемијски и термички припремљене воде у топловодној мрежи и омогућила би се испорука топлотне енергије без прекида у току грејне сезоне, те би се знатно повећава поузданост енергетсгог сектора Београда.

 

Јово Бомештар

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Prvi put da pisem komentar na kvalitetan strucan tekst, gde se vidi pravi lopovluk, a to cinim sa zadovoljstvom. Iz dva razloga zato sto autor Jovo odlicno i cisto misli, te zato sto je sve sto znam castan i hrabar covek. Takvim vrlinama ne mogu se pohvaliti mnogi koji ovih dana podkradaju sistem JKP „Beogradske elektrane“. Rukopis koji imamo cast citati nam pokazuje jasno svu dramaticnost energetskog i politickog meteza ovih dana u sistemu koji nam je preko potreban. Dok se bebe smrzavaju a gradjani tumaraju od vrata do vrata kako bi se malo ogrejali u Beogradu se svake godine baci 6 miliona eura, ali odgovora nema. Kratkim i tacnim recenicama nam Jova docarava uvek proverenim informacijama sliku jedne tamne sfere sektora Energetike. Uglavnom ljudi bez zanimanja su na celu ovih kompanija ili na celu odgovornih Institucije u sektoru Energetike sto za posledicu ima Kolaps sistema. Pred nama je citak i bistar tekst ali znalacki skrt na recima koji citaoca vuce napred kao politicki triler u kome svi mi voljno ili nevoljno ucestvujemo. DO POBEDE, Pilot.

  • Priblizno 19 miliona m² stambenog sektora je priključeno na Beogradske elektrane. Većina korisnika još uvek nema mogućnost regulacije a činjenica da se u većini stanova održava unutrašnja temperatura vazduha između 21 i 22 stepena kao i da ove objekte je neophodno prvo energetski sanirati, dok će se potom uvođenjem novog tarifnog sistema naplate ostvariti uštede uz minimalne investicione troškove, nas navodi da razmisljanje da se pre svega mora ISPITATI ZASTO CURI 6 miliona eura svake godine iz sistema Beoelektrane.…
    Miroslav

  • Jednom je neko rekao niko nece postati veliki vodja ako zeli da sve uradi sam ili da sve zasluge pripise sebi. Ovaj teks upravo ukazuje na svu banalnost danasnjeg politickog sistema u Beogradu gde je potpuno devastiran jedan tehnicki sistem zbog velikog zla koje vlada Beogradom – KORUPCIJE. Svako ko ima vlast pada u iskusenje da je zloupotrebi i ostvari dobit za sebe na stetu gradjana Beograda. Vazno je da svom sefu omogucis DOBIT i ibices unapredjen a to je dovelo odo CURENJA 6 miliona eura svake godine u Beogradu, koliko je to novih vrtica, autobusa, bolnica, skola, ….
    NEMA DRUGE NEGO DA POBEDIMO
    Krle