VIDEO Zdravstvo Pravosuđe

(VIDEO) Dušan Pavlović – Legalizujte kanabisovo ulje za medicinske potrebe

Moj predlog se odnosi na legalizaciju upotrebe kanabisovog ulja za medicinske svrhe. Kao što znate potoje odredbe krivičnog zakonika po kojima je upotreba kanabisovog ulja krivično delo. Ja sam predložio dva predloga za izmenu zakona kojim bi se izvršila dekriminalizacija upotrebe, ali samo za medicinsku upotrebu. Dakle, promenom krivičnog zakonika će građani slobodno moći da kupuju kanabisovo ulje za medicinske potrebe u apotekama. Druga promena se odnosi na zakon o psihoaktivnim supstancama po kome se ministru omogućava da propiše uslove pod kojima je moguće koristi kanabis za medinske potrebe.

Ja ću vas podsetiti na jedan od najbesmislenijih primera u poslednjih šest meseci gde je u Leskovcu suprug za suprugu kupovao kanabisovo ulje ilegalno usled nemogućnosti da ga nabavi po zakonu, za potrebe tretiranja multiple skleroze. Njihova porodica ima 3 dece, pa je pošto je muž uhapšen i odveden u zatvor, bolesna majka ostala da se stara sama o troje dece.

Ovo je besmisleno koliko može da bude besmisleno. Ogromno crno tržište kanabisovog ulja postoji u svim zemljama koje ga nisu legalizovale, a predložene promene bi samo omogućile ljudima da se leče kako smatraju da je nabolje bez griže savesti da rade nešto protivpravno.