VIDEO Здравство Скупштина

Министар Лончар не уме да одговори Бранки Стаменковић: Шта ће ПКС и у законима о здравству?

Бранка Стаменковић:

Пар речи о Привредној комори Србије:

За ових годину ипо дана колико смо у овом сазиву, скоро да није било закона у коме се није помињала привредна комора Србије и у коме јој се није додељивала нека нова надлежност и посао, а углавном је то било неко вођење регистара или издавање лиценци. То је био случај и у Закону о становању и у Закону о Националној академији за јавну управу и у овим образовним законима који су били на дневном реду, па ево и у овим здравственим законима.

Ова влада о ПКС прави наднаравно биће на које полако пребацује све административне послове које практично треба да обавља државна администрација. Зато се и зове државна администрација. Њу грађани кроз порезе плаћају да обавља послове државне администрације.

ПКС треба да се бави проблемима послодаваца, а не да обавља посао државне администрације и то још о додатном трошку пореских обвезника, јер су од доласка СНС-а на власт послодавци хтели не хтели приморани да буду чланови ПКС, односно да плаћају рекет као неку чланарину од које ПКС треба да ради оно што је већ обавеза државне администрације.

Апелујем да повучете закон и да избаците ПКС из њега. Ето још једног разлога да се повуче закон.

Министар Лончар:

Привредна комора не наплаћује ништа, она је ту због регистра укључена у ову причу јер она има већ део регистра и има те… ааа… групе свих произвођача. Значи нула динара кошта, нула динара се плаћа, само ће помоћи око регистра да буде. Не постоји ништа друго, никакав додатни трошак. Кад већ имамо једну базу, то је само поента да је искористимо.

Бранка Стаменковић:

Па министре, ја вас питам да ли је небо плаво, а ви ми одговарате да је парадајз јефтин на пијаци. Ја нисам рекла да ће рад привредне коморе да кошта министарство. Рад ПКС финансира се од чланарина присилно натераних послодаваца да буду чланови ПКС.

Дакле они не могу да бирају да ли хоће или неће да буду чланови ПКС, а исти ти послодавци плаћају државну администрацију да ради послове државне администрације. И сад државна администрација уместо да ради свој посао, она га пребацује на ПКС, а ПКС да не би узимала паре из буџета, прописано је да свако мора да буде њен члан. Послодавци тако имају још један намет који као није порез, али је рекет. Јел ме разумете? Хвала.

Министар Лончар:

Мислим да ви сада причате о Закону привредне коморе који постоји и о неким правилима у привредној комори. Тражите од мене… стварно… да одговорим нешто, шта се дешава у привредној комори. О том питању и свим тим стварима, нити знам, нити треба да знам, нити је то део чиме треба да се бави Министарство здравља. Мислим стварно због ових закона и здравља људи… Ко коме плаћа, шта плаћа, сигурно… сигурно да постоји… то мора да питате те људе који су укључени у, у тај процес. Сигурно постоји неки разлог.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • evo jos jedan primer: grad Uzice doneo je odluku o placanju specijalizacija mladim lekarima.Pitanje je, gde su onda novci od poreza,koji su namenjeni za zdravstvo i specijalizacije mladih lekara…zasto se naplaceni porez,koji je predvidjen za odrzavanje gradske infrastrukture,koristi za nesto sto je obaveza drzave.Mozemo li sada ocekivati da lokalne samouprave placaju tenkove za vojsku, uniforme za policiju,..