Енергетика Источна Србија Финансије

Град светлости на обали Тимока

Париз је познат као „Град светлости“. Тај назив је добио још у 16 веку из прилично мрачних разлога. Заправо, у то време је Париз био колевка криминала и становници Париза су живели свакодневно у страху од тога да не буду нападнути, опљачкани или убијени. Проблем је решен тек када су крајем 17 века уведене ригорозне мере осветљавања, тако да је свака улица и пасаж града морао да буде осветљен.

Градска власт у Зајечару под утицајем сазнања да је сам Зајечар некада давно био познат као „Мали Париз“, одлучила је да наредне године посебну пажњу посвети осветљавању града. Та њихова одлучност је толико јака да су спремни да, од ионако осиромашеног буџета града, наредне 2018. године издвоје чак скоро три и по пута више новца за уличну расвету, него што је то предвиђено буџетом града за 2017. годину. Тачније, буџетом за 2017. годину предвиђено је да град потроши 61.252.907,00 динара, што није мало, док је буџетом за 2018. годину, која нам је на прагу, издвојено чак 199.749.751,00 динара. Дакле, готово двеста милиона динара биће потрошено само на уличну расвету и не, није грешка, добро сте прочитали.

Можемо бити посебно задовољни, као грађани „Малог Париза“, јер нам је градска власт заиста штедљива, посебно кад ову ставку буџета упоредимо са градовима као што су Смедерево који за улично осветљење троши тек 127.700.000 динара, иако је више од два пута већи град од Зајечара, или Крушевац 132.500.000 динара, да не говоримо о Чачку чији грађани живе у потпуном мраку, јер њихова шкрта власт не жели да плати уличну расвету више од сто милиона динара. Не треба да помињемо да су њихови буџети скоро па двоструко већи од буџета Зајечара.

Зајечарци би требало да захвале људима који овако одговорно воде град и раде у интересу Зајечара, који брину да свака улица, сваки пасаж и кутак града буде осветљен. Просто је задовољство шетати у вечерњим часовима Краљевицом, многим споредним улицама града и посебно улицама у свим стамбеним насељима града. Многи се жале да не могу да спавају колико је јака улична расвета.

Добро знају наши градски оци (стари Зајечарци и велики поштоваоци историјских и традиционалних вредности нашег града), да је Зајечару и Зајечарцима неопходно велико осветљавање, јер само тако, можда, нећемо да приметимо када наступи још мрачније доба, које нам са њима свакако следи.

Било би сјајно за све Зајечарце, да пре свега добро осветлимо градску управу, вредело би, ма колико нас то коштало.

Председник Градског Одбора ДЈБ- Зајечар

Угљеша Ђуричковић

Ознаке