Ljudska prava Odbrana Pravosuđe Saopštenje Spoljna politika

Put ka pomirenju u regionu vodi preko poštovanja tuđih žrtava

Tragična je činjenica da su u ratovima devedesetih godina prošlog veka, na prostoru bivše Jugoslavije, počinjeni brojni ratni zločini protiv ogromnog broja civila i vojnika na svim stranama učesnicama u građanskom ratu. U ratu su stradali nečiji očevi, majke, kćeri i sinovi, braća i sestre. Sve žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu bez ozbira na njihovu nacionalnost. Svi zločinci zaslužuju kaznu bez obzira na njihovu nacionalnost.

Haški tribunal je osnovan sa zadatkom da pomogne u ostvarenju cilja procesuiranja svih zločinaca i zadovoljenje pravde za sve žrtve i njihove porodice, znajući da nijedna zemlja regiona nije spremna da uradi ovaj posao. Sve vlade u regionu su se opirale saradnji sa Tribunalom štiteći zločince u svojim redovima, sakrivale dokaze, uticale na svedoke.

Sudsko veće Tribunala je u prvom stepenu utvrdilo je da je Ratko Mladić po komandnoj odgovornosti kriv za mnogobrojne zločine koji su počinjeni protiv žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Na žalost, činjenica je da je i sam Haški tribunal ostavio gorak ukus političke obojenosti i ostao nem na mnoge žrtve za koje niko nije odgovarao, žrtava u Oluji, Bljesku, Sarajevu, Tuzli, i da su po komandnoj odgovornosti Ante Gotovina, Ramuš Haradinaj, Naser Orić oslobođeni.  Ostaje gorko pitanje: kako je moguće da su toliki civili stradali, a da ispada da niko nije kriv za ove zločine i oni nisu bili od velikog interesa za Tribunal i njegove tužioce.

Jedini način pomirenja u regionu je popis svih žrtava rata i priznanje svih žrtava bez obzira na nacionalnost. Negiranje žrtvi drugih nije put. Poštovanje prema svim žrtvama jeste. Ovo poštovanje počinje od popisa svoji žrtava i poštovanja i ljudske empatije za žrtve drugih. Zašto država Srbija do danas nije popisala žrtve srpskog naroda od drugog svetskog rata do ratova devedesetih godina, ostaje nepoznanica i za žaljenje. DJB će ovakav odnos države Srbije prema žrtvama prekinuti i popisati sve žrtve.

Do neophodnog pomirenja u regionu neće doći sve dok na čelu država ne budu političari spremni da se otvoreno suoče sa zločinima i procesuiraju zločince u svojim redovima. Sva dosadašnja izvinjenja bila su iznuđena i pod pritiskom međunarodne zajednice i velikih sila, koje takođe imaju ogromnu odgovornost s kojom se još nisu suočile na pravi način.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Ostavite komentar

29 Komentara na "Put ka pomirenju u regionu vodi preko poštovanja tuđih žrtava"

avatar
2500
najnoviji najstariji
Andrej+#2
Gost
Andrej+#2

Kasno… Vec su sve stranke i pokreti reagovali, objavljeni su reagovanja, svi na spisku samo DJBa nema nigde.

Ovo je vec jako ozbiljno. Ko ne gleda skupstinske prenose ima utisak da DJB ni ne postoji. Ako cekate da vas mediji pozovu, da neko objektivno izvestava, da bude po standardima i vasoj volji zavrsicete ispod cenzusa… Danas slusam Jankovica koji je bukvalno rekao da se nada da na sledecim izborima on ulazi u parlament a vi ostajete ispod cenzusa. Sutanovac prica o DSu kao najjacoj opozicionoj stranci a voditeljka ga ne ispravlja. Pod hitno vam trebaju usluge politickog marketinga i strucnjaka za masovnu komunikaciju. Vase poruke ne stizu do biraca. Taktika i tehnike koje koristite ne daju rezultate. Zar je moguce da u pokretu to ne vidite? Dogadjaj je bio juce. Vi saopstenje plasirate danas. Kasno…

Sumadinac
Gost
Sumadinac

O cemu pricas? Sta je kasno? Jel se neko juri ko ce pre da izbaci saopstenje? Da li uopste mislis da bi preneli mediji saopstenje djba da ga je izbacio i minut posle presude. Jankovic moze da se nada da ce da uzme 50% parlamenta, pa sta? Ako ovako nastavi on i njegova mira ce sami da uniste taj pokret. Na DJBu je koliko ce da ima % na izborima, a ne na necijim nadanjima.

Igor+Mitrović
Gost
Igor+Mitrović

Tekst je postavljen 22.novembra oko 10.40.

Saša
Gost
Saša

Činjenica da DJB ne reaguje ishitreno na događaje je po meni plus, ne minus. Kad već pominjete Sašu Jankovića, ispratite malo i ostale vesti o njemu. Najbliži (sada već bivši) saradnici ga optužuju da deluje ishitreno i na svoju ruku. To što je DJB reagovao par sati ili jedan dan kasnije, samo govori o tome da su saopštenju prethodile neke konsultacije i da ga nije Radulović sam napisao, ili neki član pokreta po šablonu.

Sale
Gost
Sale

U interesu DJB-a je da više i brže reaguju na svakodnevna društveno-politička dešavanja. Zašto? Zato što to mediji prenose. Naime, mediji prate sva dešavanja i reaguju brzo. Ako do momenta njihove objave postoje reakcije drugih, oni to prenesu, ako ne postoje, ode tekst i ne budeš ni spomenut. To što posle 2 dana staviš tekst na sajt nema taj efekat jer to mediji neće preneti. Za njih je ta priča tada već završena. Tako da, treba se uklopiti u brzi tempo ako se želi medijska pažnja.

Milan
Gost
Milan

@Sale
Napisali ste: „Naime, mediji prate sva dešavanja i reaguju brzo.“
Ali niste pojasnili: „Mediji prate sva dešavanja, ali ih ne objavljuju“ ili makar dodali: „Mediji prate sva dešavanja i reaguju brzo po pitanju šta će da objave, a šta će da prećute“.
To onda nema veze sa brzinom reagovanja DJB. I toliko je očigledno da je nepotreban moj odgovor na Vašu premisu koju sam citirao.

Sale
Gost
Sale

Milane, mediji svakako određuju šta objavljuju ali pravovremena reakcija povećava šansu da bude objavljeno. Logika je prosta: ako nemaš reakciju, sigurno te neće objaviti, ako imaš, onda bar postoji neka šansa, tu sad zavisi i koliko ti je zanimljiva reakcija.

Evo prost primer. Blic nije objavio reagovanje DJB u prvom talasu, jer ga nije ni bilo. Objavio je naknadno (evo linka dole). Imali smo sreće da je tema duže „trajala“ i objavljeni smo. Dakle, reakcije se OBJAVLJUJU, samo treba biti brži.

http://www.blic.rs/vesti/politika/zasto-se-opozicija-toliko-plasi-ratka-mladica/qk5c62f

Zatim, objavljena je tviter svađa sa Jankovićem. Dakle ima objava, samo treba biti dovoljno zanimljiv. Problem DJB-a je što ima konstantnu politiku, nema šta novo da kaže. To je za medije nezanimljivo. DJB je za njih dosadan. Njima je bitna neka nova infomacija. Zato i kažem da DJB, ako hoće veće medijsko prisustvo, mora brže i više da reaguje. Koliko god to bilo cimanje, treba reagovati na svakodnevne pojave i eto bolje medijske prisutnosti.

Pogledaj recimo gostovanja Saše Radulovića. Vrti uvek istu priču. To je samoubistvo u medijskom smislu jer te posle niko ne zove. Moraš uvek da nudiš nešto novo. Mora da se pravi atraktivan sadržaj. Moraš medijima da daš ono što oni žele. Vrlo je prosto kako to funcioniše.

Milan
Gost
Milan

@Sale
Argument tipa: „Blic nije objavio reagovanje DJB u prvom talasu, JER ga nije ni bilo“, nije na mestu (kao argument). Zato što neko objavljuje nešto zato što hoće da objavi. Vi mislite da bi Blic objavio to reagovanje da ga je bilo. Ali dobro znamo da je daleko veći broj primera koji pokazuju suprotno od toga.
Slično je i sa Vašim mišljenjem: „Dakle ima objava, samo treba biti dovoljno zanimljiv“, kao i: „Pogledaj recimo gostovanja Saše Radulovića. Vrti uvek istu priču. To je samoubistvo u medijskom smislu… Mora da se pravi atraktivan sadržaj. Moraš medijima da daš ono što oni žele.“ – Ni takav argument opet ne treba pratiti zato što je onda mnogo veća mogućnost da se saopštenja DJB spuste na nivo „blatoida“ kao što je Informer ili Pink.
Mislim da treba reagovati brzo, ali ne i brzopleto kao što to čine skoro sve političke stranke (naročito SNS, SRS, SPS). Mislim da DJB reaguje trezveno, hladne glave, sa ispravnim zaključcima i dovoljno ažurno i energično. Od svih ovih kvaliteta, kod drugih stranaka vidimo samo ažurnost i energičnost, a kod nekih gotovo ništa (kao npr. LDP, LSV, DSS, SPO). Možda previše očekujete od DJB u uslovima u kojima, nažalost, i „kvalitetni“ mediji (tipa Danas, N1) izbegavaju da što realnije prikažu raznovrsnost političkog spektra u Srbiji.
Dakle, mediji su krivi (naravno, Vučić daleko, daleko više).

Andrej+#2
Gost
Andrej+#2

Ovakva se presuda ocekivala. Saopstenje je trebalo biti spremno dan ranije. Navedite mi jedan medij koji je preneo reagovanje DJBa na presudu? Ja sam video reagovanja svih drugih, osim DJBa. Ne zelim da polemisemo ovde medju sobom – mi smo oni koji posecuju ovaj sajt. Ko ne posecuje i ne zanima se politikom vise ne seca ni da je DJB bio na listi za parlamentarne izbore… Umesto price o 15-20% podrske kakva je proletos bila aktuelna, opet se vrtimo oko statisticke greske i nade da cemo preci cenzus…

Tanja
Gost
Tanja

E,Andrej,nekada je saopštenje bolje plasirati kasno,ili ga ne plasirati uopšte,pogotovo kada je o ovoj temi reč.
Jel ste primetili da nema saopštenja ni Narodne stranke,tj.stranke Vuka Jeremića,ili bar nisu objavili kao ni saopštenje DJB-a.
Za njih postoji samo varijanta: oni za koje je RM heroj(medju kojima su i ovi Vučićevi,iako su zapušili usta), i varijanta ovih od kojih mi je muka koliko se posipaju pepelom,i ignorišu srpske žrtve ne bi li se dodvorili finansijerima iz inostranstva.Varijante Kurte i Murte.
Za većinu Srba u Bosni je RM moguće više heroj,jer ih je spasao od klanja Nasera Orića.Za druge je ratni zločinac jer je pogubio ratne zarobljenike.Verovatno je i jedno i drugo,po meni više ovo drugo.
Što se Jankovićeve izjave na N1 tiče- da bi želeo da neku opoziciju ne vidi više u Parlamentu,slušala sam i mislim da je mislio na Dveri,možda i DSS i LDP,possibly Čanak, too. Zašto uvek mislite da je mislio na DJB?
Ne paničite, nekada je možda bolje da vas nema toliko u medijima,da se ljudi pitaju gde nestade onaj DJB.
Neka gledaju malo ovu drugu opozicionu ponudu, možda nadju nešto bolje, ali sumnjam

Sale
Gost
Sale

Mislim da niko ne spori to što je „rad“ RM imao koristi po srpski narod ali ako radiš zlodela, onda se to uvek prvo gleda. Poenta je da uradiš nešto dobro ali ne na način da drugima praviš zlo. Verujem da je srpski narod mogao i drugačije da se zaštiti.

Andrej+#2
Gost
Andrej+#2

Tanja,
Ako primecujete – nisam komentarisao presudu. Ali, i po ovom i po mnogim drugim pitanjima DJB ili ne reaguje ili reaguje prekasno. Mnoge teme koje mediji pokrenu budu izignorisane od strane DJBa. Svaki dan se pominje kako niko nema plan za Beograd vec se samo prica o kolonama. DJB ima plan za Beograd ali ga nekako lose plasira jer je isti neprimecen od strane medija. Danas je prenosio clanke, ali to je vest za jedan dan. Kao da je sramota angazovati strucnjake za politicki marketing. Cilj je poruku preneti biracima. To DJB radi lose. Rezultat ce se videti brzo na nekim sledecim izborima…

Mladen Mirilović
Gost
Mladen Mirilović

Poštovani,
U potpunosti se slažem sa zaključcima iz vašeg teksta.

Na gornjoj geografskoj karti koja je priložena uz tekst, pokrajina Kosovo je naglašena iscrtkanom linijom, dok pokrajina Vojvodina nije posebno označena. Da li je to odraz nekog političkog stava? Da li bi ste bili ljubazni i objasnili o čemu se radi?

Hvala,
Mladen Mirilović

Igor
Gost
Igor

Dragi Mladene,

mapa je preuzeta sa Gugla, ne implicira stav DJB po pitanju Kosova i Metohije.

Pozdrav!

trezveno
Gost
trezveno

Karta je slika ekrana sa google mapa, jt odavde: https://www.google.com/maps/place/Serbia/
Ili prosto u google-u ukucate: „google maps serbia“i to će vam se pokazati.

Svako dobro

Mileta
Gost
Mileta

Mislim da je saopstenje na tragu, meni jako opasnom desnicarenju DJB-a, koje vec vise od godinu dana sa iznenadjenjem(neprijatnim) otkrivam.
Ovlaš pomenete tragične činjenice i konstatujete da je Ratko Mladić proglasen krivim(po komandnoj odg.), a potom u maniru Vučića, kreće „ali“ o svim žrtvama i nedosegnutoj pravdi. Standard „Dobro, ali …“, umesto da ukažete na značaj toga da je upravo ovakva presuda opomena svim usijanim glavama da ne postoji ništa iznad ljudskog života i dostojanstva. Da biti vojnik u civilizovanom svetu, demokratiji, pre svega treba da podrazumeva odbranu i zaštitu svih ljudi i njihove imovine, da je to profesionalac kojeg ne zanosi nikakva politička i ideološka histerija, da je to čovek zbog kojeg možemo da se osećamo spokojno, svesni da će on smiriti strasti, primiriti ratoborne i očuvati sve ono zbog čega i želimo da živimo.
Na kraju, slažem se da ostaje gorak ukus u ustima zbog činjenice da nisu svi zločinci osudjeni iz nekog razloga, ali institucija koja je osnovana upravo zbog takvih zločinaca je neprikosnovena, o njoj treba da govorimo kao o najboljim težnjama svakog društva, kao o prosveti, kao zdravstvu, kulturi, dakle ima manjkavosti, problema, ali čemu to podrivanje takve(ih) institucije zarad najbednijih političkih poena, da da, mislim na nacionalizam, tačnije etnonacionalizam( stepenica niže ka paklu)

Mladen
Gost
Mladen

@Mileta,

U vezi vojske i demokratije, u kom filmu si ti to gledao?

„…zbog činjenice da nisu svi zločinci osudjeni iz nekog razloga, ali institucija koja je osnovana upravo zbog takvih zločinaca je neprikosnovena…“

A pre toga pišeš o nekakvom profesionalizmu i odsustvu ideološke histerije. Kako te nije sramota?

Mileta
Gost
Mileta

Polazim od vrlo jednostavnih stvari, za mene zlocinac je osudjen, pravda ga je snasla. Ukoliko zelite guslam o nepravednom sudu na frontu ni po Hrvatima, ni po Srbima, ni po Bosnjacima, ni po Albancima, zalim, rastvorio se(front) u bratstvu i jedinstvu … medju nama je nadjen zlocinac, odlicno, mnogo puta nije, dakle zalosno. Moramo da nalazimo zlocince i jasno ukazujemo deci sta je zlocinacko u njima, da i mi svi imamo klice takvog zla, ali da kulturom, strpljenjem, opstenjem, zajednistvom mogu klice zakrzljati. Tako da me nije sramota, ni trunke przenosti ne osecam prema tom tipu.
A vezano za kinematografiju, izgleda da je tebi samo film i mit u glavi, da si zaboravio osnovno nacelo, da si pre svega covek. Veruj mi sve se lepo rastvara, bez ikakvog taloga, kada imas taj humani film-mit u glavi, mozda naivno, ali tako dobro rasclanjuje, razdvaja dobro od zla, nije potrebna nikakva institucija da mi ukaze koje zlocinac. Posto nismo svi isti, u nekim opasno zaverenickim filmovima zivimo, onda pozdravljam svaku instituciju koja bi trebalo da bude ishod izbora razumne vecine.

Milan
Gost
Milan

Poštovani Mileta, mislim da nije reč ni o kakvoj histeriji niti o odbrani onih koje je nekada obuzimala histerija rata. Naprotiv. Pročitajte tekst o Dobrovoljčkoj ulici u Sarajevu s proljeća 1992. Videćete da je ton nasuprot hiszeričnom tonu.
http://dostajebilo.rs/dobrovoljacka-blog-sase-radulovica-iz-2012/

A, stav DJB se najbolje, čini mi se, iskazuje rečima iz ovog saopštenja: „Jedini način pomirenja u regionu je popis svih žrtava rata i priznanje svih žrtava bez obzira na nacionalnost. Negiranje žrtvi drugih nije put. Poštovanje prema svim žrtvama jeste. Ovo poštovanje počinje od popisa svojih žrtava i poštovanja i ljudske empatije za žrtve drugih.“
Srdačan pozdrav

Mileta
Gost
Mileta

Stvarno, nije bilo potrebno da uzimate taj tekst da biste dokazali da Sasa Radulovic ne izrazava desnicarske stavove ili ste hteli etiketom Sasa Radulovic da rasterate zle duhove kritike sa leve strane ili sta ste vec time hteli da kazete u svakom slucaju nije daleko od manira da nosilac SNS liste neke mesne zajednice bude AV.
Potom ste citirali, neko naravoucenije, pouku, sta li … i to je takodje jednako slavnim pobedama izvojevanim nad alkoholom i kafanskim stolovima posle stvarnih bojeva.
Koliko vas drzi to recite mi, pa to svako dete i mis/mister moze da smisli i momentalno zaboravi. Katarza je u pitanju mili, izgovorimo reci nasilja, ubijanja, mucenja, oholih heroja, bitangi, raznog olosa koji je potpuno opiruci se demokratskoj raspodeli vlasti dopao moci da sudi, ubija, kolje, rusi i posle mirno, herojskim snom da spava, kao kakav kralj. I da nastavimo dalje, da njima podizemo spomenike, takvim ljudima, a ukljanjamo spomenike pravim socijal demokratama i patriotama(ako hocete) kao sto je Dimitrije Tucovic. Zar Mladic da nam ista znaci … da treba, da ga gledamo i da se pitamo da li bismo isto to uradili da smo bili na istom mestu, ajde gledajte ga u oci, zamislite to ste vi, i onako nehajno uvlaceci mustiklom procisceni dim prolazite pored cadjavih topova, minobacaca i tako svirnu pa odalame zgradu, kulu A, B, C, zgrade iz kraja, a posle kroz dvogled gledate matorog kako pretrcava sa cegerom i kladite se sa sobom da li ce ga Miki ili Caja skinuti snajperom … aman ljudi rat nisu zavrsene bitke, vreme je to koje razara, zapitaj se koliko je vremena taj proveo gledajuci hladno, bezosecajno te prizore … kada se toliko poistovecujete, ajde probajte da izdrzite taj uzas u njegovim ocima tako mirno i spokojno

Milan
Gost
Milan

@Mileta
Moram da priznam da odavno nisam pročitao tako besmislen komentar.

Mileta
Gost
Mileta

Zalim, zeleo sam da ukazem da kao argument ne treba da koristite etiketu nekog drugog teksta iz korpusa DJB tesktova(a posebno Sase Radulovica) u prilog drugom tekstu iz korpusa DJB tekstova. Korpus, za sada, nije monolit, nije jednoznacan, prema tome potreban je konsezus(DJB) da li tu etiketu mozete priloziti nekom tekstu.
Onako suvoparno deklarativno saopstenje prve trecine polaznog teksta, a potom balansiranje o nasim zrtvama, i kurtuazno, ovlas pominjanje univerzalnih principa, za mene je najblaze receno razocaravajuce.
U svom prvom javljanju sam i pomenuo da nisu osudjeni svi zlocinci, ali sam uporan u tome da nijednom naznakom ne identifikujem narode, strane sukoba, vec da ukazujem da svi mi moramo da se trudimo bezrezervno verujemo u demokratske institucije koje ce u buducnosti sprecavati, izbegavati, kaznjavati zlocin. Taj covek je osudjen za zlocine(po komandnoj odgovornosti) i u ovakvom saopstenju, nijedna jedina rec nije pomenuta do kojih zlocina je dovela njegova odgovornost. Da, trazim da nas zaprepaste sta je uradio(ili nije), a sta se zbog toga desilo. I da po tom sokatnom ukazu, pomene se neosudjeni napr Naser Oric i sumnja u slican zlocin. Gde bi se na kraju poentiralo da je dobro sto je takav covek osudjen i da upravo takve presude uticu na smirivanje(najpre usijanih glava) i obezbedjivanje buducnosti sa manje zlocina, ali da ipak nase zelje takva demokratska institucija nije ispunila, posto nije nasla snage da osudi znacajan broj okrivljenih zbog pocinjenih stravicnih zlocina.
Nadam se da sam sada jasniji.
Svako dobro.

Mladen
Gost
Mladen

@Mileta,

Komandna odgovornost je jedno veliko ništa, pravnička konstrukcija (nebuloza, izmišljotina) kad za nekog nemate dokaze, a želite po svaku cenu da ga osudite. To se ne može i ne treba poštovati. Druga stvar, zašto ne pominjati narode, kad se tu vidi sva nepravda i političko-ideološko-šovinistička ostrašćenost tog haškog nazovi suda?
Kakva crna demokratska institucija? Pa jel smo mi ljudi ili nojevi? Inače, takve presude (bolje reći linčovanje pravde i logike), nikako ne dovode do pomirenja, već upravo suprotno. I kako se to „obezbeđuje budućnost sa manje zločina“, kad se šalje poruka krvnicima da je Srbe dozvoljeno terorisati i ubijati?

Ana
Gost
Ana

Tekst je sasvim nepristrasan. Šta nije tačno u tekstu? Ne vidim nikakvo desničarenje, a sigurno bi ga videla da postoji jer se grozim, bukvalno grozim toga.

Mileta
Gost
Mileta

MIslim da ipak vi procenjujete, meni je na primer, daleko od „sasvim nepristrasnog“, naprotiv toliko je uravnotezen, da sam prosto ravnodusan sto je covek osudjen za zlocin nad par hiljada ljudi po komandnoj odgovornosti. Ne znam da li sam ravnodusniji zbog zlocina ili zbog kazne, ili zbog „politicki“ ustrojenog suda. Evo sada vec brkam u svojoj ravnodusnosti pojmove, znaci „nas“ covek je zrtva „politickog“ suda i povampirenih duhova pobijenih.

dragoslav
Gost
dragoslav

Dobro, ovog puta ste „opštinski genocid“ izbegli da pomenete. Još će od vas ispasti političari koji vode račun o tome šta misli biračko telo.

Sale
Gost
Sale

Usvakom ratu postoje zločini na obe strane ali je jasno kao dan da istoriju pišu pobednici. Srbija je sve događaje 90-tih odigrala krajnje traljavo i kad se na to doda slab ugled u svetu, nije ni čudo što loše prolazimo u svemu. O odnosu na nas, Albanci su mnogo aktivniji i za saveznike su uzeli Amere koji se na ovim prostorima sve pitaju dok se mi družimo braće Rusa koji se na ovim prostorima ništa ne pitaju (čak i pokušavaju da se uguraju preko nas).

Dee
Gost
Dee

Odlican tekst! Do sada su primenjivani dupli „arsini“ za zrtve i pocinioce.

goran j.
Gost
goran j.

Na rat treba gledati kao na ponizenje dva naroda ili dve drzave , kao na pobedu nizih zivotinjskih strasti naspram razuma i plemenitosti.Rat nikome od ucesnika ne donosi dobro [iz rata obe strane izlaze siromasnije i bez bliskih srodnika]sem malim grupama unutar zajednica koje i izazivaju ratove iz licnih interesa [bilo da je rec o osveti ili mat. interesu jer bogatstva ljudi su u ratu na izvolite…]
Kada se rat zavrsi i kad se uoci sav njegov besmisao on ipak ne prestaje vec prelazi u nove oblike [ pa opet sporadicno padne poneka glava] opet voljom onih malih grupa koje su u medjuvremenu postale bogate i uticajne i njima niposto ne odgovara da rat dobije ocenu besmislenosti jer bi oni time bili raskrinkani kao krivci za rat.Posle po toj matrici deluju njihova deca da se ne bi lose pricalo o njihovim ocevima i da bi nasledjeno bogatstvo bilo sigurno.
Sa druge strane ratove vode pitbulovi a ne pudlice i zbog njihove sposobnosti da zastite nejac i da se upuste u borbu rizikujuci zivot u narodu su postovani i sticeni…U miru bi oni morali zauzimati mesta [koja obicno zauzmu pudlice ] koja bi zadovoljavala njihov veliki ego inace odose u kriminal …ali to je druga tema…