Ауторски текст Војводина Медији

Недостајући медијски садржај

Разочарани општим стањем на медијској сцени, преостали независни медији све јаче изражавају свој дубоко негативан став по питању финансирања медија из буџета покрајине, градова и општина, али и тона извештавања који, на велику жалост грађана Србије, произилази из тог финансирања и зато губи везу са самим појмом извештавања постајући алат за промоцију владајуће странке. Наиме, онај ко потписује вирман за доделу јавних средстава неком медију је постао и уређивач информативног програма скоро сваког донираног медија. Било то директно и отворено, или скривено, исто нам дође. Миц по миц, из програма, са страница и страна, истерани су поједини медијски садржаји. Један од тих медијских садржаја је и покрет Доста је било.

Сећам се периода у којем смо били организација “на улици”. У старту смо имали проблем да негде објавимо своја саопштења. Огорчена ситуацијом дуготрајне анонимности у коју су још тада бројни медији гурали ДЈБ, обратила сам се уреднику једог локалног листа и затражила објашњење необјављивања тј. апсолутног игнорисања сваке речи која му пристиже од нас. Објашњење је гласило – Немојте ви мени да се мешате у уређивачку политику, ви нисте парламентарна странка и мој је избор да о ванпарламентарним организацијама не извештавам. Уследило је моје питање – А, како мислите да уђемо у парлементе, ако не дозвољавате грађанима да дознају за нас? У међувремену смо постали парламентарна организација. Имамо посланике у републици, покрајини и одборнике у низу локалних самоуправа. И даље се ни траг нашег деловања не објављује у тим новинама, а оне су само пример ћутећих медија, док постоје и гори примери. То су они ћутеће-нападајући.

Наиме, низ медија отворено вади из контекста наше изјаве, сече реченице из средине наших изјава и објављује их тако да грађанима изгледа да ни сами немамо појма о чему причамо. Сведоци сте великог броја афера које се фабрикују о комплетној опозицији. Потпуно ирелевантне ствари постају велике сензације. Лапсус грешке, од стране наших посланика случајно шеровани садржаји, постају хит вести. Уколико појединци напусте покрет, то је вест за насловне стране, а о истовременом уласку других људи у организацију не пише се ни реч. О добрим иницијативама опозиције, а нарочито иницијативама из деловања ДЈБ-а ретко се пренесе по који детаљ, а најчешће ништа.

У читавој Војводини ДЈБ има простор да објави своја саопштења свега у пар медија.

Као посланик ћу учинити све да се медијска сцена ослободи и постигне да квалитет садржаја и јавни интерес у извештавању буду критеријуми за доделу средстава из јавних извора, јер грађани сигурно нису сагласни да плаћањем пореза финансирају машину за промоцију владајуће странке. Ослобађање медија је заједнички интерес грађана, ДЈБ-а и целе опозиције, али и новинарске професије.

Светлана Козић
Председница Покрајинског одбора
Доста је било

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mediji prema DJB imaju bagatelizirajuci odnos bez obzira na njihov rejting u drustvu sto nam govori dve stvari.Prvo koliko duboko dopiru konci korupcije i spletovi raznih interesa unutar drustva pa se niko ne obazire na istinu , moral i interese obicnog coveka . A drugo da takvi mediji ,kad nekog ignorisu , u stvari mu [ ako pravilno rezonujes] priznaju karakter borca za opste dobro sto nam pomaze da se lakse odlucimo pri glasanju.
    Sa druge strane kad se kaze da se ne postuju moral , istina , ili da se od njih odustaje izgleda da je ugrzeno tamo nesto sto sa nama nema mnogo veze tako da i mnogi roditelji cesto imaju dilemu da li uopste da uce decu tim vrednostima jer veruju da od toga mogu imati samo stetu.
    Treba znati da je drustveni sistem skup jedinki [ljudi]koji su povezani nekakvim pravilima kojih bi morali da se drze ako zele da sistem bude progresivan , harmonican i da se svaki covek dobro oseca u njemu.Ta pravila su moralne vrednosti i njihovo zanemarivanje je izbor koji jedan drustveni sistem vodi putem patnje vecine pojedinaca i lancano radja sve nezeljene pojave koje vidjamo svakodnevno.Prema tome borimo se za drustvo u kome ce vladati moralna pravila jer cemo tako narednim generacijama ostaviti neuporedivo veci kapital od bilo koje materijalne vrednosti.