Државна управа Јужна Србија Саопштењe Урбанизам

Опасност! Новогодишња расвета

Грађане Лесковца дубоко је узнемирила вест о осмогодишњем дечаку кога је ударила струја у светлећем новогодишњем иглоу у центру Лесковца.
Ово није први пут да се постављање расвете врши на начин који није усклађен са законским прописима о безбедности, а није ни усамљени случај везан само за Лесковац.
Правила струке налажу да се напајање овакве врсте расвете изводи у безбедној варијанти за рад у свим временским условима, обезбеђено од струјног удара за људе, животиње, машине и атмосферске утицаје на опрему и напајање. Безбедна варијанта подразумева галванско раздвајање крајњег потрошача од мреже путем заштитних трансформатора (у случају да дете или животиња додирне било коју жицу која је огољена или незаштићена, не долази до струјног удара јер струја није фазна).
Оно што је такође битно јесте да цена ових трансформатора не би значајно утицала на укупну цену постављања расвете.

Очигледно је да одговорно лице из Дирекције за урбанизам и изградње није сагледало проблематику до краја, па није ни тражило од извођача радова основне елементе о безбедности, иако кажу да су „из безбедносних разлога сва повезивања фигура на напајање електричном енергијом унутар фигура урађена у складу са правилима струке и упутству произвођача“.
Можда су господа из урбанизма наследила руковођење овом установом а самим тим и документацију како би требало радити. Можда нису стигли да је прочитају, па им се зато дешавају овакве ствари. Оно шти је евидентно је да свој посао – не обављају како треба.

Сулудо звучи „молба“ родитељима „да не дозволе улазак деце унутар фигура, као и контакт са постављеним фигурама, јер се ради о декоративном новогодишњем осветљењу, а не о реквизитима за игру деце“. Значи поставиш мамац за децу која немају где да се играју јер су у Лесковцу дечији паркови у катастрофалном стању ,а онда им кажеш да не смеју да дирају ? Сваком родитељу је јасно да је то немогућа мисија.

Питамо одговорне када ће забранити људима да прелазе мостове у центру града? Наиме, новогодишња расвета постављена је на ограде мостова, а пошто је тај оквир метални , уколико дође до било каквог контакта са конструкцијом, струјни удар ће се пренети на обе стране моста – СВОМ ДУЖИНОМ. У случају да је површина моста влажна (а мост уколико не знате премошћава водену површину која се зове река и која испарава) ово може угрозити и људе у возилима.

Дакле, негативна селекција и партијско запошљавање узимају свој данак свакодневно, па чак и у време празника, који требају бити испуњени радошћу и весељем. Једно дете и његови родитељи ће овај празник провести у болници. У неким другим градовима Србије људи ће празнике провести без својих кућних љубимаца, без којих су остали захваљујући управо новогодишњиој расвети.

Захтевамо да одговорна лица – одговарају за угрожавање живота. Захтевамо да се стриктно примењују правила и закони који су ту не због играње државе – него због грађана који ту државу чине.
А пре свега захтевамо да се на одговорне позиције постављају стручни,а не партијски људи. Негативна селекција на свим нивоима оставља реалне и врло тешке последице у свакодневном животу у свим сегментима друштва.

Доста је било – општински одбор Лесковац

ДЈБ Лесковац

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ne može da ugrozi ljude u vozilima, a most je obično dobro uzemljena konstrukcija pa bi se direktan kontakt faze sa konstrukcijom mosta verovatno završio izbijanjem nekog osigurača ili pregorevanjem voda. Ono što ne bi bilo zgodno je da se kontakt između faze i konstrukcije mosta ostvari preko nekog od prolaznika ili ne daj bože radoznalog deteta.