VIDEO Београд Политика Саопштењe

(ВИДЕО) ДЈБ и Двери најављују заједнички излазак на локалним изборима у Београду и Бору

Председници покрета Двери и Доста је било, Бошко Обрадовић и Саша Радуловић саопштили су данас да ће на изборима у Београду и Бору наступити заједно са листом “Да ови оду, а да се они не врате”. Председници два покрета навели су да они неће бити градоначелници већ да имају квалитетне људе на својој листи.

“Не лидери, него квалитетан тим и програм је успех на изборима”, казао је Обрадовић.

Како су Радуловић и Обрадовић навели на конференцији за новинаре, потписана је декларација о сарадњи та два покрета, којом се утврђује “шта су црвене линије” које не смеју да се прекораче.

Додају да “црвена линија” пре свега значи да неће улазити у предизборну или постизборну коалицију са Српском напредном странком и странкама које су у коалицији СНС на било ком нивоу и другим странкама владајућег режима.

Упитани о томе да ли се иза црвене линије, или испред ње, налазе Александар Шапић, Драган Ђилас и Драган Шутановац, Радуловић је казао да су сви они који су “злопотребљавали ресурсе до сада иза те црвене линије, а да би дошли испред морају се споразумети да мора да дође до промене”.

“Ми не можемо да променимо Србију тако што ћемо све избацити и довести неке нове људе, хоћемо ове људе који су овде да схвате да нека понашања не могу да опстану. На пример, Шапић се на Новом Београду понаша исто као СНС у целој Србији, док се Душан Петровић у Шапцу, који је потписао коалицију за Ђиласа понаша исто као СНС у остатку Србије, а једина разлика је да они не туку људе”, казао је Радуловић.

Он је додао да је реч о техничкој коалицији, јер ДЈБ и Двери неће мењати своју политику и идеолошке разлике, али да су их ујединила питања попут борбе против корупције, криминала, партократије, против тајних уговора и тајних пројеката.

Додао је да ће се борити за бесплатне уџбенике за све ученике, за смањење цене градског превоза, за децентрализацију Београда и за одговорност државних службеника за оно што раде.

“Циљ је да победимо на изборима. ДЈБ ће сваки резултат који је мањи од двоцифреног сматрати неуспехом”, рекао је Радуловић и додао да између два покрета постоје идеолошке разлике, али да сматрају да је оно што их спаја на локалном нивоу много веће од оног што их раздваја.

“ДЈБ и Двери неће мењати своју политику, а након избора наши одборнички клубови ће наставити да сарађују”, казао је Радуловић.

Обрадовић је додао да листа “Да ови оду, а да се они не врате” подразумева да су они алтернатива садашњој и бившој власти и додао да њих грађани треба да доживе као контролоре власти јер су се покрет ДЈБ и Двери окупили да би “зауставили пљачку”.

Он је оценио да би “идеални фоторобот” њиховог заједничког бирача изгледао тако што су то људи који су “патриоте и који воле своју земљу, држе до поштења и морала у политици и они којима је доста пљачке, криминала и корупције који влада већ 30 година”.

“Онај који неће да пристане на то да су ‘сви исти'”, истакао је Обрадовић.

У наставку прочитајте говоре Саше Радуловића и Бошка Обрадовића.

Саша Радуловић:

Као што је познато, Покрет Доста је било је прошле седмице упутио позив на разговор о сарадњи на београдским изборима политичким организацијама које сматрамо чистим и истинским опозиционим опцијама: групи грађана Бели-Само Јако, Дверима и НДБГ.

Позиција разара Србију и претвара је у земљу корупције, јефтине радне снаге, партијског запошљавања, партијских медија, партијског правосуђа.

ДЈБ опозицију дефинише не као опозицију СНС-у, већ као опозицију партократији која убија Србију, опозицију корупцији и партијској држави.

Иако постоје велике идеолошке разлике, често дијаметрално супротне позиције по многим питањима, ДЈБ препознаје да се ради о поштеним људима који желе истинску промену, демонтажу партијске државе и изградњу уређеног друштва које ће радити у интересу свих грађана.

Ствaри око који се слажемо су много важније од ствари око којих се не слажемо. Избори у Београду не решавају спољнополитичке већ комуналне проблеме.

Слажемо се око потпуне транспрентности, укидања партијског запошљавања, намештених тендера за фонтане, јарболе, новогодишњу расвету, Бус Плус, против смо бетонизације Града.

Слажемо се око децентрализације Београда и да се питају грађани за њихов град, бесплатних уџбеника, смањења цена градског превоза, око подршке култури, око смањења пореза за грађане и повећања пореза на неизграђено грађевинско земљиште за тајкуне и лопове, око укидања Београда на води и многих, многих других питања.

Између позиције и опозиције постоји сива зона странака које више личе нa позицију него опозицију. Та сива зона је зона мањег зла.

Те странке су биле на власти, злоупотребљавали јавна овлашћења и јавне ресурсе, радили све ово што СНС ради данас и својим неодговорним вршењем власти довеле СНС на власт. Оне су и даље на власти у неколико општина у Србији и раде исто што ради и СНС. Шабац, Параћин, Нови Београд, Стари град.

Опозиција или јеси или ниси. Сива зона је камуфлирана позиција, није опозиција.

Уместо већег и мањег зла, ми бирамо добро. Разумемо да су многи бити изненађени када смо упутили наш позив јер мисле да су нам идеолошки много ближи неки други. То смо мисли и ми па смо још у јуну понудили сарадњу ПСГ. ПСГ нас је одбио као што нас је одбио за председничке изборе када је изабрао ДС и одабрао Ђиласа. Ту су даљи разговори изгубили сваки смисао.

И Двери и Бели и НДБГ су нам иделоошки далеки, али по схватању да је главни проблем корупција и партократија веома блиски. Жао нам је што су Бели и НДБГ одбили сарадњу. И даље мислимо да би та коалиција однела убедљиву победу на изборима и донела сигурну промену.

Странке Доста је било и Двери су данас потписале декларацију о сарадњи на овим локалним изборима. Листа са којом излазимо на изборе се зове: “Да ови оду, а да се они не врате”.

Циљ ове коалиције је победа на београдским изборима и промена. ДЈБ ће сваки резултат који није двоцифрен сматрати неуспехом. Опозициони бирачи су већина у Београду. Они желе промену. До промене ће сигурно доћи уколико све листе које се обраћају опозиционим гласачима не остану испод цензуса и уколико ниједна таква листа после избора не направи договор са СНС-ом. Велика је одговорност на свих политичких лидерима који излазе на ове изборе и обраћају се опозиционим гласачима да их не изневере.

Ови избори су избори за програм и одборнике који ће заступати тај програм. Ово нису избори за градоначелника. На жалост, претходна власт је изменила закон и више немамо директне изборе за градоначелника. Она листа која освоји највише мандата ће бити у прилици да предлаже градоначелника. Наш циљ је да после избора будемо листа која ће бити у тој позицији.

На сцени у Србији су готово 30 година исти људи који се смењују на власти и који задржавају учмали статус кво. Одлучили смо да га растресемо. Србија пропада већ готово 30 година. Ово пропадање морамо зауставити. Потребна је промена. За промену су потребни озбиљни људи, одлучни да од Србије направе земљу у којој се лепо и радо живи..

Бошко Обрадовић: Ово је коалиција СТОП ЛОПОВИМА и једина права опозиција у Београду и Србији данас

Шта је спојило ДВЕРИ и ДЈБ да заједнички изађу на градске изборе у Београду?

Председници Двери и ДЈБ су два једина председника посланичких група опозиције у Народној скупштини Републике Србије који су искључени са скупштинских заседања зато што сметају актуелној власти. То је био јасан сигнал да две једине политичке организације које нису биле на власти имају простор за сарадњу и изградњу трећег пола српске политичке сцене. Наша политичка позиција је јасна: ми смо против владајућег режима, али не желимо ни повратак на бивши режим. Ми смо алтернатива и садашњој и претходној власти.

Без обзира на одређене идеолошке и политичке разлике међу нама, ми излазимо заједно на београдске изборе, стављајући у први план борбу против криминала, корупције и партократије, и позивајући на одговорност све државне службенике који су се огрешили о закон.

Оно што нам је посебно важно делимо и заједнички став по питању КиМ, противимо се лажном унутрашњем дијалогу и идеји Александра Вучића да ове године потпише признање независности Косова и промени Устав како би из њега била избачена преамбула о КиМ као саставном делу Србије.

Ово је коалиција СТОП ЛОПОВИМА и једина права опозиција у Београду и Србији данас. Ово је нова и поштена понуда свим опозиционим бирачима који су против актуелне власти, али не желе повратак на старо. Ово је нова нада да можемо да победимо пљачку и разарање наше државе на свим нивоима.

Ако су грађани Београда желели праву опозицију, која сигурно неће правити договоре са СНС после избора, и која се не плаши да удари у срце криминалне власти – онда су то добили формирањем ове предизборне коалиције. Сигуран сам да ће Београђани то знати да препознају и да ће дати шансу једној новој политичкој генерацији.

ДВЕРИ и ДЈБ излазе на градске изборе у Београду са својим тимом и најбољим програмом за решавање нагомиланих градских проблема. У наредним данима представићемо и људе и програм, и показати да грађани не морају увек да бирају између истих који су деценијама на политичкој сцени већ да имају истинску алтернативу.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Radulović i Obradović su sve veoma jasno objasnili. Ko to ne razume, ili je niskog nivoa inteligencije, ili je zlonameran, ili pripada ovima koji su na vlasti, ili onima koji su bili na vlasti pa žele da se vrate, ili se odlično snalazi u blatu u kome je trenutno Srbija pa mu nikakva dobra promena ne odgovara. Normalni, pametni i pošteni birači podržaće ovu koaliciju. Bravo za hrabru i pametnu odluku!
    Biće različitih komentara u vezi ove koalicije a poslovica kaže: ,,Ne pada sneg da pokrije breg već da svaka zverka pokaže svoj trag,,

  • Sreća pa nisam iz BG-a, inače bih se vratio u apstinente. Nisam izlazio da glasam dok se DJB nije pojavio. Sada bi me iskreno bilo sramota da zaokružim ovu listu. Povlačite mnogo pogrešnih poteza u zadnje vreme.
    Nadam se da nećete opet imati peh u proceni kao dan-dva pred predsedničke izbore. To sam već doživeo kao manipulaciju (veliki minus).

    Srećno na lokalu, voleo bih da ne omanete pa da se vidimo na sledećim parlamentarnim izborima.

  • Svi udaraju po Dverima kao nekoj fašističkoj grupaciji a oni su samo patriotska stranka koja iskreno radi protiv Sns bratije. Samo kratkovidni smatraju ovo nakaradnom grupacijom a ustvari je jedina prava nekompromitovana opozicija. Na kraju krajeva zamislite dvije podliste pod jednim imenom. Nakon ulaska u parlament svako će zauzeti svoj stav i dogovaraće se o zajedničkim stavovima. Ovakva koalicija biće važan subjekt u formiranju vlasti pa će se vidjeti ko je vjera a ko nevjera. Vjerujem u postizborni savez sa grupom oko Ds-a i đilasovom strujom. Ali onda ce oni morati da se prilagode uslovima koje ovi diktiraju. Mislim da Sns pada u Beogradu.

  • Meni je ovo strašno. Glasala sam za DJB od kad ste se pojavili. Dala sam potpis, kao i mnoge kolege, za osnivanje stranke. Danas komentarišemo na poslu (velika it kompanija) da ste nas ovim doveli u poziciju da biramo između neglasanja i ”onih koji bi da se vrate”, jer Dveri zaokružiti ne možemo. U šoku sam.

    • Mala IT kompanija i član DJB-a ovde. Evo ja baš nisam u šoku i nisam potresen.

      Dveri jesu budaletine, ali su poštene budaletine, a to bi uzeo uvek pre nego sve ove “””intelektualce””” u “građanskim” partijama.

    • Ма дајте Ита, шта је страшно? Кав шок?

      Не гласате ви за Двери, већ за техничку коалицију између Двери и ДЈБ, где је највећа шанса да ћете добити одборнике који неће бити поткупљени од партократског система да се крађа настави. Значи посебни посланички клубови, где свако гласа по сопственом уверењу сходно политици коју води, а савезнички се наступа на проблему број један.

      Ако сте заиста симпатизер или гласач ДЈБ, требало би да вам је јасно да је корупција-партократија рак-рана Србије која прво треба да се санира, а све остало иде после.

      Оно што ме у вашој поруци посебно иритира, сем тога што је логички мањкава, јесте стварни или фингирани емоционални набој наводног разочараног ДЈБ гласача, што је идеална политичка пропаганда СНС за слуђивање опозиције по овом питању.

      ДЈБ-Двери би морали да имају сличну ефикасну скрипту (кратак и јасан одговор с емоционалном нотом) да одговоре на нападе овакве врсте који ће неизоставно уследити.

    • Ita, isto se osećamo i mi, moje kolege i poznanici. Plašim se, ali zaista se plašim, da su to zauvek izgubljeni glasovi za DJB, zato što znam sigurno i već imam jasne potvrde (ljudi su razočarani, a pre svega uvređeni) da mnogi neće moći niti hteti da glasaju za ovu tzv. tehničku koaliciju. Mislim da DJB gubi iz vida da ovde ima ljudi koji ni pod pretnjom puškom neće glasati za Dveri. Neko sada može da kaže “pa i ne moraju”, ali ja mislim da će se to olupati o glavu DJB-u jer kad ih jednom izgube neće ih više nikada povratiti. A to su ljudi (bar u mom okruženju) koji su cenjeni profesionalci i imaju određeni ugled u društvu. Takve ljude izgubiti je čist luksuz. Ako neko iz DJB-a hoće da se pozabavi time kako te ljude uprkos ovoj odluci zadržati, ja bih mu bila veoma zahvalna.

    • Moramo da skapiramo da višestranačje podrazumeva prihvatanje različitosti. Ne verujem da će ikada da se desi da neko pobedi sa apsolutnom većinom i sam vlada. Jer jedino ako sam vlada ne dolazi do kompromisa. Kako to nije moguće, onda saradnja mora da se prihvati kao razumljiva opcija i da se cela stvar oko toga posmatra na nekom konkretnijem nivou. Dakle, treba videti oko čega se bazira saradnja. U ovom slučaju je definisano da je to transparentnost, partokratija, korupcija, kriminal… Ostale stvari ostaju da budu razlike. Isto bi tako ostale da budu razlika i kad bi dve partije išle odvojeno na izbore i obe ušle u parlament. Tako da ne treba praviti dramu oko toga, pogotovo unapred. Moramo da gledamo političare po svojim delima, ako do sada nisu pogazili svoje principe, onda nema razloga ih unapred osuđivati. Silom prilika je saradnja ispala sa Dverima, nekad baš i ne možeš birati “kolege sa posla”. Ako su se svi ostali udružili u lopovluku, onda i ti moraš nešto da preduzmeš ako hoćeš da opstaneš. Samo treba razumeti.

    • Sale, tvoja argumentacija je dobra, ali mislim da to nije dovoljno. Ja ću glasati za DJB, trudeći se da zaboravim da su na listi i Dveri, ali ljudi iz mog okruženja imaju takvo gađenje prema Dverima (imam ga i ja), da u startu neće ni da čuju. Vidim da se već opredeljuju za Ne davimo Bgd., pošto su odgovorni i ne pada im na pamet da budu beli listići. Mislim da DJB previđa da to nije mala grupacija, pogotovu u Beogradu, tako da se plašim da će ovom koalicijom izgubiti više nego što će dobiti. Ja nemam šanse da ljude oko sebe nagovorim, jer oni misle (mislim i ja, štaviše ubeđena sam) da je Boškova priča samo “lepa predizborna priča”, kakve smo već imali prilike da slušamo isuviše puta. Bošku i ljudima oko njega ne bih dala da mi čuvaju ni nacrtanu ovcu, nemam nikakve dileme u vezi s tim.

      Najgore je (otuda i razočarenje) što su ljudi sa pojavom DJB-a napokon mogli da glasaju a da ne moraju da zapuše nos, odnosno da ne moraju da glasaju za manje zlo. To je bio poseban osećaj koji sam retko kada imala kad sam izlazila na glasanje. Sad se opet vraćamo unazad, Depresivno.

    • Morate izmeriti Vas strah i uporediti da glasate za DJB i pola glasa date Dverima ili da glasate za NeDavimo i glasate za Vucica. Na Vama je i metar i odluka.

    • Kod glasanja za DJB dajete Dverima pola glasa ali od dverjanskog glasaca dobijate njegovu polovinu tako da opet imate ceo glas za DJB.

    • Ana, prvobitna ideja je bila da preostale čiste partije DJB, Dveri, NDBG i Beli naprave zajedničku koaliciju. Jel da da vam onda ne bi smetali Dveri? Ovako pošto su pristali samo Dveri, onda im je to “pojačalo” značaj ali to nije bila namera. Namera je bila i da se ostali uključe. Meni i danas nije jasno što NDBG i Beli nisu pristali. Da idu sami, prilično je riskantno a ako bi hteli da se priklone nekome, mogu samo Jankoviću i Đilasu jer jedino oni još (pored nas) nisu predali listu. Kako bilo, da smo imali sva 4 pokreta na okupu, sigurno bi razbili na izborima. Tako da svima koji su razočarani Dverima i prelaze u NDBG treba reći da je NDBG i bio pozvan, i to iskreno, ali da iz nekog razloga nisu hteli da se uključe. Dakle nije DJB hteo koaliciju isključivo sa Dverima nego šire ali je silom prilika ispalo ovako. Tako je to u politici, ne može sve baš kako ti hoćeš.

    • Bože koliko je ovo “bivših” razočaranih glasača DJB, pa da nas je stvarno toliko bilo, danas bi DJB bio na vlasti 🙂

    • I po pravilu, kako se približavamo izborima, gotovo uvek se pojavljuju navodno bivši simpatizeri sa “dobronamernim” savetima kako ništa ne valjmo, kako su verovali u nas ali smo ih razočarali, da smo na pogrešnom putu i slično. A koliko vidim, listi DJB+Dveri samo raste rejting.

  • Najpre da vam čestitam na potpisivanju koalicionog sporazuma, da vam poželim sreće na izborima i da pobedite, a onda znate šta vam je činiti.
    Posebno želim da istaknem i naglasim nekoliko zapažanja – prvo je da je ova koalicija čini mi se dobro “prošla” u narodu, za sad, prema prvim reakcijama.Čitam komentare na N1 i uglavnom su pozitivni, na fejsbuku takođe, recimo na zvaničnoj stranici Dveri.Ima naravno i razočaranih kao i ovde ali većinom su ljudi zadovoljni.Nadam se da mi utisak nije pogrešan.Ali ima još jedna veoma bitna stvar – ovo je zainteresovalo medije.Možete očekivati dosta poziva za gostovanje i na N1 i na drugim televizijama koje su vas do sada ignorisale, sada će da vas zovu i pitaju otkud udruživanje sa Dverima i slično, jednostavno novinari vole tim pričama da se bave, a i pokušaće da nađu neku “nelogičnost” i “nedoslednost” u ovoj koaliciji ne bi li vas uprljali i ostavili u igri samo starosedeoce, SNS sa jedne i Đilasa i ekipu sa druge strane.Tu priliku ćete iskoristiti da se vaš glas malo više čuje i malo jače da odjekne.Ipak je to sada malo šira lista sa dve respektabilne, parlamentarne stranke i to je već teže za ignorisanje.I slogan je odličan, upravo taj sam i želeo da vam predložim, ne znam da li sam napisao to već negde ili ste me preduhitrili ali u svakom slučaju odlično urađeno, slogan koji će se dopasti i apstinentima, čak i oni koji izađu da prežvrljaju listić baciće oko na ovakav slogan i ko zna možda zaokružiti broj ispred vašeg imena.Šteta stvarno što i Ne davimo BG nije na listi ali šta je tu je.Puno sreće!

  • Dobar ste spoj.Odlično zvučite zajedno, nekako se dopunjujete.
    Gledala sam juče kako je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom preneta vest o ovoj koaliciji.
    RTS nije preneo,Pink isto nije preneo, tj. pustio je samo Šešelja koji vas blati.B92 i Prva jedna rečenica.Happy u 35 minutu vesti jedna rečenica.Kablovska N1 prilog, doduše trajanja kao i za neki Pokret obnove kraljevine Srbije,neke nove Zavetnike, ali ipak je prilog.
    Znači, RTS ubedljivo najgori,npr.neko ko prati samo RTS mogao bi steći utisak da opozicija u Srbiji ne postoji.
    Srećna slava svima koji danas slave