Људска права Саопштењe Скупштина

СНС поднео преко 300 амандмана да се не би расправљало о закону о ДНК регистру

Српска напредна странка поднела је 330 амандмана на првих 10 чланова Предлога закона о странцима, да би појела сво време предвиђено за расправу. То значи да расправе у појединостима уопште неће бити ни о осталим члановима тог закона, ни о преосталих чак 9 закона који су обједињени у једну расправу, и то: Закон о азилу и привременој заштити, Закон о граничној контроли, Закон о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова, Закон о националном ДНК регистру, Закон о јединственом матичном броју грађана, Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије, Закон о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, Закон о изменама и допунама Закона о полицији и Закон о изменама закона о јавном реду и миру.

Као што можете прочитати у прилогу овог саопстења, ови СНС-ови амандмани немају садржај, ништа не мењају на законском решењу и баш као и код закона о буџету за 2018, посланици владајуће већине неће ни гласати за сопствене амандмане.

Зашто СНС подноси ове амандмане? Укупно време за расправу о свим амандманима износи 600 минута док сваки посланик за образлагање амандмана има два минута. То значи да подношењем толико амандмана на првих 10 од 128 чланова Закона о странцима који је први на дневном реду, СНС жели да потроши све време предвиђено за расправу и тако спречи да се у парламенту ишта каже о врло важним законима као што су Предлог закон о националном ДНК регистру и Предлог закона о евиденцији и обради података у области унутрашњих послова.

Шта СНС жели да сакрије? Жели да сакрије од грађана чињеницу да ће овим законом држава моћи да има централизовану базу ДНК профила великог броја грађана Србије: починиоца кривичних дела, али и њихових жртава, и сведока, несталих, али и непознатих лица, особа које су утврђивале очинство, или здравствено стање, трудница које су радиле пренаталне тестове и слично. Ако се ваш ДНК профил по неком основу нађе у бази података, ако сте на пример сведок, ваш ДНК профил ће трајно ту и остати.

Закон не садржи ни одредбу о томе како ће се спречити незаконита обрада огромне количине података, и које су санкције.

Светска пракса каже да се у регистар смеју уписати подаци добијени анализом ДНК лица чији је ДНК узет искључиво током вођења истраге у вези са кривичним делом велике тежине, и то САМО резултати који откривају идентитет и пол лица, односно, подаци несталих и непознатих лица. Рокови чувања се разликују, између осталог, и у зависности од тога које је категорије лице: осумњичени, оптужени, окривљени.

Подсећамо, да ово није први пут да СНС саботира расправу о врло важним законима о којима грађани морају бити обавештени. Исто су урадили и крајем прошле године када су поднели на стотине бесмислених истоветних амандмана да би спречили расправу о најваћније закону о буџету за 2018.

ПРИМЕРИ БЕСМИСЛЕНИХ АМАНДМАНА

Закон о странцима треба да омогући будућим инвеститорима у Републици Србији брже добијање личних докумената у циљу економског развоја и смањење социјалних разлика.

Овај закон примењује се на страна лица која својим пословањем треба да помогну економски развој и смањење социјалних разлика.

Странац инвеститор је лице које нема држављанство РС и које својим пословањем подсртиче економски развој и смањење социјалних разлика. Или у другој верзији “Странац инвеститор је лице које нема држављанство РС и које својим пословањем подстиче економски развој и смањење социјалних разлика, а тиме и оснажење здравственог система Републике Србије”.

Прилог:

СНС планира да спречи расправу о амандманима опозиције на буџет за 2018. годину

 

Primer Amand.3
Primer Amand.2
Primer Amand.1
Доста је било

Доста је било

2
Оставите коментар

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ParisenžermenПеђа Поледица Recent comment authors
најновији најстарији
Пеђа Поледица
Гост
Пеђа Поледица

ма ужас која је нас агонија снашла….
Не знам шта да кажем.
Нисам више паметан. Само гурајте. Издржавајте. Очекивао сам много више у недељу. Више ништа не очекујем. Хвала вама што имам где да дођем, да прочитам шта се дешава, да видим да има још људи који размишљају слично као и ја.
Верујем да ће се у наредним данима избистрити мисли и да ће се изнаћи најбоља могућа решења за покрет и будуће деловање у интересу свих грађана и Србије.
Само смирено. Полако. Промишљено. Без наглих одлука.
Сву срећу НАМ желим и добро здравље.

Parisenžermen
Гост
Parisenžermen

Hahahaha, sunce ti, koje iživljavanje nad zdravim razumom… Koji okean besmisla…