Ljudska prava Saopštenje Skupština

SNS podneo preko 300 amandmana da se ne bi raspravljalo o zakonu o DNK registru

Srpska napredna stranka podnela je 330 amandmana na prvih 10 članova Predloga zakona o strancima, da bi pojela svo vreme predviđeno za raspravu. To znači da rasprave u pojedinostima uopšte neće biti ni o ostalim članovima tog zakona, ni o preostalih čak 9 zakona koji su objedinjeni u jednu raspravu, i to: Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, Zakon o nacionalnom DNK registru, Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana, Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o policiji i Zakon o izmenama zakona o javnom redu i miru.

Kao što možete pročitati u prilogu ovog saopstenja, ovi SNS-ovi amandmani nemaju sadržaj, ništa ne menjaju na zakonskom rešenju i baš kao i kod zakona o budžetu za 2018, poslanici vladajuće većine neće ni glasati za sopstvene amandmane.

Zašto SNS podnosi ove amandmane? Ukupno vreme za raspravu o svim amandmanima iznosi 600 minuta dok svaki poslanik za obrazlaganje amandmana ima dva minuta. To znači da podnošenjem toliko amandmana na prvih 10 od 128 članova Zakona o strancima koji je prvi na dnevnom redu, SNS želi da potroši sve vreme predviđeno za raspravu i tako spreči da se u parlamentu išta kaže o vrlo važnim zakonima kao što su Predlog zakon o nacionalnom DNK registru i Predlog zakona o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova.

Šta SNS želi da sakrije? Želi da sakrije od građana činjenicu da će ovim zakonom država moći da ima centralizovanu bazu DNK profila velikog broja građana Srbije: počinioca krivičnih dela, ali i njihovih žrtava, i svedoka, nestalih, ali i nepoznatih lica, osoba koje su utvrđivale očinstvo, ili zdravstveno stanje, trudnica koje su radile prenatalne testove i slično. Ako se vaš DNK profil po nekom osnovu nađe u bazi podataka, ako ste na primer svedok, vaš DNK profil će trajno tu i ostati.

Zakon ne sadrži ni odredbu o tome kako će se sprečiti nezakonita obrada ogromne količine podataka, i koje su sankcije.

Svetska praksa kaže da se u registar smeju upisati podaci dobijeni analizom DNK lica čiji je DNK uzet isključivo tokom vođenja istrage u vezi sa krivičnim delom velike težine, i to SAMO rezultati koji otkrivaju identitet i pol lica, odnosno, podaci nestalih i nepoznatih lica. Rokovi čuvanja se razlikuju, između ostalog, i u zavisnosti od toga koje je kategorije lice: osumnjičeni, optuženi, okrivljeni.

Podsećamo, da ovo nije prvi put da SNS sabotira raspravu o vrlo važnim zakonima o kojima građani moraju biti obavešteni. Isto su uradili i krajem prošle godine kada su podneli na stotine besmislenih istovetnih amandmana da bi sprečili raspravu o najvaćnije zakonu o budžetu za 2018.

PRIMERI BESMISLENIH AMANDMANA

Zakon o strancima treba da omogući budućim investitorima u Republici Srbiji brže dobijanje ličnih dokumenata u cilju ekonomskog razvoja i smanjenje socijalnih razlika.

Ovaj zakon primenjuje se na strana lica koja svojim poslovanjem treba da pomognu ekonomski razvoj i smanjenje socijalnih razlika.

Stranac investitor je lice koje nema državljanstvo RS i koje svojim poslovanjem podsrtiče ekonomski razvoj i smanjenje socijalnih razlika. Ili u drugoj verziji “Stranac investitor je lice koje nema državljanstvo RS i koje svojim poslovanjem podstiče ekonomski razvoj i smanjenje socijalnih razlika, a time i osnaženje zdravstvenog sistema Republike Srbije”.

Prilog:

SNS planira da spreči raspravu o amandmanima opozicije na budžet za 2018. godinu

 

Primer Amand.3
Primer Amand.2
Primer Amand.1
Dosta je bilo

Dosta je bilo

2
Ostavite komentar

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ParisenžermenPeđa Poledica Recent comment authors
najnoviji najstariji
Peđa Poledica
Gost
Peđa Poledica

ma užas koja je nas agonija snašla….
Ne znam šta da kažem.
Nisam više pametan. Samo gurajte. Izdržavajte. Očekivao sam mnogo više u nedelju. Više ništa ne očekujem. Hvala vama što imam gde da dođem, da pročitam šta se dešava, da vidim da ima još ljudi koji razmišljaju slično kao i ja.
Verujem da će se u narednim danima izbistriti misli i da će se iznaći najbolja moguća rešenja za pokret i buduće delovanje u interesu svih građana i Srbije.
Samo smireno. Polako. Promišljeno. Bez naglih odluka.
Svu sreću NAM želim i dobro zdravlje.

Parisenžermen
Gost
Parisenžermen

Hahahaha, sunce ti, koje iživljavanje nad zdravim razumom… Koji okean besmisla…