Beograd

Za izlete ima, a za baterije nema

Na 12. sednici Skupštine gradske opštine Novi Beograd, koja je održana 7. marta 2018, glasovima vladajuće većine, između ostalog, usvojen je i prvi rebalans budžeta za 2018.  Neke od zanimljivijih stavki u ovom rebalansu su recimo dotacije nevladinim organizacijama u iznosu od 74 miliona dinara ( oko 630.000 EUR ) ili već čuveni izleti građana Novog Beograda za čije organizovanje je opština Novi Beograd povećala izdvajanja sa 8 miliona na 10 miliona ( sa oko 68.000 EUR na oko 85.000 EUR )

Znači, opština Novi Beograd će u 2018. godini potrošiti 85.000 EUR koje je prikupila od poreskih obveznika sa Novog Beograda na organizaciju turističkih izleta na koje će otići jedan zanemarljivo mali broj žitelja „najmnogoljudnije opštine“, dok apsolutna većina od toga neće imati ama baš nikakve koristi.

Da ponovimo, 630.000 EUR nevladinim organizacijama ( kojim organizacijama, za koje projekte, zašto tim organizacijama a ne nekim drugima, kakve su koristi za građane Novog Beograda od projekata tih NVO, to su pitanja na koja nema odgovora ) i 85.000 EUR za organizaciju izleta.

Ovi brojevi postaju posebno zanimljivi kada se posmatraju u svetlu još jedne tačke dnevnog reda  sa jučerašnje sednice, a to je izveštaj štaba za vanredne situacije. Gospodin Dušan Petrić, zamenik komandanta opštinskog štaba za vanredne situacije, svoj izveštaj zaključuje sledećim rečima : „ Opremljenost sredstvima za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama ne zadovoljava potrebe u slučaju većeg broja događaja istovremeno, što je posledica nedostatka finansijskih sredstava za nabavku istih. U okviru navedenih nedostataka naglašavamo nedostatak tehničkih sredstava za centar veze za potrebe Opštinskog štaba, i to: 2 stabilne radio-stanice i 5 ručnih uređaja sa 2 kompleta rezervnih baterija.“

Dakle, štab za vanredne situacije nema novca za kupovinu radio-stanica i baterija za iste, dok se sa druge strane troši 85.000 eur za organizaciju izleta. To znači, da u slučaju „većeg broja događaja istovremeno“ svi stanovnici Novog Beograda, uključujući i manjinu koje je išla na izlete, neće biti dovoljno bezbedni.

Ako uzmemo u obzir i da je na prethodnoj sednici Skupštine gradske opštine Novi Beograd izglasano da JP Sportski centar Novi Beograd uzme komercijalni kredit u iznosu od 20 miliona dinara ( oko 170.000 EUR ) radi IZMIRENJA RAČUNA ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU ???, dolazimo do zaključka da se opština Novi Beograd ponaša kao jedan vrlo neodgovoran domaćin. Ako bismo pravili paralelu sa glavom jednog domaćinstva, to bi bilo kao kada bi domaćin uzeo kredit da plati struju koju godinama nije plaćao, a poslao decu na putovanje u Pariz, za sve to vreme nemajući PP aparat u kući, jer za to nema novca.

Ako sada zanemarimo kako je došlo do toga da SC Novi Beograd napravi toliki dug za struju ( i pored različitih izvora prihoda koje ima ), postavlja se pitanje zar nije logično, i odgovorno, i domaćinski, da u situaciji kada uzimaš 20 miliona dinara na kredit, i to pod komercijalnim uslovima, ne trošiš 10 miliona na izlete ? Pa zar to nisu potpuno poremećeni aršini? A još jednom se treba setiti da će tih 20 miliona vratiti svi građani Novog Beograda, solidarno, dok će na izlete otići jedan zanemarljivo mali broj ljudi.

Kao i što će svi građani Novog Beograda dotirati misterioznim nevladinim organizacijama 630.000 EUR, dok pritom štab za vanredne situacije nema baterije.

 

Aleksandar Jovanović

Odbornik DJB u Skupštini opštine Novi Beograd

Dosta je bilo

Dosta je bilo

4
Ostavite komentar

avatar
2500
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ParisenžermenlaleBucasamuilo samarićanin Recent comment authors
najnoviji najstariji
samuilo samarićanin
Gost
samuilo samarićanin

Odlično! Britka, jasna, i razumljiva svakom čitaocu analiza ekonomskog modela političkog uspeha predsednika opštine Novi Beograd…, nemojte imati snishodljivosti prema predsedniku opštine Novi Beograd! Zašto, koje su to njegove vrline za „opšte dobro“, bivši sportista, nevino i bebasto lice, muževna brada, mišićav torzo, il` to što navodno „nikom se ne zamera“…, ma dajte molim vas, pa zar Šapić Aleksandar da „overi“ svoju političku karijeru razmeštanjem u odborničke klupe skupštine grada, pa ko uošte ima političke pameti da poveri mandat Aleksandru Šapiću zv.Gangula…, ili će Šapić biti lider nekakve nove opozicije, možda, ako se budu pitali N1 i SNS…, do tada za mene su lideri opozicije Dosta je bilo i Dveri, ne zbog toga što su kapitalizovali rezultat izbora, ili što imaju najveći broj glasova, ili mandata odbornika ili najjaču grupu odborničku, i najmoćnija su organizacija…, Ne, nego zato što imaju suštinski časnu ulogu opozicije i dosledan, kritički opozicioni stav i ukupan angažman na političkoj sceni…! Držite se, i podrška za dalji rad do smene režima AV i njegovih satelita uključujući tu i AŠ.

Buca
Gost
Buca

Sve je to prijatelju u redu i blisko razumu što vi pišete, ali je „narodna volja“ upravo pokazala drugačije, Šapić cca 9%, a DJB ispod cenzusa.
Znači „narod“ više voli izlete nego radio stanice i baterije za iste, a za struju ga baš briga.
Kada neko od sada pita „šta je ovo, šta je ono“, odgovor je „narodna volja“ ili što bi rekli stari latini „vox populi, vox dei“, glasali ste – gledajte.
Ko ima glavu nisu mu potrebni nikakvi mediji, a ko je nema neka neka se fascinira izletima i sličnim stvarima.
Biće bolje jednog dana, a možda i pre – „meseca limburga kada se šišaju majmuni“.
Ni vidim nikakvu nadu, to je što je, bilo je krađe, ali da se ukrade 9% ipak je neverovatno.
Zaključak: kakav narod – takva vlast.
Pozdrav svim glasačima DJB.

lale
Gost
lale

Ovo je jedan od najboljih članaka na vašem sajtu na ove teme.

Poređenje sa domaćinstvom – to je to, tako mnogo više ljudi ukapira.
Nivo iznad bi bio da se na ovakve teme dodaju grafikoni (Blic style). Još preko toga bi bilo da se snimi video sa animacijama i šemama kuda odlazi novac (Insider style) ali za to treba vremena i para nažalost, neko da radi samo to za platu npr.

U svakom slučaju bravo za autora, bravo Aleksandre!

Parisenžermen
Gost
Parisenžermen

Molim vas poseban tekst o ovome, odavno nisam nešto strašnije pročitao: http://beogradski-glas.rs/sloga-umesto-jelki-i-rasvete-beogradu-potrebnije-gume-i-akumulatori/