VIDEO Obrazovanje Saopštenje Skupština

(Video) Branka Stamenković: Udžbenici su loši, a preskupi

Narodna poslanica Branka Stamenković danas je u Parlamentu u svojstvu ovlašćenog predstavnika poslaničke grupe DJB govorila o predlogu zakona o udžbenicima.

Podsetićamo, poslanička grupa DJB je imala seriju amandmana kojima smo pokušali da nametnemo temu besplatnih udžbenika. Javnost je o tome dosta govorila, ali i dalje nema zakonskog rešenja koje garantuje besplatne udžbenike za svu decu.

– Nekada je postojao jedan jedini set udžbenika i jedan zavod koji ih je izdavao. Tako su mogli i da se nasleđuju. Kvalitet je bio veoma loš. Zato je dobar predlog da tržište reguliše kvalitet tako što će najbolji udžbenici isplivati u odnosu na one lošije. Tržište ume da reguliše to da kvalitetni udžbenici isplivaju, ali država se umešala. Tako je stvoren veliki problem roditeljima. U teoriji, nastavnik bira udžbenik, a u praksi škola. Onda nastavnik traži od dece da kupe udžbenik koji njima odgovara, objašnjava poslanica Stamenković.

Neki udžbenici su loši i nepotpuni, pa nastavnici ne mogu da prenose znanje deci adekvatno. To se u praksi dešava kada nastavnici ne mogu da biraju po kom udžbeniku žele da rade. Onda deca moraju da fotokopiraju delove lekcija iz drugih udžbenika.

– Što se tiče udžbenika i kvaliteta, znamo da postoje velike greške jer komisija koja ih pregleda ima kratke rokove. U udžbenicima iz informatike, đaci petaci uče kako da uključe računar, što znaju od rođenja i „dial up“ konekciju koja je izumrla kada su se rodili, rekla je Stamenković.

 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

2
Ostavite komentar

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Parisenžermendusko Recent comment authors
najnoviji najstariji
dusko
Gost
dusko

Pozdravljam nastup gospođe Stanković. Pozdravljam i nastup Ane Stevanović, jezgrovito, precizno, u“sridu“ što bi rekli damatinci! Ali me interesuje, koristim priliku da upitam ovde, zašto sednicama ne prisustvuje i g. Radulović? Ako je podneo ostavku na mesto predsednika to ne znači da je prestao da bude poslanik. Naime, nedostaje, skupština je osiromašena i prepuštena Rističevićima, Atlagićima, Martinovićima&Co, talogu političke „elite“ skupštinske većine! Voleo bih odgovor!

Parisenžermen
Gost
Parisenžermen

Ono što razlikuje poslanike DJB od ostalih poslanika opozicije je što oni shvataju suštinske probleme građana.Reklamiraju u Skupštini baš ono što građane najviše muči.Gledam u kampanji, SNS i Đilas zaluđuju ljude metroom, kao da je to najbitnija stvar.Je li iko pitao građane da li im je metro zaista potreban u situaciji kada nemaju overene zdravstvene knjižice i kada nemaju para da plaćaju skupe autobuske karte? Ali to tako nažalost ide sa biračima, nametneš im neke apstraktne teme kao što su metro, BG na vodi, srpski Mercedes i ostale kojekakve gluposti i oni se automatski zalepe za to ne obraćajući pažnju na svoje suštinske potrebe.Čudan narod a političari kvarni.
I mene takođe zanima gde je Radulović, nije baš najpametniji potez ovo izbegavanje javnosti jer će ljudi opet ići onim razmišljanjem da je aktivan samo u kampanji a posle izbora „ga nema nigde“.Takođe pojavile su se priče o navodnom sukobu sa Obradovićem i Dverima pa bih vas molio da demantujete te tvrdnje ako u njima nema istine(ili da ih potvrdite ako ima i da navedete razloge).