LOKAL Južna Srbija Politika Saobraćaj Saopštenje

DJB Niš traži da se Nišlije na referendumu izjasne o preuzimanju aerodroma Konstantin Veliki

DJB u Nišu zatražio je da se organizuje referendum na kojem bi se svi građani Niša izjasnili da li podržavaju ustupanje niškog aerodroma Republici Srbiji bez naknade.

Dosta je bilo je danas preko odbornika u gradskom parlamentu zvanično  dostavio predlog za proširenje dnevnog reda 24. sednice Skupštine grada Niša koja će se održati 10. aprila i predložio Skupštini donošenje Odluke o raspisivanju gradskog referenduma.          

Niški Dosta je bilo poziva odbornike gradskog parlamenta da razmotre ovaj predlog i da dopuste svim građanima Niša da se slobodno izjasne na referendumu o tome ko će ubuduće upravljati njihovom imovinom.

Takođe, pozivaju odbornike Skupštine Grada Niša da ne glasaju za predlog rešenja o prenosu prava javne svojine Grada Niša u javnu svojinu Republike Srbije, neposrednom pogodbom i bez naknade, nad civilnim delom niškog aerodroma, koji je Gradsko veće grada Niša uputilo Skupštini grada Niša.

Odlukom da preuzme aerodrom Konstantin Veliki u Nišu, Vlada Srbije želi da uguši konkurenciju među aerodromima i na silu obezbedi putnike beogradskom Aerodromu Nikola Tesla čije su usluge daleko skuplje nego u Nišu.

JP „Aerodrom“ Niš je od svog osnivanja do danas imao različite poslovne rezultate koji su nekad bili lošiji, nekada bolji. Prilikom bombardovanja 1999. godine je pretrpeo velika oštećenja, ali je obnovljen i ponovo stavljen u funkciju. Uvek je niški aerodrom bio dotiran određenim novčanim iznosima iz budžeta Grada Niša da bi opstao, jer je svaka gradska vlast do sada bila svesna njegovog značaja, budući da je samo njegovo postojanje izdvajalo Grad Niš od ostalih gradova u regionu i činilo ga atraktivnijim od drugih.

Poslednjih godina niška vazdušna luka radi bolje nego ikada i bližila se momentu kada će on biti ekonomski samoodrživ, ali smo nažalost  dočekali i momenat kada se on mora dati Republici Srbiji u svojinu i na upravljanje, bez ikakve garancije da će aerodrom u našem gradu opstati i raditi pod istim uslovima kao i do sada i da će njegovo poslovanje biti unapređeno.

Republika Srbija je do sada u niški aerodrom uložila daleko manji iznos sredstava od sredstava koje je uložio Grad Niš i to uglavnom u vidu donacija polovne opreme.

Kako su svi građani Niša od osnivanja ovog aerodroma ulagali njega, a kako ovakav predlog prenosa prava svojine Gradskog veća grada Niša ne predstavlja dokapitalizaciju aerodroma od strane Republike Srbije, već ustupanje istog bez naknade državi, stav DJB u Nišu je da po ovom pitanju treba da se izjasne svi građani Niša, ne referendumu, jer se odlučuje o njihovoj imovini.   

38