VIDEO Obrazovanje Politika Saopštenje Skupština

(Video) „Besplatno školovanje“ u Srbiji roditelje najskuplje košta

U Srbiji sva deca imaju pravo na besplatno školovanje. Zato su roditelji dužni da svoju decu na vreme upišu u školu i omoguće im da se obrazuju. Reklo bi se da je to njihova jedina obaveza, pošto je školovanje besplatno, ali nije tako. Pored kompleta udžbenika, pribora za sve predmete i užine, mame i tate imaju još gomilu skrivenih troškova prilikom besplatnog obrazovanja svoje dece. Rekreativna nastava, ekskurzija, oprema za likovno, fizičko, tehničko i ko zna šta sve pada na teret roditelja.

Narodna poslanica Branka Stamenković još jednom je iznela predlog zakona o besplatnim udžbenicima koji bi umnogome pomogao kako đacima, tako i roditeljima.

– Član 10 zakona o udžbenicima propisuje da Vlada može ili ne mora da izdvoji neka sredstva za neke udžbenike za neku decu.
Zakon treba da se promeni tako da Vlada svake godine bude u obavezi da izdvaja sredstva za sve udžbenike za svu decu i tako ispuni ustavnu obavezu, rekla je Stamenković.

– Školovanje je besplatno i obavezno, piše u Ustavu. Za neupisivanje deteta u školu, roditelj je dužan da plati kaznu. Roditelji ne smeju da imaju skrivene troškove. Udžbenici su veća stavka za roditelje, a tu je i ekskurzija, užina, pribor za sve predmete. Pita li se neko odakle roditeljima novac za sve to, upitala je poslanica Stamenković?

Poslanica je podsetila sve prisutne u Parlamentu da je DJB još prošle godine izneo predlog da sva deca, bez izuzeća, dobiju besplatne udžbenike što bi državu koštalo 0,23% budžeta što je manje od četvrtine jednog procenta godišnjeg budžeta. To bi roditeljima mnogo pomoglo, a ujedno bi država pružila podršku svim budućim roditeljima.

Apelujemo da se još jednom razmisli o prihvatanju ovog amandmana. Novca ima i umesto što plaćamo subvencije stranim investitorima dok naši ljudi beže u inostranstvo. A tamo deca imaju besplatne knjige, pribor, užinu bez skrivenih troškova, završava Stamenković.