Политика

Април 2018 – Ретроспектива

Преносимо преглед најбитнијих вести за април 2018. године из угла Доста је било.

Др Бранислав Михајловић нови председник Доста је било

Изборна скупштина Доста је било изабрала је ново руководство. За председника Доста је било изабран је народни посланик др Бранислав Михајловић из Бора. Његова заменица биће народна посланица Бранка Стаменковић, а потпредседници народни посланик проф. др Ратко Јанков, народна посланица др Ана Стевановић из Београда и шеф одборничке групе ДЈБ у Новом Саду, Александар Бујић. За генералног секретара изабрана је Тијана Шербула, одборница у СО Звездара.

Ново председништво на челу са Михајловићем, добило је поверење 75 одсто делегата на изборној скупштини. Приликом преузимања дужности, председника др Бранислав Михајловић истакао је преко потребан континуитет у придржавању програму ДЈБ, јединственом на политичкој сцени Србије, наглашавајући важну улогу Програмског савета у његовој даљој разради.

Прве поруке новоизабраног председника Доста је било: “Континуитет уз промене; Имамо најбољи програм у Србији.”

Др Бранислав Михајловић учествујући у телевизијским емисијама на ТВ Н1 И РТВ послао је прве поруке као нови председник Доста је било. Михајловић је нагласио да је потребно променити све што до сада није било добро у ДЈБ, пре свега у организационом смислу, али и у односу према медијима и према осталим опозиционим политичким организацијама, наглашавајући да је ДЈБ отворен за разговор. У интервјуу за дневни лист “Данас” нагласио је да доскорашњи председник ДЈБ Саша Радуловић неће доносити одлуке, али да ће радити на развоју програма.

Грађани протестују због уступања градског аеродрома “Константин Велики” републичкој власти

Више од 1000 грађана Ниша више пута протестовало је због намере града да аеродром “Константин велики” уступи републичкој власти. Грађани су на скупу испред Скупштине града подизањем летака симболично гласали против одлуке да аеродром буде уступљен републичкој власти на управљање. Окупљени грађани тражили су оставку градоначелника Ниша Дарка Булатовића јер је почео процедуру преноса власништва над аеродромом са града на државу. Министарка у Влади Зорана Михајловић дочекана је уз негодовање и звиждуке.

Настављено унижавање Скупштине подношењем бројних бесмислених амандмана

Народни посланици НСРС прве недеље априла разматрили су о амандманима на Предлог закона о националном оквиру квалификација Србије. На тај предлог закона поднето је више од 600 амандмана, од којих су готово 400 поднели посланици владајуће коалиције. Циљ подношења оваквих амандмана је да се потроши време за расправу које по Пословнику о раду НСРС следује опозицији. Овог пута владајућа коалиција није повукла амандмане, већ за њих сама није гласала.

Братислав Гашић ће да запошљава без конкурса, буџет БИА све већи

У Скупштини Србије се говорило о изменама закона о војсци, одбрани и Безбедносно информативној агенцији (БИА) у присуству министра војног Александра Вулина. Народна посланица Ана Стевановић осврнула се на мишљење Београдског центра за безбедоносну политику, организације Транспарентност Србија и повереника Родољуба Шабићa.  Измене закона о БИА од самог почетка критиковали су стручњаци, колеге из опозиције и невладин сектор, а повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић упозорио је да је тај предлог у супротности са Уставом.

Председница Владе Ана Брнабић о Косову: “За грађане Србије потписаћу шта год треба”

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је, одговарајући на питање о томе да ли је спремна да потпише правно обавезујући споразум са Приштином којим се Косову “даје столица” у УН, да се неће уплашити ни либити да потпише шта год треба да би грађани Србије имали пуну сигурност, безбнодност и гаранцију даљег просперитета.

Брнабић је додала да је то њена обавеза коју је преузела када је ступала на дужност председника Владе.

Притисак на Јужне вести, пореска управа данима у редакцији по пријавама из Београда

Најчитанији портал на југу Србије “Јужне вести” – последњних месеци пореска контрола обилази готово свакодневно, а пошто за 5 година никада није пронађена било каква неправнилност у пословању, новинари те редакције сумњају да се ради о политички мотивисавној контроли.Уредник Јужних вести Предраг Благојевић рекао је у интервјуу за ТВ Н1 да се боји епилога притисака на тај медиј и сталних пореских контрола које ометају њихов рад, као и да су Врањске новине “добар пример шта може да буде тај епилог”.

Војислав Шешељ осуђен на 10 година, посланички мандат споран

Механизам за међународне кривичне судове, правни наследниг Хашког трибунала, правноснажно је осудио лидера СРС Војислава Шешеља на десет година затвора због подстицања и почињења прогона Хрвата у селу Хртковци у Војводини 1992. године. Настао је и спор око посланичког мандата Војислава Шешеља. Једни тврде да је шефу СРС правоснажном пресудом од 10 година затвора, по закону мандат престао и да Скупштина то треба само да констатује, док СРС исте законске одредбе другачије тумачи.

“Мењати закон о јавном окупљању, супротан је Уставу”

Комитет правника за људска права – YUCOM позвао је на хитно усвајање новог Закона о јавном окупљању. Како наводе, постојећи има бројне недостатке који су у супротности са Уставом Србије и међународним стандардима. Директор YUCOM-а, Милан Антонијевић објашњава да је лоше то што полиција има велико дискреционо право да скупове забрањује, казне за организаторе су високе, а право на слободно окупљање мањка.

Тужилаштво поново оценило да нема кривичне одговорности за напад на новинарку на инаугурацији

Прво основно тужилаштво поново је одбацило кривичну пријаву новинарке листа Данас Лидије Валтнер за напад на инаугурацији председника Алексаднра Вучића. Иако се на фотографијама објављеним за напад на инаугурацији јасно види да су новинари, међу којима је и Лидија Валтнер, спречени да ради свој посао, Тужилаштво је оценило да нема елемената кривичног дела.

Три месеца од убиства Оливера Ивановића: Нема детаља о истрази

Три месеца од убиства лидера Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” Оливера Ивановића нису познате ни убице нити налогодавци. Надлежне истражне институције на Косову не износе никакве детаље из истраге. Месец дана је прошло од најава председника Србије Александра Вучића да ће се “за две недеље српске службе огласити” о томе шта су сазнале и шта не могу да сазнају у вези са овим случајем. То се, међутим, није десило.

Уместо исплате заосталих зарада, радници пропали нишких фирми заказали нови састанак

Представници радника пропалих нишких друштвених фирми више пута су се договорили и одлагали састанак са државним секретарима Министарства привреде на коме би требало да разговарају о проблему исплате заосталих зарада.Радницима Машинске индустрије, Електронске индустрије, Грађевинара. Јастрепца и других фирми придружили су се на последњем протесту учесници рата 1999. године, Полицијски и Војни синдикат Србије. Процењује се да око 9000 радника пропалих друштвених фирми у Нишу није наплатило зараде, а њихова укупна потраживања износе око 4,5 милијарди динара.

Незаконито наређење министра одбране о прегледу података из приватних мобилних уређаја

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић саопштио да је упозорио Министарство одбране да се одузимањем мобилних телефона запосленима у Министарству и Војсци без судског налога и прегледање њиховог садржаја крши Закон о заштити података личности.  Како тврди Војни синдикат, министар одбране је недавно наредио запосленима у Министарству одбране и Војсци Србије да потпишу изјаву којом дају пристанак да им у случају непоштовања забране уношења приватних телефона у одређене просторије Министарства одбране и Војске Србије, телефони буду привремено одузети и прегледан њихов садржај.

Фридом хаус: Демократија у Србији већ 4 године у паду

Демократија у Србији већ четврду годину бележи пад, а погоршање је забележено у свим посматраним категоријама – од независности медија и цивилног сектора, до државног управљања и локалне власти, показао је нови годишњи извештај Фридом хауса “Земље у транизицији” о стању демократије у бившим комунистичким земљама.

Родитељи несталих беба траже повлачење предлога закона о несталим бебама

Представници Београдске групе родитеља су на састанку за председником Одбора Скупштине за људска и мањинска права и равноправност полова Мехом Омеровићем изнели захтев да се Предлог закона о несталим бебама због недостатака повуче из процедуре у којој је од 20. марта.

Новинарска удружења: Нацрт медијске стратегије нелегитиман документ

Више новинарских и медијских удружења оценило је да је Нацрт стратегије развоја јавног информисања до 2023. године, “нелигитиман документ, израђен без учешћа релевантних представника струке и цивилног друштва” и упозорило на намеру Министарства културе и информисања да тај документ “наметне медијској заједници.  Израда  медијске стратегије је обустављена.

Тужилаштво: МУП именовао само једног одговорног за непоступање полиције у случају “Савамала”

Након две године од рушења у Херцеговачкој улици поводом овог случаја МУП је поднео кривичну пријаву само против дежурног полицијског службеника Горана Стаменковића због сумњи да је извршио кривично дело Несавестан рад у служби, саопштило је Прво основно тужилаштво.

Душко Пејовић нови председник ДРИ

Скупштина Србије изабрала је за председника Државне ревизорске институције Душка Пејовића који на чело ДРИ долази уместо Радослава Сретеновића који је ту функцију обављао у два петогодишња мандата. Душко Пејовић је до сада био врховни ревизор надлежан за сектор за ревизију буџета локалних самоуправа.

За поправку 5 аутомобила приватној фирми 120.000 евра.

Војни синдикат Србије упутио је отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу са захтевом да, у складу са Уставним и законским овлашћењиа, смени све умешане у, како су навели, бескрупулозну пљачку буџета Војске Србије која траје годинама уназад. Синдикат доставио је документацију у којој се види да је Министарство одбране недавно за поправку 5 аутомобила одлучило да једној приватној фирми исплати чак 130.000 евра.

Научници – шампиони, десет медаља на светском такмичењу!

На 25. Интернационалној конференцији младих научника, светском такмичењу истраживачких радова које је ове године одржано у Београду, полазници Регионалног центра за таленте Београд 2 освојили су 10 медаља и једну специјалну награду.

Форум младих ДЈБ