Odbrana Saopštenje

Vlada Srbije štedi na odbrani od poplava

Vlada Srbije od 2014. kada su Srbiju pogodile katastrofalne poplave, a više građana izgubilo život, štedi na sanaciji i odbrani od poplava, ali baca novac svih građana na preskupe kič projekte kroz koje funkcioneri SNS, i sa njima povezane kompanije, izvlače novac iz budžeta.

Premijerka Ana Brnabić pre nekoliko dana je obišla radove na sanaciji korita reke Kolubare i ocenila da samo Srbiju ove godine nisu pogodile poplave što je rezultat ulaganja Vlade u sistemsku zaštitu od poplava od 2014. godine, a koje je vredno oko pola milijarde evra.

Pošto su godišnji budžeti Srbijavoda za odbranu od poplava bukvalno na nivou nekoliko fontana na Slaviji, tražimo od premijerke da obrazloži detaljno u koje je to objekte, vodotokove i radove taj silni novac otišao.

Prema procenama javnog preduzeća Srbijavode, za efikasan sistem zaštite od štetnog dejstva voda, za ulaganje u nove i sanaciju postojećih objekata potrebno je u ovoj godini izdvojiti 4,8 milijardi dinara što je otprilike vrednost 20 fontani na Slaviji.

Međutim, ovo javno preduzeće će dobiti upola manje ili 2,3 milijarde dinara za uređenje vodotokova i sanaciju od poplava,  što je 10 fontana na Slaviji.

Taj iznos, smatraju stručnjaci u Srbijavodama, nije dovoljan za popravku velikog broja oštećenja na vodnim objektima i za nove investicije što povećava rizik od poplava.

U godišnjem planu poslovanja Srbijavoda za 2018. ističe se da je stanje zaštitnih i regulacionih objekata zbog višegodišnjeg nedovoljnog ulaganja u održavanje takvo da nisu pouzdani u uslovima velikih voda.

Vladi Srbije, aktuelnoj koju predvodi premijerka Brnabić, i prethodnoj koju je predvodio Aleksandar Vučić, očigledno je važniji pevaćuji lavor na Slaviji od dva miliona evra za koji nijedan arhitekta ne želi da preuzme “zasluge” i umivena slika lidera SNS, nego bezbednost građana Srbije.

 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

3
Ostavite komentar

avatar
2500
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Dosta je bilogojko Recent comment authors
najnoviji najstariji
gojko
Gost
gojko

Moze li pitanje vezano za poplave, ako imate nekoga da istrazi.
Evo ovaj dokument je dokaz da je u planu bila rekonstrukcija nasipa na Dunavu kod Bezdana, Bogojeva i Backe Palanke.
http://www.rdvode.gov.rs/doc/20161206%20EMP%20SERBIA%20FERP,%20BP-SO%20%20PRE-FINAL%20ENG.pdf

Vlada, tj. bivsi minfin je potpisao zajam od svetske banke, ne mogu sad da nadjem tacan dokument, ali je pitanje sta se desilo sa tim zamom, jer je proslo 3 godine a na terenu nisu nista uradili, to mogu da posvedocim jer prolazim tim nasipom kad idem na vikendicu.

Ovde ima dosta dokumenata o ovom projektu pa istrazite ako ste voljni, a dovoljno bi bilo da pitate u skupstini kroz javnost, sta se desava sa ovom rekonstrukcijom i gde su pare?
http://documents.worldbank.org/curated/en/docsearch/projects/P152018

gojko
Gost
gojko

dodatak na prethodni komentar…

evo pronasao sam:
http://www.rdvode.gov.rs/doc/20170312%20FINAL%20RPF%20SERBIA%20FERP,%20%2040p.pdf

„VodeVojvodina“
Rehabilitation of the left bank embankment on the
Danube River on section B.Palanka town(km
1+800 to km 9+850) and Sombor town (km 3+461
to km 6+583 and km 49+410 to km 52+400)-
embankment crest stabilization (asphaltic road)
2,185,300 13 months

znaci kredit od 2mil$ je uzet samo za ovu deonicu jos pre par godina. Zasto se nista ne radi, i gde su pare?
Pise da je potreno 13 meseci za realizaciju ….

molim vas pitajte u skupstini