VIDEO Источна Србија Привреда Реаговање Рударство Скупштина

(Видео) Бранислав Михајловић: Хапшење у РТБ Бор прикрива много већу крађу у коју је умешан менаџмент рудника на челу са Спасковским

Председник Доста је било и народни посланик Бранислав Михајловић данас је у Народној скупштини упутио неколико питања министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу. Повод је недавно хапшење неколицине радника РТБ Бор због сумње да су током процеса обраде отуђили већу количину злата. Међутим, како смо до сада навикли, иза тог хапшења стоји много већа злоупотреба и штета која се наноси грађанима, а о чему се не говори.

– Да ли може да се доведе у везу период од 2015. године до данас, у коме је евидентан недостатак одређених количина злата, са периодом отпочињања сарадње РТБ Бор са фирмом “Ред Метал”, чији је представник господин Милан Поповић, као јединим партнером у пословима услужне прераде увезеног бакарног концентрата у том периоду, питао је председник ДЈБ Бранислав Михајловић.

Наиме, у том периоду, РТБ  Бор је сарађивао са приватном фирмом “Ред Метал” за коју је вршио прераду увезеног бакра. Цена прераде била је много нижа од тржишне цене, па је РТБ Бор свесно губио новац у корист Поповићеве фирме. Тај губитак сврстао је РТБ Бор међу губиташе, а грађани Србије и данас плаћају губитке ове “добре сарадње”.

– С тим у вези, да ли је тачно да у свим уговорима које је РТБ Бор закључио са фирмом “Ред Метал”, и то само са њом, једином у пословима услужне прераде бакарног концетрата у наведеном спорном пероду, није била предвиђена размена хемијских анализа о садржајима бакра, злата и сребра, између РТБ Бор као прерађивача и фирме “Ред Метал” као испоручиоца сировине, питао је Михајловић.

Другим речима, анализу бакарног концентрата радио је само “Ред Метал”, не и РТБ Бор. Иако је у свету правило да анализу бакарног концентрата пре обраде врше и фирма која обрађује и фирма за коју се обрађује, па се те анализе упоређују, овде то није случај. Анализу је радила само Поповићева фирма, а челници РТБ-а су је безусловно прихватили.

– Уговором је прецизирано да се хемијске анализе садржаја бакра, злата и сребра у бакарним концетратима који се услужно прерађују, у форми обавезујуће хемијске анализе контролне куће, коју је у ту сврху под наводима “великодушно” плаћала фирма “Ред Метал”, само испоставља РТБ Бор на знање и за коначну примену у финалном обрачуну количина бакра, злата и сребра, а који се након прераде испоручује “Ред Металу”. Такав начин пословања представља најгрубље кршење међународних норми, чиме се широм отварају врата за крађу и корупцију највишег степена, објашњава посланик Михајловић.

Питања која се намећу су да ли су и трошкови обраде метала коју је за фирму “Ред Метал” вршио РТБ били “испод цене”?  Да ли је менаџмент РТБ Бор у сврху сопственог оправдања овако уговорених неповољних трошкова прераде у 2015. години, само два месеца након потписивања уговора са “Ред Металом”, наручио од фирме “Манекс доо” и господина Драгољуба Збиљића понуду за прераду бакарних концентрата са лошијим финансијским условима? Тиме је требало да се, у поређењу са уговореним условима са “Ред Металом”, закључи колико је РТБ Бор направио “добар посао”? Ово су само нека од питања на које Доста је било од менаџмента РТБ-а тражи одговор.

– Док се велика крађа у РТБ Бор одиграва далеко од очију јавности, власт то свесно прикрива исценираним хапшењем, завршава Михајловић.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Poštovani g. Mihajloviću, veoma podržavam vaše nastupe u skupštini. Jedini ste, mislim na članove vaše partije koji ste neposredni u svojim pitanjima i komentarima na aktualne teme u društvu i skupštinskim zasedanjima. Ali, ima jedno ali, pre izvesnog vremena ste bili gost na N! i tada ste najavili konsolidaciju vaših poljuljanih redova a posebno da ćete se vratiti na rad u skupštinu u punom sastavu! Onoliko koliko vas je ostalo i sa nadom da će se neki od odlazećih članova vratiti u vaše redove. Vreme prolazi i koliko vidim pored vas su još istrajne Brankica i Ana! Svaka čast ali me ipak zanima gde su ostali. Posebno Radulović, jer mi njegove, po režim razorne diskusije nedostaju. Plenarna zasedanja sve više liče na smrdljivu baru gde caruju Rističevići, Atlagići, Martinovići i buranija u liku Orlića, Markovića a za ostali šoder šteta karaktera!
    Poštovani g. Mihaloviću, odazovite se i udostojite nas bilo kakvim odgovorom jer to simpatizeri zaslužejemo i očekujemo!

    • Poštovani dusko,
      evo ugrabih malo vremena, doduše sa zakašnjenjem, da Vam odgovorim. Prolećno skupštinsko zasedanje je na kraju, pa onda nastupa letnja pauza do septembra. Potpuno smo svesni značaja poruka koje se javnosti šalju iz Skuštine. Kada biste samo znali koliko tek meni nedostaju oni britki i precizni Sašini komentari, pa onda elegantni nastupi Dušana Pavlovića i Jasmine Nikolić. Ali molim Vas da shvatite da neke stvari treba odbolovati, a za to je potrebno vreme. Najvažnije u ovom momentu je da smo svi zajedno, da činimo napore i preduzimamo korake da s jeseni, kada se nastavi rad Skupštine, svi zajedno nastupimo baš onako kako Vi i ostali naši simpatizeri očekujete od nas. Budite sigurni da ce tako biti.

  • Ko da hapsi Spaskovskog, kada je on najveća vedeta Bora i okoline. Dugotrajan i zagonetan je njegom come back na čelu RTB Bor, mala ruka, a veliki zalogaj. U RTB Bor sve se vraća, sve se plaća i ispod ruke. Dinkić je vratio Spaskovskog na mesto generalnog direktora 2008. godine, koji je do 2000. godine vedrio, oblačio i muljao Rudnicima bakra Bor. Nakon toga Spaskovski je vratio zvuk fabričke sirene, koja raznosi zvuk pet puta dnevno, da se radnici ne uspavaju. Pomenuti je vratio i iznošenje para iz RTB Bor, najčešće na neviđeno. Vide se, nema ih.

  • МОНОЛИТИЗИРАЊЕ РТБ БОР!

    Једини комбинат бакра у Србији, РТБ Бор, званично је сада постало јединствено, тј. РББ, РБМ и ТИР су као раствор разнобојне течности хомогено помешани и тако је добијена замућена текучина у једној посуди звана РТБ Бор. РТБ Бор-ом јуначки је руководио и водио, од 2008. године, Спасковски и то као јединствено предузеће незванично. Он је ведрио и облачио тамним облацима, постављао и мењао директора зависних предузећа од тога на коју ногу и са каквом свешћу устајао. Мењао је управне одборе и њихове председнике, како му се прохтело у тим тренуцима, уместо да Управни одбор РТБ Бор разрешава и именује генералног директора. Након ‘ватања магле, Соса се прво ушлихтао Динкићу и заједно су превели преко мутне реке РТБ Бор са друштвеног у државном предузећу, лакше се дише (краде), затим са Тадићем и на крају угурао се ΛV до ципеле. Растурио је производњу, прерађивачку индустрију и РТБ Бор, јединствено или сложено, довео га на нивоу производње и организације из 1938. године. Он је сконцентрисао РТБ Бор, кадрове, развој, вођење и управљање у својој глави, која је слепо (по свом полтронском и климоглавском нахођењу) гледала у вођи Србије. Да се разумемо, крађа, криминал, сумњиве и недозвољене радње нису изостале, поготову “нестанак” злата, паре и бакра. Е, то је та радикално-напредна и јединствена организација РТБ Бор.