Beograd Pravosuđe Saopštenje Skupština

Siniša Mali – državna kasa doktoru korupcije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u ponedeljak 28. maja će u Skupštini obrazlagati predlog da dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali bude novi ministar finansija.

Njegovu karijeru obeležile su brojne afere: 24 stana u Bugarskoj, bespravno rušenje u Savamali, optužbe da je plagirao doktorat, umešanost u aferu ‘’Infostan’’, namešteni tenderi za novogodišnju rasvetu koja je Beograđane koštala stotine hiljada evra, krađa državne imovine, uništavanje preduzeća da bi se otelo poljoprivredno i građevinsko zemljište preko ofšor firmi, dok na desetine hiljada radnika ostaje bez posla itd.

Sve je to sadržano u liku i delu bivšeg gradonačelnika Beograda a budućeg ministra finansija, Siniše Malog.

24 STANA U BUGARSKOJ

DJB je u oktobru 2015. godine zahtevao ostavku tadašnjeg gradonačelnika Beograda zbog podataka do kojih je došao Krik – da je Siniša Mali, u vreme dok je bio savetnik Aleksandra Vučića, kupio 24 stana na bugarskom primorju. Takođe, zahtevali smo od Agencije za borbu protiv korupcije da pokrene postupak protiv Siniše Malog za neprijavljivanje imovine.

Zvanična dokumenta iz institucija Bugarske dokazuju da je gradonačelnik Siniša Mali lagao da nije vlasnik 24 stana na bugarskom primorju i da je direktor ofšor firme sa Devičanskih ostrva koja trguje nekretninama.

Jedan od najlakših načina pranja novca je kupovina nekretnina, zemljišta, firmi u privatizaciji – gde bi takav novac dobio legalni oblik.

Zahtevali smo od Poreske policije da utvrdi poreklo imovine Siniše Malog, a od Tužilaštva i policije da procesuira pljačkašku privatizaciju Beopetrola, po prijavi Verice Barać.

BEOGRAD NA VODI

Dok je na čelu Beograda bio Siniša Mali, sklopljen je jedan od najštetnijih ugovora po građane Srbije a odnosi se na projekat Beograd na vodi.

Iz objavljenih detalja vidi se da država Srbija ulaže sto hektara najboljeg građevinskog zemljišta vrednog više od milijardu evra. Obavezuje se, pri tom, da prostor na kome može da se izgradi 2,2 miliona kvadrata poslovnog i stambenog prostora, oslobodi svih obaveza, da ga o svom trošku raseli, ekološki sanira i  infrastrukturno opremi.

U noći između 24. i 25. aprila 2016. grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“.

Rušenje objekata u Hercegovačkoj je jedan od najgorih primera kršenja propisa i na tom delu teritorije pravna država je bila suspendovana.

Šef smene u policiji u vreme noćnog rušenja u Savamali Goran Stamenković osuđen je nedavno uslovno na pet meseci zatvora i osim njega niko nije odgovarao.

BEOPETROL

Siniša Mali je zastupao državu u privatizaciji Beopetrola. Odmah posle prodaje Lukoilu zaposlio se kod kupca, pa je, po izveštaju KRIK-a, od bivšeg direktora Lukoila i partnera u prodaji Beopetrola, kupovao stanove u Bugarskoj, vredne oko pet miliona evra.

POLITIČKI PRITISAK NA FOND ZA RAZVOJ I DRŽAVNE BANKE

U januaru 2016. godine DJB je podneo podneo Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu za trgovinu uticajem protiv gradonačelnika Siniše Malog, jer je tokom 2013. godine, kao savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, radio u korist privatnih kompanija Beohemija i Farmakom, zloupotrebljavajući svoj položaj i politički uticaj nad državnim institucijama i bankama pod državnom kontrolom.

Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu ali bez obrazloženja ili navođenja jasnih argumenata.

Istraga je urađena tako da zataška slučaj i nikada nije saslušan ni Siniša Mali, ni uhapšeni Željko Žunić iz Beohemije, niti je utvrđeno na osnovu kojih ovlašćenja se Siniša Mali dogovarao i izdavao naloge direktorki Fonda za razvoj Slađani Backović da povuče menice, tajno, bez konsultacija sa nadležnim Ministarstvom privrede.

POKLANJANJE ZEMLJE

Kabinet nekadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, Siniša Mali i kadrovi Mlađana Dinkića, tajnim ugovorom dali su 3.800 hektara poljoprivrednog zemljišta Vučićevim prijateljima iz UAE po ceni od 6.000 evra po hektaru.

Zatim su neposrednom pogodbom i tajnim ugovorom dali i 3.800 hektara zemljišta Ministarstva odbrane u Karađorđevu be ikakve naknade, uz podelu profita – 80 posto njima, 20 posto nama. Zamislite da naši poljoprivrednici dobiju zemlju na ovakav način?

AFERA INFOSTAN

Siniša Mali je 2015. godine bio umešan u aferu ‘’Infostan’’, pokušaj organizovane prevare i pljačke Beograđana i pribavljanja dobiti jednom privatnom osiguravajućem društvu, tako što je svima bilo nametnuto da preko uplatnice Infostana plaćaju osiguranje ‘’Đenerali’’.

 

POTKRADANJE RODITELJA ZA VRTIĆE

Grad Beograd i dalje duguje roditeljima novac za vrtiće koje su preplatili. Neosnovano naplaćivanje počelo 2010. godine, a nastavilo se i 2013. kada je na čelo gradske vlasti došao Siniša Mali.

Umesto da vrate odmah preplaćeno, gradske vlasti na čelu sa Malim i SNS odlučile su da uđu u sudske sporove što znači da je i po tom osnovu naneta dodatna materijalna šteta gradskom budžetu. Naime, izlazak na ročište iznosi oko 100 evra, pisanje tužbe najmanje još toliko, naplaćuje se i pristup sudu što znači da će Grad svakom roditelju na ime sudskih troškova morati da plati najmanje 500 evra.

 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

3
Ostavite komentar

avatar
2500
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Dosta je bilomilanAleksandar Recent comment authors
najnoviji najstariji
Aleksandar
Gost
Aleksandar

Ja stvarno ne znam šta još reći..
Neko je uložio ogroman trud da sve ovo istraži, proveri i obelodani.
Ako je sve ovo laž, za blaćenje čoveka treba da se ide na sud pa u zatvor.
Ali ako je sve ovo istina, mi treba da se kolektivno ubijemo jer smo dozvolili ovakvom moralnom šljamu i ološu da radi šta hoće i uništava ovu državu i ovaj narod na način koji ni najgori neprijatelj ne bi zamislio.
Verovatno će apatični i nemi srpski narod reći: Pa šta ćeš, svi kradu, šta ja sam mogu da učinim..
Ja širim istinu, bar to mogu ako ne više..
A ostali imaju verovatno gore spomenuti izgovor..

milan
Gost
milan

…nego, gde su poslanici DJB u Skupštini, imaju li neki određeni razlog što ne prisustvuju? Da se ne podsećamo Radulovićevih reči, – kad uđemo u Skupštinu, videćete kako se radi i bori ….