Reagovanje Saopštenje Finansije

Gubitak NBS prošle godine 704 miliona evra, Tabaković da podnese ostavku

Narodna banka Srbije, na čijem čelu je istaknuta funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković, završila je prošlu godinu sa neverovatnim gubitkom od 83 milijarde dinara ili više od 700 miliona evra.

Dosta je bilo  traži hitnu ostavku Jorgovanke Tabaković jer je svojim nestručnim vođenjem institucije zadužene za monetarnu politiku i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema dovela u pitanje već ionako krhku stabilnost monetarnog sistema države i ugrozila rejting zemlje prema domaćim a naročito inostranim partnerima.

Poređenja radi, gubitak koji je zabeležila NBS u 2017. je više nego što je Vlada Srbije upredvođena Vučićem, a zatim premijerkom Anom Brnabić, za tri i po godine otela od penzionera protivustavnim smanjenjem penzija.

U Godišnjem izveštaju o poslovanju NBS za prošlu godinu koji je dostavljen narodnim poslanicima, navodi se da je gubitak ostvaren zahvaljujući negativnim kursnim razlikama, i da kad se to isključi, NBS je tobože ostvarila dobit od 1,62 milijarde dinara iz operativnog poslovanja.

Ovi pokušaji da se isfrizira izveštaj i fingira značaj minusa po osnovu kursnih razlika, jadan je pokušaj zamazivanja očiju građana Srbije.

Gubitak od 700 miliona evra je upravo još jedna potvrda zašto je Dosta je bilo kategorički bio protiv ponovnog imenovanja Jorgovanke Tabaković na mesto guvernera na drugi mandat od šest godina, kako je to predložio predsednik Aleksandar Vučić.  

Sad je jasnije i zašto je izveštaj o poslovanju  NBS za 2017. držan u fioci i objavljen tek sada, dve nedelje pošto je Tabaković izabrana u skupštini Srbije.

Da su stručnoj javnosti i građanima Srbije tada bile dostupne informacije da će morati da plate i ”Jorgovankin” minus od 700 miliona evra, Tabaković ne bi bila izabrana ni za predsednicu mesne zajednice u Vražogrncu, a kamo li da po drugi put bude izabrana za guvernera Narodne banke Srbije.

Ukazali smo u Skupštini na njenu profesionalnu nesposobnost koja se ogleda u žmurenju NBS na nezakonite kredite indeksirane u švajcarskim francima ili prebacivanje portfolija klijenata iz jedne banke u drugu, a da klijente niko ništa ne pita. Ukazali smo na sve afere koje su je pratile tokom njenog prvog šestogodišnjeg mandata. Nije vredelo. Vučić je naredio, Maja Gojković je pritisnula zvonce, a poslanička većina je po dobro izdresiranom refleksu pritisla “za”, nesvesni da time po ko zna koji put nanose nemerljivu štetu građanima koje predstavljaju u tom visokom domu.

Tabaković je nedostojna funkcije guvernera i zbog činjenice da joj je stan, čim je postala guvernerka, otplatila dotadašnja firma Telekom Srbije, da je plagirala doktorat i da je napravila od NBS sigurnu kuću za ne zna se koji broj stranačkih kadrova koji se ne pojavljuju na poslu, među kojima je i Andrej Vučić, brat predsednika Srbije.

 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

7
Ostavite komentar

avatar
2500
3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
StanimirJovancaDosta je biloBojanDzomigrant Recent comment authors
najnoviji najstariji
Dzomigrant
Gost
Dzomigrant

Pozdrav za sve one koji i danas ovde ponekad bace poled.

Bojan
Gost
Bojan

Laicko pitanje kako bih mogao da razumem ovaj podatak – da li ispravno reci da ce zbog znacajne vrednosti deviznih rezervi koje NBS ima u svojoj aktivi, svake godine u kojoj dinar dobije na vrednosti u odnosu na valute u kojima su nase devizne rezerve (verujem da su to mahom EUR i USD) NBS beleziti gubitak? NBS svoj poslovni rezultat obracunava u RSD i kada obracuna vrednost deviznih rezervi na kraju godine po kursu koji je nizi od onog na pocetku godine, to se raportira kao gubitak. Na primer, ako se celokupna aktiva NBS-a sastoji od 1 EUR i 100 RSD i ako se kurs EUR/RSD sa 100 RSD za 1 EUR na pocetku godine promeni u 90 RSD za 1 EUR, onda bi NBS iskazala gubitak od 10 RSD (100 RSD + 100 RSD na pocetku godine, a 100 RSD + 90 RSD na kraju). Da li ja ovo dobro razumem, ili za NBS vazi drugaciji nacin obracuna poslovnog rezultata koji iskljucuje ove efekte?

Stanimir
Gost
Stanimir

Odlican teks ali ako se poveze sa materijalom na linku https://pistaljka.rs/home/read/727#comments
sve je jasno ko stoji iz Keep Light i sta se radi u Srbiji i Beogradu PERE SE i izvlaci novac …

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Na šta tačno mislite?

Jovanca
Gost
Jovanca

Na tekst iz linka koji ce Vam sve konacno OBJASNITI https://www.danas.rs/drustvo/jos-200-000-evra-za-lampione-u-beogradu/#comment-821092

Moli se DJB da vrati stare odlicne analiticare i da se okrene DJB narodi i postenom coveku konacno.
Cudne su Vam pitalice ili ste jos umorni ili ste …

Stanimir
Gost
Stanimir