VIDEO Ljudska prava Saopštenje Skupština

(Video) Branislav Mihajlović: Ustavni sud da zakon o smanjenu penzija proglasi neustavnim i okonča agoniju penzionerima

Narodni poslanici Dosta je bilo potpisali su Akt o pokretanju postupka za procenu zakonitosti i ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Akt je potpisalo 27 narodnih poslanika iz 9 poslaničkih klubova jer zakon o privremenom smanjenju penzija  nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije, opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava i  potpisanim međunarodnim konvencijama.

– Pokret DJB se najoštrije bori protiv ovog zakona još od njegovog donošenja i to ne sami u Narodnoj skupštini, već i u medijima, tribinama, naglašavajući da je to dokument koji urušava dostojanstvo naših penzionera. Oni se četiri godine da prežive, da obezbede neophodne lekove i osnovne životne namirnice. Ono što nas dodatno ohrabruje da se borimo protiv ovog zakona je što u Skupštini jasno vidimo kako ova vlast nemilice rasipa pare na promašene investicije. Znamo svi da to nije neophodno i da nema tih investicija, u buddžetu bi sasvim dovoljno za penzije. Dosta je bilo nastaviće da pruža podršku ovakvim inicijativama i nadamo se da će Ustavni sud napokon okončati ovaj proces, rekao je predsednik DJB Branislav Mihajlović.

Ustavnost ovog zakona se osporava po više osnova:

  • Ugrožavanje materijalne sigurnosti penzionera i ljudskih prava
  • Sprečavanje mirnog uživanja svojine i drugih imovinskih prava
  • Narušavanje pravnog poretka Republike Srbije i pravne sigurnosti
  • Uskraćivanje prava na pravno sredstvo i delotvorni pravni lek
  • Kršenje zabrane diskriminacije.

Ono što bi trebalo sada da usledi je da Ustavni sud, kome je predat ovaj Akt, pokrene postupak ocene ustavnosti. U Ustavnom sudu i dalje stoje brojne slične inicijative koje nisu ni uzete u razmatranje, iako su po zakonu dužni da to urade.

Dosta je bilo apeluje na Ustavni sud da konačno reši problem penzionera jer je tu zbog građana, a ne zbog nakaradne naprednjačke vlasti.

 

 

 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

4
Ostavite komentar

avatar
2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
FeridDosta je biloParisenžermenNebojša Recent comment authors
najnoviji najstariji
Nebojša
Gost
Nebojša

Nakon obaranja Vučića,š[to je neminovno, treba imenovati nove nekompromitovane sudije Ustavnog suda, a aktuelnim zabraniti rad u profesiji!

Parisenžermen
Gost
Parisenžermen

Ljudi, recite koju o sramnoj prodaji PKB i celom aranžmanu sa MMF-om koji je poguban, tu ste najjači.Radulović da se mane malo Nemačke, SAD, evra i dolara.Sve je to lepo ali ne prećutkujte aktuelna dešavanja koja su kao zicer za vas zarad komentarisanja spoljnopolitičkih dešavanja koja, ruku na srce, većina građana uopšte ni ne razume.

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Jesmo, baš kad je objavljen oglas o prodaji. Ali, nameravamo i dalje ovim da se bavimo. Hvala na komentaru.
http://dostajebilo.rs/blog/2018/07/31/prodaja-pkb-da-nama-crkne-krava/?lang=lat

Ferid
Gost
Ferid

kakav us..rani sud, to su sve partijske i prostituisane… predsednica suda nema dana staza kao sudija, radila kod ljajica zamislite,,a ima i neki muslim za koga muslimani tj bosnjaci uopste nisu culi?