Београд Војводина Пољопривреда Приватизација Саопштењe

Како су “Арапи” пре ПКБ-а купили војвођанску земљу

Након што је Саша Радуловић изашао из Владе Србије, Ал Дахра је ушла и у Владу, и у Србију. Тако најкраће гласи историја односа Доста је било према овој и другим ”арапским” компанијама на чије противуставно и протизаконито пословање указујемо доследно и упорно већ четири године. Ова тема je поново актуелна након што је ова пољопривредна компанија из Емирата једина дала понуду за куповину 17.000 хектара земљишта ПКБ-а.

То нису Арапи, то су “наши Арапи”  односно врх државе који пере наше паре преко Уједињених Арапских Емирата. Арапи само узимају проценат за опране паре. Док је Саша Радуловић био министар привреде, ниједног Арапина није упознао. Све „преговоре“ са наводним арапским инвеститорима су водили Млађан Динкић, Синиша Мали и две адвокатске канцеларије у Београду.

Саша Радуловић је тада све дилове и намере да се на хиљаде хектара ораница пољопривредних предузећа у реструктурирању прода испод жита зауставио тако што је одбио да то, по процедури, предложи Влади Србије.

Након што је Саша Радуловић дао оставку, у фебруару 2013. године Влада је спровела намеравано и потписала је са УАЕ споразум о сарадњи који је фактички омогућио да за компаније које долазе из Емирата не важе закони Србије, и преко тог споразума је протурено кршење закона и Устава.

На основу овог међудржавног споразума, Млађан Динкић je потписао уговор о заједничком улагању са Ал Дахром у марту 2013. године.

Према том дилу, одлучено  је да 3.700 хектара пољопривредног земљишта у Бачкој, са седам силоса, управним зградама и складиштима која су у власништву четири друштвена пољопривредна предузећа у реструктурирању (Бачка а.д. Сивац, Јадран а.д. Нова Гајдобра, Млади Борац а.д. Сонта, Агробачка а.д. Бач) буде продато за 22 милиона евра, што је далеко нижи износ од њихове тржишне цене.

 

Само објекти на овој земљи, који према подацима из личних карата свих предузећа у реструктурирању имају тржишну вредност од 4,5 милииона евра, биће продати по цени која је 20% нижа од процењене, а цена земљишта, које иначе до сад није била на продају и за које би јака предузећа у општини Кула платила и до 10.000 евра по хектару, износиће мање од 6.000 евра по хектару. Осим тога, преко 2.000 хектара земљишта које су на јавном надметању добили у закуп домаћи пољопривредници по цени од 400 евра по хектару биће изузето из поступка следеће јавне лицитације и дато арапским инвеститорима по цени од 250 евра по хектару.

Из непознатих разлога уговор је раскинут у јулу 2014. године али је Влада потписала нови уговор са такође арапском компанијом Ал Равафед која је основана три месеца пре потписивања уговора са Владом Србије. Ова компанија је само преузела дилове са земљиштем намењене Ал Дахри. Међутим, добила је у закуп и земљиште Војне установе Моровић у Карађорђеву, за коју не плаћа ни динар закупа држави, а наводно треба да плати 20 одсто профита. Aко га буде било. Па који домаћи пољопривредник не би желео земљу под таквим условима?   

Нажалост, није се стало на куповини испод жита, већ је нови власник запустио земљy и није је адекватно обрађивао.

 

Доста је било се од оснивања све време борио против отимања земље од оних који је обрађују и поклањања тајкунима и „арапским инвеститорима“. У јулу 2014. покренули смо кампању „Не дамо земљу испод жита“ у оквиру које смо у више од 20 градова Србије организовали акцију потписивања петиције против тајне продаје земљишта непосредном погодбом и захтев за транспарентном продајом на јавном тендеру, на коме могу да учествују и наша индивидуална пољопривредна домаћинства.

 

И ПКБ, нажалост, чека иста судбина коју су доживела ова војвођанска предузећа 2014. године. Ни тада ни сада нису у питању било какве инвестиције, већ политика поклањања државне имовине и наставак политике Млађана Динкића.

ПКБ се не купује да би нови власник гајио краве и производио млеко, као што то ПКБ ради већ 70 година, већ да би се градило. Ова компанија поседује 300 хектара земљишта код Пупиновог моста које вреди бар 200 милиона евра, а цео ПКБ држава даје за 105 милиона евра.

Тражимо и сада, као и 2014. да тужилаштво и полиција испитају и зауставе још једну пљачкашку приватизацију пољопривредних комбината и даље уништавање домаће индустрије.

Дубоко смо уверени да продаја (или још боље речено – распродаја) најбоље земље на овакав начин доводи до губитка суверенитета наше отаџбине. У ПКБ треба увести ред, довести професионални менаџмент и компанију извести на берзу.

 

Повезани садржај:

Земља тражи Арапе, земљорадници кривце, јавност одговоре

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Све написано је тачно, уз мали додатака, који сте вероватно, омашком начинили. Нису могли тзв. домаћи Арапи у виду М.Д, С.М. и адвокатских канцеларијама који су са бугарским “графологом доказали” да С.М. није власник (до сада пребројаних) 24 “објеката за одмор” на Бугарском приморију! Наравно, да сва ова бескурпулозна пљачка пољопривредног земљишта и пољопривредника у Војвводини није могла да буде толико успешна да јој свестрану политичку а, истрага ће свакако једног дана и доказати, и обилату финансијску подршку нису дали и “доказани војвођански аутономаши” типа Ненад (Каталонија) Чанак и Бојан Костреш, којем је чак и у Русију забрањен улаз (вероватно једини грађанин Србије, према којем је примењена та одлука?!?) који су своју “бригу” о војвођанским паорима доказали свесрдном подршком владавини СНС-а где је Чанак и председник неког административног одбора у Скупштини Србији, једини који није из коалиције СНС+СПС+СПО+ПС+ПУПУС+Муфтија+ Љајић+….
    И овај случај са “куповином пољопривредног земљиша од стране арапског инвеститора” јасно поакзује да се мора (што пре) донети закон о пореклу имовине и о одузимању криминалом и корупцијом стечене имовине! Без тог фундаменталног закона дефинитивно нема бољег сутра држави Србији и свим њеним људима. Било би добро да Доста је било у Спупштини Србије, покрене доношење (и то заједно) тог закона и нове политике према Косову и Метохији!

  • Zahvaljujem na ovom tekstu, koji na zalost, ni jedan medij nece objaviti,dragom pokretu Dosta je bilo.Hvala vam sto postojite,still.
    Gledam ovu nasu opozicionu politicku scenu,kao koje su sanse da ova jeziva ekipa na vlasti padne,i kako sada izgleda nikakve,ali bas nikakve.
    Ovaj Savez za Srbiju toliko suplje zvuci a to je u medijima prikazano kao najozbiljnija alternativa,znaci dobice najvise od opozicije,ali u najboljem slucaju tri puta manje od Vucica, i jedino sto moze da ih izvadi je da i vi udjete unutra.
    Ako ne udjete,nesto tu ozbiljno smrdi,a ja cenim da to ipak nije Dosta je bilo.Procitala sam ovde negde u komentarima da vas nisu ni zvali na razgovore.Da li je to i dalje slucaj?
    Jako mi je zao sto ne mozemo da vas gledamo barem na N1,znaci imaju neku ozbiljnu zabranu izgleda i da vas pomenu,sada je bio na N1 vas nekadasnji simpatizer(ne znam da li je jos uvek), onaj pisac Marovic,voditeljka Minja je pominjala Savez i kao:”ali tu ipak nisu svi usli,evo Tadic, evo Jankovic”-naravno vi niste ni pomenuti.Pa o cemu se tu molim vas radi,da li neko moze da nam objasni?
    Zao mi je sto smo bili uskraceni na N1, a i u drugim “opozicionim” medijima za intervju sa gospodinom Mihajlovicem,kao sa nekim retko kompetentnim da objasni stetu od ovakve prodaje RTB Bora,zaista je to strasno,samo zato sto je trenutni predsednik Dosta je bilo.
    U jucerasnjim vestima na N1,jedna recenica o prodaji PKB-a,sa sajta vrlo brzo skinuta vest.Strasne,strasne stvari nam se desavaju,ubrzano propadamo a ne mozemo da uradimo nista da to promenimo,apsolutno nista

    • Ista igranka, Tanja, kao kod Djukanovica.Necija mocna ruka postavlja igrace i menja im polozaje gore dole sa jednim ciljem da se nista sustinski ne promeni za obicnog coveka, za nas. Kao dokaz da se nesto menja, da bi narod ostao anesteziran ulaznoj nadi da dolaze bolja vremena, realizuju se gradjevinski projekti koji su potreba i dobit bogatih i na kojima rade siromasni za bedne nadnice. Narod konta gradi se, dobro je, konacno je krenulo…ovaj Radulovic uvek mora da trazi dlaku u jajetu..samo nam kvari divan san…i sl. Ne razumeju da je, sto bi rekao Stulic, “do neprepoznavanja dovedena sustina prevare”
      I kad je DJB bio najaca opoziciona snaga takoodje su ga vidno medijski ignorisali, pominjani su samo kad je moralo i to kratko, oskudno a cesto samo kad se pusti necija zlonamerna izjava o pokretu. Ali kad je napravljen razdor u pokretu , preokret, pise se nadugacko i nasiroko daju se naslovne strane. Pa zar nam to ne govori sve i zar ne osecamo tu, definitivno neprijateljsku nevidljivu ruku, koja dobija svoje jasne obrise.
      Da, Tanja, sklonjeni su svi alati na nasem putu kojim bismo zaustavili propadanje a jedina snaga koja to sve razume i sila je kontra je DJB i zato delim tvoje odusevljenje zato sto postoje i sto su odlucni su da se bore.
      Primer Islanda nas uci da borba nije nemoguca i uzaludna pa ne treba gubiti nadu u pobedu razuma i pravde.
      Na kraju, a malo ko je svestan toga, ovako neuredjeno drustvo ne odgovara cak ni bogatima(za koje cesto mislimo da su dobitnici) jer njihovo bogatstvo je zelja i cilj mnogih beskrupuloznih i surovih pojedinaca i grupa.Pa stoga nasi plitkoumni bogatasi ne mogu slobodno gde hoce i kad hoce a bez opseznih mera bezbednosti. Uskraceno im je slobodno kretanje a neretko su opljackani pa cak i ubijeni.Isto se desava na drugoj strani zbog nedostatka novca siromasnima je uskracena sloboda kretanja. Jedni pate zbog viska a drugi zbog manjka novca. Jednima su resetke zlatne sa ukrasnim dijamantima a drugima rdjave od obicnog gvozdja. Sustinski resetke su resetke nema razlike.
      Vecina stvari se da popraviti , kada progresivne snage dodju na vlast, moguce je i vratiti ljude koji su napustili zemlju pa cak i penzionere da ovde u rodnoj zemlji i miru provedu svoje poslednje godine zivota i sto je korist za nasu zemlju ovde trose svoje devizne penzije. Zakonom o poreklu imovine i drugim merama mozemo povratiti opljackano ( bas kako je uradio Island) i potom urediti Srbiju kao zemlju u kojoj se lepo i rado zivi.