Gostovanje Politika Prenosimo

Dosta je bilo na konferenciji britanskih konzervativaca u Birmingemu

Delegacija DJB gostuje na redovnoj godišnjoj konferenciji Konzervativne partije Velike Britanije, koja se ove godine održava od 30. septembra do 3. oktobra 2018. godine u Birmingemu.

Velika Britanija početkom sledeće godine i zvanično izlazi iz članstva u Evropskoj uniji, pa je tema ovogodišnje konferencije gotovo u potpunosti okrenuta budućnosti izvan EU i budućnosti Evrope u odnosu na projekat EU.

Ministar spoljnih poslova, Džeremi Hant, naglasio je u svom obraćanju na konferenciji da u pregovorima Velike Britanije oko izlaska iz EU deluje kao da Nemačka želi da kazni Britance zbog ove odluke, ne bi li na taj način obeshrabrila druge evropske države da krenu istim putem i upitao da li je EU zatvor, kad joj je cilj da spreči države-članice da iz nje odu. Velika Britanija želi najbolje moguće ekonomske i kulturne odnose sa svim zemljama Evrope i ne vide razlog za ovakvu poziciju EU birokratije.

U razgovoru sa Sašom Radulovićem, sadašnji šef poslaničke grupe britanskih konzervativaca u Evropskom parlamentu, zadovoljan što u martu 2019. godine ostaje bez posla, s entuzijazmom je razmatrao nove mogućnosti koje Bregzit otvara za Veliku Britaniju i vraćanje suvereniteta koji je zemlja izgubila ulaskom u EU. Njihov pogled je da je EU postala toliko birokratizovana, sa rigidnim EU pravilima, da ugrožava inovacije i sputava zemlje članice. EU birokrate, koje niko nije birao i koje nisu odgovorne nikome, donose odluke koje određuju živote stotina miliona ljudi. EFTA predstavlja model organizacije koja za razliku od EU ne teži političkoj dominaciji, centralizaciji i unifikaciji, već teži ekonomskoj, kulturnoj i obrazovnoj saradnji, zajedničkom tržištu i zajedničom Šengenskom prostoru.

Na konferenciji se moglo čuti i da je EU birokratija veliki problem i ograničavajući faktor, jer je nerazumnim, preobimnim i detanjnim pravilima povećavla barijeru ulaska na tržište i tako štitila i štiti monopoliste. SAD i Velika Britanija već rade na novom trgovinskom sporazumu sa minimalnim setom principa i pravila, s ciljem da promovišu ekonomsku saradnju i uklone birokratske prepreke.

Geopolitičke promene se dešavaju pred našim očima i promeniće sliku sveta u narednih nekoliko godina. Njih ne možemo da sprečimo niti da ih promenimo, koliko god te promene izazivale nelagodu. Sve velike svetske sile su kolonijalne sile. Prijateljstva ne postoje. Postoje samo interesi. Za Srbiju je važno da bude na izvoru informacija, da razume svetske tokove i da se prema njima postavi tako da najbolje zaštiti svoje interese.

Konferencija traje do srede 03. oktobra.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

3
Ostavite komentar

avatar
2500
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
DzomgrDuschmanS.Z. Recent comment authors
najnoviji najstariji
S.Z.
Gost
S.Z.

Za svaku pohvalu je što DJB ide da se upozna iz prve ruke sa ne-EU tendencijama po Evropi i baš je interesantno videti koliko su konzervativci monolitni po pitanju Brexita jer po medijima ima čak i istupa pojedinaca konzervativaca koji se zalažu za „redefinisanje“ Brexita, kao da nije baš sve gotovo. Uostalom, uvodni govornici su se požalili na tvrdu pregovaračku poziciju Evropske komisije što znači da su pregovori još uvek daleko od zaključenih.

Ali meni interesantnije pitanje je da li je to DJB, u kojem više nije Aleksandar Stevanović potpredsednik zadužen za međunarodnu saradnju, zapravo malko promenio svoju ideološku orijentaciju? I pomerio se sa „liberaških“/kosmopolitskih liberalnodemokratskih pozicija više ka konzervativnoj desnici anglosaksonskog tipa? Oba ova „ukusa“ imaju neke zajedničke crte kao što je svetinja slobodnog tržišta, samo što anglosaksonski konzervativci jasno razdvajaju slobodnu trgovinu od sveobuhvatne globalističke agende i u neekonomskim temama ostaju čvrsto na lokalpatriotskim/nacionalnim pozicijama.

Ako je tako, nemam ništa protiv, samo što na našoj političkoj sceni ima previše desnice za moj ukus i živo me interesuje kako bi britanski konzervativci ocenili recimo program DJB za Beograd koji obiluje besplatnim davanjima i šakom i kapom, što direktno protivreči konzervativističkim svetonazorima a protivreči čak i izvornim pozicijama DJB-a (po kojima su socijalna davanja zasnovana na stanju POTREBE i socijalnim kartama a NIKAKO zagarantovana „sledovanja“ koja se automatski dele svima bez obzira na imovinsko stanje).

I da li bi za DJB i Radulovića ikada Frau postala zlo br. 1 da nije percepirano da je ceo sunovrat organizacije DJB (od Deutsche Welle pa do odmetanja Aleksandra Stevanovića) zapravo iniciran sa te adrese? Ma sve i da je tako, ostaje činjenica da nije Frau mogla osmisliti čudne, krajnje čudne partijske linije DJB sa beogradskih izbora u pogledu fiksacije Šapića & Đilasa i nebavljenja Malim & Vesićem… DJB je nepovratno pao onog trenutka kad je nekom palo na pamet da od borbe za demontažu sistema koji razara Srbiju ima nešto preče, a to je sprečiti da bilo ko osim DJB zauzme dominantni prostor na opozicionoj sceni. 2016. DJB je konstantovao da je formalno najjača opoziciona partija i tu je krenulo povlačenje nespretnih poteza koji bi takvo stanje trebali da očuvaju. Dve ipo godine kasnije ista organizacija konkuriše za najslabiju opozicionu snagu…

Duschman
Gost
Duschman

Dodirne tačke sa engleskim konzervativcima nogu biti arogancija, pragmatičnost i „čudne, krajnje čudne partijske linije…“
Jedino još da sačekamo dobre rezultate iz pogrešnih odluka ili poraza jer se neki misle i po tome odlikuju Englezi.

Dzomgr
Gost
Dzomgr

Ideolosko lutanje je najodbojnije od svega. Doduse, to se sada desava celoj opoziciji sto se vidi na primeru toga da je blok oko Djilasa prihvatio Dveri, DJBove tehnicke pajtose.

Ne slazem se sa vasim vidjenjem republikanaca. Uprkos izrazitom anti-EU stavu ( pojacan ulaskom bivsmih ukipovaca), itekako su pro-globalisticki nastrojeni, trazice trade sporazume po celom svetu i deegulisati radi odrzavanja privlacnosti investiorima.