Građevina Nekategorizovano Skupština

(VIDEO) Odgovor Branislava Mihajlovića ministarki Mihajlović

Dame i gospodo narodni poslanici,

U toku jučerašnje rasprave u načelu izneo sam neke od razloga zašto će poslanička grupa „Dosta je bilo“ glasati protiv ovog seta zakona.

Da ponovim: Pre svega, ne smete da stručnom telu poput Inženjerske komore ukinete mogućnost izdavanja licenci i da ga tako stavljate na nivo administrativnog organa.

Drugo, nije dobro da donesete zakone koji će štiti samo jednu kategoriju građana, a ne sve. Ovakvim predlogom zakona o drumskom prevozu putnika ste zapravo pokazali da suštinski ne razumete šta znači: uvođenje reda, konkurencija, efikasnost i tržišna privreda.

Treće, nedopustivo da građane lišavate pravne zaštite, da ukidate pravosnažnost i da dozvolite da se rušenje objekata vrši na osnovu konačnih rešenja! Niko ne sme da se igra sa imovinom i životima građana! Ovakav zakon o ozakonjenju objekata ne sme da bude izglasan!

Ne mogu, a da se ne osvrnem na odgovor Ministarke Zorane Mihajlović na moje jučerašnje izlaganje i da zatražim pojašnjenja.

Poštovana ministarka, juče ste napomenuli da se inženjerske komore ukidaju zato što Ministarstvo nije bilo zadovoljno njihovim radom.

U vezi sa tim, moram da Vas pitam:

Zašto to nije navedeno u obrazloženju predloga zakona nego ste nas o tome usmeno obavestili?  Zbog čega Ministarstvo nije bilo zadovoljno?
Protiv koliko lica ste pokrenuli disciplinski ili drugi postupak ukoliko je neko uradio nešto loše?

Na moju primedbu iznetu juče u vezi predloga zakona o ozakonjenju objekata da postoji velika opasnost i po građane i po državu ukoliko se objekti budu rušili na osnovu konačnih, a ne pravosnažnih rešenja, podsetiću da ste rekli: ”Da ste procenili da je veća šteta po državu od nezakonitih objekata nego da neki objekat bude srušen pa da mu država nadoknadi štetu.”

Objasnite nam s obzirom da ništa od ovoga nije navedeno u obrazloženju predloga zakona:
– Kako ste procenjivali od čega je veća šteta, i zašto niste priložili studiju koju ste sproveli kada ste procenjivali efekte ovakvog rešenja;
– Molim Vas, budite ljubazni, i navedite ime i prezime osobe koja je smislila ovako nešto, jer mislim da je potrebno da građani Srbije znaju ko je ta osoba koja misli da ima pravo da im ruši kuće, bez da su se obratili sudu za zaštitu.

Takođe, s obzirom da u predlogu zakona niste naveli kako ćete meriti uspešnost ovog zakona moram da vas pitam:
Koliko objekata očekujete da će biti legalizovano u prvoj, koliko u drugoj godini itd.
Da li smete da preuzmete odgovornost na sebe ukoliko ne budu ostvareni ciljani rezultati u prvoj godini?

Na moju primedbu da Zakon dozvoljava da se ozakone nelegalni objekti koji su izgrađeni u zaštitnoj zoni javnih objekata Vi ste se poneli kao da je to nešto najnormalnije na svetu!

S obzirom da zakon o ozakonjenju objekata ima još mnogo nedostataka navešću samo još neke od njih:
– Ukinuta je prekršajna odgovornost građevinskih inspektora čime se otvaraju vrata korupciji,
– Ukidaju se privremeni priključci za struju, vodu i kanalizaciju zbog čega mnoge porodice mogu pretrpeti nezamislivu štetu, a pogotovo one porodice sa decom, starima i bolesnima.
– Način utvrđivanja korisne površine nije usklađen sa Zakonom o porezu na imovinu građana zbog čega mogu nastati problemi u praksi.

U vezi Zakona o prevozu putnika, na moju konstataciju da ste trebali da u izradu predloga zakona uključite sve relevantne činioce tj. i predstavnike IT sektora, zato što je u najboljem interesu građana da imaju što kvalitetniji prevoz i što jeftiniju uslugu, odgovorili ste da je predstavnicima IT sektora bilo omogućeno da uzmu učešće u izradi ovog predloga, pa mi odgovorite na ovo:
Ukoliko je to tačno i ukoliko je ovaj predlog zakona dobar, zašto su se onda osam najvećih IT organizacija u Srbiji obratili narodnim poslanicima i pozvali nas da glasamo protiv usvajanja ovog Zakona i pri tom izričito napomenuli da i pored otvoreno ponuđene pomoći, formalno nisu učestvovali u oblikovanju ovog predloga zakona.
Ko ovde ne govori istinu?!

 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

3
Ostavite komentar

avatar
2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
DraganaMarko MJoda Recent comment authors
najnoviji najstariji
Joda
Gost
Joda

Samo vi tako nastavite ali zaboravite na tv duele… previse ih isprepadate na prvu loptu 🙂

Marko M
Gost
Marko M

Svaka cast gospodine Branislave.

Dragana
Gost
Dragana

Veoma vazno pitanje je pokrenuto izlaganjem g. Mihajlovica ali bih zamolila jos poslanike DJB da pokrenu pitanje iz kojih to sredstava se dodeljuju povlasceni stanovi ili krediti iskljucivo za pripadnike drzavnih organa, t.j. bezbednosti, vojske, policije I sl. u svrhu potkupljivanja dok za ostale gradjane iz cijih sredstav se I dodeljuju ovi stanovi nema nista te su prinudjeni ili da zive bez krova nad glavom ili da grcaju u bankarskim kreditima za koje sami moraju da obezbede ucesce . Da li neko shvata do koje mere je ovo “ guranje prsta u oko“ obicnim gradjanima ! Molim DJB da pokrene ovo pitanje u Skupstini.