Безбедност Политика Саопштењe Скупштина

Доста је било подржава иницијативу да се обрада података о личности ограничи законом

Посланичка група Доста је било подржава иницијативу више од 30 организација да се у Предлог закона о заштити података о личности унесе недвосмислена одредба да се права грађана о прикупљању, држању, обради и коришћењу података могу ограничити искључиво законом.

Шер фондација и Партнери Србија упутили су посланичкој групи ДЈБ, у име више организација, предлог амандмана по којем се права могу ограничити законом, ако та ограничења не задиру у суштину основних права и слобода и ако је ограничење неопходно за заштиту националне безбедности, јавне безбедности, одбране, за спречавање, истрагу и откривање кривичних дела, за заштиту независности правосуђа итд.

Устав Републике Србије у члану 42. утврђује да се обрада података о личности уређује законом. Ово је потврђено и одлуком Уставног суда од 30. маја 2012. У нацрту закона који је био на јавној расправи у децембру 2017. било је предвиђено да се права грађана могу ограничити само законом, али је ова обавеза избрисана и нема је у предлогу који је дошао пред народне посланике.  

Ако се спорни члан 40 закона у садашњем облику усвоји у Скупштини, постоји опасност да органи власти или приватне компаније које рукују подацима о личности ограниче права грађана без изричитог законског овлашћења и по сопственом нахођењу.

У предлогу амандмана ових организација, стоји и да се законским одредбама којима се ограничавају права и обавезе грађана морају узети у обзир најмање сврхе обраде или врсте обраде; врсте података о личности; обим ограничења; мере заштите у циљу спречавања злоупотребе, недозвољеног или преноса података о личности; посебности руковаоца, односно врста руковаоца; рок чувања и мере заштите података о личности које се могу применити, с обзиром на природу, обим и сврху обраде или врсте обраде; ризици по права и слободе лица на које се подаци односе; право лица на које се односе подаци да буде информисано о органичењу, осим ако то информисање онемогућава остваривање сврхе ограничења.

У области заштите податка о личности ситуција је врло забрињавајућа. Ниједним законом још увек нису уређене бројне изузетно битне области, попут видео-надзора и биометрије. Шест година траје доношење новог закона о заштити података о личности, а понуђено решење Владе Србије је у супротности с европским стандардима. Ако знамо да су на челу најважнијих институција које располажу подацима о грађанима Србије неспособни страначки кадрови са сумњивом прошлошћу, керамичар Бата Гашић, др Стефановић, министар Лончар или Вулин, онда грађани Србије тек имају разлога да страхују да ће се подацима о њима и њиховом приватном животу, располагати у складу са политичким интересима владајуће већине.

Посланичка група ДЈБ ће овај амандман поднети Народној Скупштини и бранити га у скупштинској расправи. Иза оваквог законског предлога се очигледно крије намера власти да слободно располаже информацијама грађана. Зато очекујемо да ће владајућа већина својим рецитацијама, као и до сада, покушати да онемогући расправу о овом као и о свим другим амандманима. Позивамо све грађане да се активно укључе у разбијање медијског мрака и својим притиском натерају медије да известе о овој врло важној теми.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар