LOKAL Војводина Саопштењe

“Не дамо ливадицу” одржали конференцију за медије

У Медија центру Војводине одржана је данас у подне конференција за медије Иницијативе “Не дамо ливадицу”, која се бави проблемом урбанистичке одлуке везане за ову зелену површину на углу Кисачке и улице Јована Суботића. Упућен је апел одборницима у Скупштини Града да не дају свој глас оваквим штетним одлукама. Овим путем обавештавамо јавност да ће одборничка група “Доста је било” гласати против овакве одлуке 14 .децембра и преносимо детаље ове конференције.

Дејан Радосављевић из Иницијативе “Не дамо ливадицу” рекао је да нико од грађана не жели на месту ливаде солитер, јер објекат у тим габаритима произвео би додатни саобраћајни колапс. Описао је и однос директора ЈП Урбанизам, Душана Миладиновића, према овом проблему, рекавши да је он више пута наглашавао да је у комшилуку, по плану за суседну четврт, предвиђен велики парк, користећи ово као образложење за донету одлуку.
Иницијатива је исказала сумњу да ће се тај план заиста и остварити, као и многи други пре њега, те да та фиктивна зелена површина никако не може бити основ за брисање већ постојеће зелене површине.

Наставља се затим серијал обмањивања, те градски урбанисти пар дана пред усвајање одлуке, у својим објашњењима налазе нову компензацију у виду постојеће ливаде код Центра за социјални рад, на ком се иначе налазе два контејнера за прихват бескућника. “Наставља се рад на штету грађана и јавног интереса”, рекао Дејан Радосављевић. Изнео је, такође, информацију да је пре десетак година инвеститор купио суседну парцелу и да сада чека да откупи од Града и други део. “Сматрамо да би инвеститор могао профит да оствари и на другом месту у договору с Градом. Службеница Градске управе за грађевинско земљиште показала је на јавној расправи однос који градски чиновници у служби власти имају према грађанима. Обратила се Иницијативи речима “Кандидујте се и победите на изборима па радите! Могао је инвеститор овде одавно да зида!”, пренео је Радосављевић своје утиске са ове расправе. Поручио је да се јасно види да локалној власти сметају грађанске иницијативе, али да су јасно поручили да су ту, присутни. Нагласио је да се јављају и људи из других општина и делова града, те најавио могућност формирања ширег покрета.

Озрен Лазић нагласио је да је Иницијатива грађана први пут тек на јавној расправи могла да изнесе мишљење, те да је у МЗ “Житни трг” било онемогућено грађанима да путем збора изнесу своје мишљење. МЗ није омогућила сазивање збора. “Са Здравком Јелушићем обављен је разговор, али он до сада није урадио ништа поводом тога.”, рекао је Лазић. “Дакле, у петак гледамо седницу којом он председава и зато смо послали захтев да присуствујемо седници, како бисмо коначно известили градске одборнике о кршењима процедуре, јер грађани нису имали никакву шансу да јавно проговоре. Питали смо и члана Комисије за планове шта мисли о довођењу грађана пред свршен чин, на шта смо добили одговор да имају своје мишљење о томе, али га не би износили”, преноси Лазић, који је на крају изнео апел градским одборницима да мимо притисака које трпе, изађу у сусрет градјанима и покажу неслагање са кршењем процедура и Закона о локалној самоуправи.

Иначе, свих 47 месних заједница у Новом Саду налазе се под контролом владајуће СНС и једини начин да се прекине зачарани круг самовоље локалне власти, био би распуштање савета месних заједница.

Градски одбор “ДЈБ” Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар