LOKAL Војводина Грађевина Саопштењe

Мост на Сентандрејском путу: реконструкција без краја

Путна привреда у Новом Саду је у изузетно лошем стању. Готово да нема улице у граду којој не треба макар делимична, а највећем броју и потпуна реконструкција. Неравни коловози, рупе различитих величина, „таласи“ на путу су свакодневица возача у Новом Саду. Слична је ситуација и са бициклистичким стазама и тротоарима, с тим што се за одржавање бициклистичких стаза, тротоара и аутобуских стајалишта издвајају неупоредиво мања средства из градског буџета.

Као сликовит пример општег стања саобраћајница јавља се такозвана реконструкција моста на Сентандрејском путу.

Наведени мост једна је од три везе насеља Клиса са осталим деловима града. Клиса је део града који се брзо шири, али комунална инфраструктура никада није адекватно пратила развој Клисе. На Клиси велики број домаћинстава нема прикључак на даљинско грејање, нити на канализацију, а највећи број улица нема ни адекватну уличну расвету.

Пут са Клисе ка осталим деловима града је, нарочито у јутарњим часовима, права ноћна мора. Раздаљина од око 3 километра прелази се неретко готово сат времена. Идентична ситуација је и у послеподневним часовима, када се становници Клисе враћају кућама.

На такву, већ довољно мучну свакодневицу, надовезао се нови проблем. Мост на Сентандрејском путу, већина становника Клисе прелази свакодневно бар два пута, од априла 2018. године био је у рестриктивном режиму рада (возила су пропуштана наизменично), да би од октобра 2018. године у потпуности био затворен за саобраћај.

Паралелно са радовима на реконструкцији моста, започети су и радови на проширењу Сентандрејског пута, додавањем нових коловозних трака. Проширити наведену улицу свакако је неопходно, али остаје нејасно зашто су обимни радови започети у јесењим месецима, када временски услови и зимско рачунање времена продужавају трајање радова, односно због чега то није учињено у летњим месецима када је фреквенција саобраћаја мања.

Предвиђени рокови за одређене фазе радова пробијени су и поред неколико продужења, а динамика активности на терену, уз отежане услове због временских прилика, не даје наду да ће планирано бити и завршено у догледно време.

Јасно је да је градска власт поново претенциозно ушла у озбиљан пројекат, за чију реализацију нема капацитете. Истовремено, јасно је и да послови реконструкције и одржавања путне привреде превасходно представљају оружје власти у изборним кампањама, те да ако избори нису близу ни крај радова се не назире.

Жртва нереалних амбиција су, као и увек, грађани, приморани да се сналазе на неодређено време, како знају и умеју…

Одржавање путне привреде не сме бити питање политике, јер је то општи интерес грађана, независно од политичког опредељења. Градски одбор покрета „Доста је било“ захтева од градске власти утврђивање лица одговорних за кашњење завршетка радова на реконструкцији моста на Сентандрејском путу, затим јасан одговор када ће реконструкција бити завршена и ко ће, у случају поновног пробијања датог рока, сносити одговорност.

ГО „Доста је било“ Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар