Ljudska prava Politika Saopštenje

DJB osuđuje nezakonit pritvor Nikole Pilipovića iz političkih razloga

DJB osuđuje odluku Tužilaštva da se za maloletnog Nikolu Pilipovića, koji ne građanskom protestu u Beogradu nosio maketu vešala, odredi pritvor od 30 dana. S obzirom da je to u potpunoj suprotnosti sa članom 211 Zakona o krivičnom postupku, to jest da u ovom slučaju nije ispunjen nijedan od četiri propisana uslova za određivanje pritvora, ova odluka Tužilaštva može se okarakterisati isključivo kao politička.

Prvo je iz kuhinje propagandne mašinerije SNS-a u javost plasirana netačna priča da je legitimni simbol nezadovoljstva građana trenutnom vlašću u Srbiji, koji se inače redovno pojavljuje na sličnim protestima u zemljama razvijene demokratije – poziv na nasilje. Politički kontrolisani mediji u Srbiji ciljano su danima skandalizovali javnost kako bi je pripremili za slepo prihvatanje nezakonite političke odluke Tužilaštva o pritvoru za maloletnog Nikolu Pilipovića koji je, umesto transparenta, na građanskom protestu nosio maketu vešala.

Sprega partijski kontrolisanih medija i partijski kontrolisanog pravosuđa već decenijama u Srbiji podgreva atmosferu straha unutar koje vlast zastrašivanjem i ucenama čuva svoje partijske fotelje obračunavajući se sa političkim protivnicima i nezadovoljnim građanima putem javnog linča i zloupotrebe zakona. Ovo je zajedničko i za vlast tokom 90-tih, kao i za bivšu i za sadašnju vlast.

Uprkos činjenici da je ovakvo ponašanje srpskih vlasti u potpunoj suprotnosti sa proklamovanim evropskim vrednostima, čelnici Evropske unije okreću glavu na drugu stranu i daju joj bezrezervnu podršku, ponavljajući da „Srbija ide u dobrom pravcu“. Ova podrška EU autokratama na Balkanu je ključna za njihov ostanak na vlasti. EU birokrate to znaju, kao što znaju i za medijski mrak i za zastrašivanje građana i za izborne krađe i manipulacije. Ovakvim svojim činjenjem i nečinjenjem, EU je direktan saučesnik i krivac za stanje i u Srbiji i na celom Balkanu.

DJB zahteva hitno ukidanje očigledno političke odluke o o pritvoru za Nikolu Pilipovića.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

2
Ostavite komentar

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SlavisaParisenžermen Recent comment authors
najnoviji najstariji
Parisenžermen
Gost
Parisenžermen

Poslušali vas 😁 u stvari mislim da ste talični danas. Odmah novo saopštenje sa zahtevom „da ovi odu a da se oni ne vrate“ 🙂

Slavisa
Gost
Slavisa

Ujedinjene nacije i Savet Evrope su adrese na koje je potrebno svaki dan, ako treba, slati ovakve dopise.
iz cistog razloga da sutra ne bude „pa nismo znali“

DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA
usvojena i proglašena na Opstoj skupštini Ujedinjenih naroda rezolucijom br. 217 /III 10. Decembra 1948. godine, na ovaj dokument se navezuje Evropska konvencija o ljudskim pravima..