Ауторски текст Војводина Политика

БЕСПЛАТНО ЗЕМЉИШТЕ ЗА „BOYSEN“ – Зар није довољна јефтина радна снага?!


Доста је било подржава сваки вид улагања у нашу локалну заједницу, те тако и долазак нових компанија и отварање нових радних места уколико долазе да уложе свој, а не новац грађана Србије путем субвенција.
На јучерашњој седници Скупштине града усвојен је Елаборат о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у привредној зони „Мали Бајмок“, чиме ће немачка компанија „Boysen Abgassyteme“ добити бесплатно грађевинско земљиште, површине десет хектара за изградњу проузводног погона.


У самом Елаборату наводи се да ће Град Суботица овим поступком изгубити 1,14 милиона еура пошто неће доћи до продаје земљишта.
Међутим, отвара се питање да ли је могуће да питање земљишта није могло бити решено другачије – на пример уступањем градског земљишта без накнаде на одређени временски период.


Доста је било изражава бојазан да би компаније које долазе у Србију, највише из разлога за њих јефтине радне снаге, исто тако из Србије могле и да оду када се појави тржиште са, још, јефтинијом радном снагом. Пракса нас подсећа да је такав сценарио могућ.
И шта се онда дешава са поклоњеним земљиштем? Да ли га те компаније онда препродају другим компанијама? Или евентуално граду који би га, онда, препоклонио новој страној компанији?


Доста је било сматра да је у Србији неопходно уредити систем који ће омогућити уређено пословање, правовремени и једноставнији пут током добијања одређених дозвола и слично, али да је истовремено потребно одговорно поступање Града према будућим генерацијама.

Милана Почуча
ДЈБ Суботица

Никола Штула

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар