LOKAL Војводина Саопштењe

КО СЕ ИГРА “РАДОСНИМ ДЕТИЊСТВОМ”?

Подсећамо суграђане и градску власт на одлуку Скупштине Новог Сада, донету 09.06.2017. о мрежи предшколских установа, којом се постојећа Предшколска установа “Радосно детињство” трансформише у ОСАМ НОВИХ установа.
Један од кључних аргумената предлагача приликом доношења овог акта био је неопходност усаглашавања ове одлуке са одредбама Закона о предшколском васпитању и образовању, који је на снази још од 2010. године.

Одлука је, и пре формалног изгласавања, изазвала велико интересовање међу Новосађанима.
Подсећамо овом приликом да смо се темом детаљно позабавили на трибини коју је покрет “Доста је било” организовао 24.10.2017. (https://www.facebook.com/DostaJeBilo.NS/videos/1506228846113689/).

Многи наши суграђани негодовали су због одлуке да актуелна власт именује нових осам директора и осам управних одбора, очигледно намирујући на тај начин партијске активисте.
Приликом расправе о предложеној одлуци, члан градског већа за образовање, Мр Владимир Јелић, са скупштинске говорнице најавио је да ће се одлука спровести до 01.01.2018. године.
До тог датума одлука није спроведена.
13.04.2018. године, одговарајући на одборничко питање о термину реализације усвојене скупштинске одлуке, Јелић је изнео тезу да се ради о сложеном процесу који изискује одређено време, најавио да ће трансформација “Радосног детињства” бити спроведена до 01.09.2018. и да ће тог дана нових осам предшколских установа почети са радом.

И накнадни рок је пробијен, а “Радосно детињство” и даље живи и ради на исти начин као и пре 09.06.2017. и све је извесније да до реализације одлуке донете превише од годину дана неће ни доћи, без обзира на одредбе Закона о предшколском васпитању и образовању.

Разлог због ког је одлука Скупштине града остала мртво слово на папиру, нама је непознат, а градска власт је у неколико наврата давала контрадикторна објашњења, тако да нам остаје само да нагађамо да ли је у питању коалиционо неслагање око персоналних решења за позиције директора и чланова Управних одбора новоформираних предшколских установа или некаква калкулантска стратегија за редовне локалне изборе који нас очекују наредне године.

Градско веће, својим непоступањем по одлуци Скупштине Града о мрежи предшколских установа, прекршило је највиши градски правни акт—Статут града, који предвиђа да Градско веће непосредно извршава и стара се о извршавању одлука и других аката Скупштине (члан 52,став 1,тачка 2).

Да Скупштина Града Новог Сада не поседује ни минимум интегритета, говори чињеница да се и не помишља на покретање процедуре за опозив градског већа због непоступања у складу са Одлуком највишег органа Града. Нажалост, још увек смо врло далеко од основних демократских принципа и изграђених демократских институција, али то је реалност у којој живимо. Док не успемо да је не променимо…

ГО “Доста је било”, Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар