Економија Политика Саопштењe

Држава не треба да спасава банке, банке морају бити кажњене

У периоду од 2005. до 2011. године, у Србији су банке превариле око 22.000 грађана незаконитим пласирањем кредита индексираним у швајцарским францима. Зато искључиво банке треба и да плате цену ове преваре. Влада не треба да троши новац из буџета да спасава банке.

Захваљујући чињеници да Народна банка Србије за време претходне власти није забранила пласирање ових незаконитих кредита, што је била дужна учинити, читаве породице, укупно око 100.000 грађана, упало је у неповратно дужничко ропство. Ови кредити су забрањени тек 2011. када је већ било касно за преварене грађане. Нова власт није мењала политику, правила се невешта читавих седам година и сада покушава да заштити банке новцем из буџета.

Врховни касациони суд је пре две седмице донео правни став да су одредбе уговора о кредитима о индексирању у швајцарским францима – ништави. Овакав став суда у складу је са одлуком коју је средином прошлог месеца донео Европски суд правде, и из њега произилази да су банке дужне обештетити преварене грађане. Исти став донели су и судови 13 земља Европе међу којима су и Аустрија, Француска, Немачка, Шпанија.

Уместо да се постара да исправи пропусте надлежних институција и заштити права преварених грађана, држава Србија покушава да доношењем Закона о конверзији спорних кредита ретроактивно ове кредите прогласи законитим како би заштитила банке, што је у потпуној супротности са Уставом Републике Србије. Влада покушава законом да ретроактивно озакони незаконито пословање банака.

Нацрт новог закона такође предвиђа да се корисници кредита који прихвате конверзију коју им наметну банке аутоматски одрекну приступа суду, што је у директној супротности и са Уставом Србије и са Европском конвенцијом о људским правима Савета Европе.

ДЈБ позива представнике Владе Србије који припремају ово противуставно законско решење да престану да штите банке и њихов екстра-профит, те да коначно почну да штите права грађана државе Србије. Банкарско-корпоративни глобализам већ је увелико економски поробио све државе Балкана које посматра као извор јефтине радне снаге, онемогућавајући било какав напредак и развој домаће привреде, подстичући на тај начин масовно исељавање читавих породица из Србије које унутар таквог поретка не виде могућност просперитета ни за себе ни за своје потомство.

Банкарски глобализам (кога левичари зову неолиберализам) је под своје узео политичаре у готово свим земљама Европе, директно их подржава и одржава на власти како би заштитили свој паразитски положај.

ДЈБ се оштро противи банкарско-корпоративном глобализму као неприхватљивом оквиру за будућност Србије и осталих држава Балкана. Суверенистички политички покрети у Европи и свету расту и представљају једину алтернативу овом економском поробљавању. Економска и свака друга сарадња међу државама треба да буде заснована на сарадњи суверених држава, а не на економском поробљавању држава од стране банака и њихових мултинационалних корпорација.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • @Ojler,

      Ево ја ћу вам објаснити зашто су незаконити и то не само индексирани кредити. Прекршен је Закон о банкама, члан 4, који таксативно наводи чиме пословна банка сме да се бави. Емисија новца “ex nihilo”, тј. из ваздуха се нигде не помиње као посао банке, што је и нормално, јер је у питању криминал, тј. кривотворење новца/кредита/потраживања. Ипак, пословне банке то рутински раде и њихови кредити немају изворе, па се тако и књиже коришћењем ставке “фиктивни депозити” (имагинарни извори). Ако то није разлог за одузимање дозволе за рад и кривично гоњење, онда не знам шта јесте. Мислим да би судије и тужиоци требало озбиљно да се позабаве банкама.

  • Gospodo računamo da čim je sud uvažio stavove advokata u vezi sa nezakonitošću, da krediti jesu. To obračunavanje i vezivanje za strane valute, obesmišljava generalno postojanje domaće. To sada nije poenta. Pogledajte slučaj i advokate koji su se bavili tj njihove pravne argumente. Činjenica je da ovo solidarno pokrivanje iz budžeta nije baš pristojno rešenje prema svima koji će u rešavanju učestvovati. Ako je banka već radila konačno sa dokazima protivzakonito treba da snosi bar 51% tereta. Takođe, treba ispitati ukoliko su ljudi vlasnici jednog stana koji su kupili sebi za život ok je da se solidarno iz budžeta njima pomogne većim procentom. Ukoliko im je to drugi + stan , manja pomoć za njih. Ipak zbog obmana njima samo banka treba da pomogne to bi bilo odgovorno da konačno neko stane na put tim mafijaškim i stitucijama koje kod nas vršljaju kako žele. Za to vreme, ne radeći ništa gospođa Tabaković baveći se menjački poslovima, dobija impozantnu platu, koju na mesečnom nivou zaradi 8-10 pravih doktora nauka u Srbiji

  • Не видим разлог да држава на било који начин помаже банкама.
    Кршили су законе и морају да плате.
    Посао државе и (не)Народне банке је да спроведу ЗАКОН! Не да штите прекршитеље.

  • Da li neko moze da savetuje sta sa ljudima koji nisu mogli da placaju onolike rate i izgubili su stanove jos pre oko 4 godine? Da li oni imaju neke sanse da dobiju nesot nazad sobzirom da su godinama placali banci i na kraju ostali bez icega? Unistene porodice, bolesti koje dolaze is toga i sve ono sto nikoga ne zanima.

  • Mnogo ste se angazovali oko kredita indeksiranih u sv.francima i mnogo ste doprineli da se ovaj problem pocne resavati.Mnogo ste se angazovali oko MHE i mnogo ste doprineli i da se i taj problem pocne resavati.Na zalost, vas doprinos se ne moze videti ni u “opozicionim medijima”.Prema svima se otvaraju neki prozori, prema vama je tretman bio i ostao isti.Zasto se onda lepo ne vratite u skupstinu?Barem cemo jos godinu dana moci da gledamo nekoga za koga smo glasali, jedine koje izgleda i gradjani zanimaju, a ne samo i jedino da se docepaju vlasti. Jer nismo mi glasali za novu Novu demokratiju,niti nas interesuje sta oni rade(oni su izgubili boju onoga momenta kada su se odvojili od Radulovica), zna se za koga smo mi glasali 2016.godine

    • A ko da se vrati u Skupštinu, draga Tanja? DJB više nema poslaničku grupu. Tri samostalna poslanika ne mogu ništa tamo da učine, njihova reč se tamo ne čuje. Jedino da su formirali grupu sa nekim otpadom, kao što su se Ana i Bane uvalili kod Marinike i time nezvanično postali Đilasovi poslanici tj. poslanici Saveza za Srbiju ali mislim da DJB to sebi ne može da dozvoli, rekoše da su treća opcija, što znači ni SzS ni SNS a u ovom trenutku kao takav nemaš šta da tražiš na političkoj sceni, niti kroz medije niti u Skupštini niti na neki drugi način jer u ovoj zemlji postoje samo SNS i SZS, kolonijalne ispostave zapadnih interesnih grupa i to se neće promeniti sve dok mazohistički ljubimo skute Evropskoj uniji koja i posle svega za nas “nema alternativu”. Kakav narod takvi i vlast i opozicija a takva i država i životi svih nas.

    • Pa nije istina da ne mogu da formiraju poslanicku grupu.Mogu.Uvek postoji izbor.Oni su kao ranjena zver a u samoodbrani sva sredstva su dozvoljena

    • Kako mogu kad ih je samo troje? Mogu, ali pod uslovom da sarađuju sa nekim mutljivcima, što DJB ne želi (i ne treba).