Политика Саопштењe

ДЈБ није ни добио позив од Сорошевих невладиних организација

Извештавајући са јучерашњег састанка власти и дела опозиције у организацији Сорошевих невладиних организација у Србији, медији су пренели да се ДЈБ није одазвао на позив за учешће на том “округлом столу”. ДЈБ никада није добио позив од пробраних Сорошевих невладиних организација да у тој фарси уопште учествује, а и да јесте, никада се на њега не би одазвао, јер овакав “дијалог” урушава суверенитет Републике Србије.

Позив за ову фарсу Сорошеве невладине организације су, осим на адресу власти, послале само “пожељним” странкама које сарађују са влашћу, немају никаку подршку у бирачком телу и које служе да дају СНС-у параван и покриће за урушавање демократије у Србији. ДЈБ је поздравио одлуку СзС да изађе из ове фарсе и јуче са жаљењем констатовао да се ПСГ одазвао позиву.

Од самог почетка ове фарсе у августу, ДЈБ упозорава да се разговори власти и опозиције морају водити унутар релевантних институција Републике Србије, пре свих Народној Скупштини, а не под покровитељством невладиних организација блиских власти, које нико није бирао, које се финансирају из иностранства, па и из фондова европске политичке групације ЕПП којој припадају и Меркелин ЦДУ и Вучићев СНС. Од почетка ове фарсе упозоравамо да се на тај начин само урушава суверенитет Србије, растура јединство опозиције и помаже власти да избегне бојкот избора.

Разговоре власти и опозиције (СзС, ПСГ, ДЈБ и локални покрети који нису под контролом власти) треба да организује председница Скупштине Србије у Скупштини Србије. Бојкот избора није циљ. Циљ је стварање услова за слободне и фер изборе. Опозиција треба да истакне јасне, једноставне захтеве и на њима инсистира под претњом бојкотом. ДЈБ има предлог четири јасна захтева:

  1. Фер приступ медијима, пре свега РТС-у и независност регулаторног тела које треба да спречи злоупотребе медија у сврху пропаганде једне политичке опције.
  2. Сређивање бирачких спискова – У Србији има мање од 5 милиона личних карата и преко 6.5 милиона бирача у бирачким списковима.
  3. Снимање бирачких кутија, не бирача – Обезбеђивање камера које ће снимати бирачке кутије током изборног дана, и процес пребројавања гласова након затварања бирачких места.
  4. Неограничен приступ изборном материјалу након избора.



Прочитајте још и:


Апел Соњи Лихт, Фонду за отворено друштво и Сорошу да додатно помогну СНС

Зашто су Вучић и део опозиције пристали да им Сорош организује састанак?

ДЈБ поздравља одлуку СзС да напусти Сорошев дијалог

ДЈБ позива ПСГ да преиспита свој бојкот опозиције

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар