ДЈБ на преко 15%, Вучић повлачи помоћну полицију

Најава да ће Влада одустати од уредбе о формирању помоћне полиције, односно намере да легализује “фантомке”, због тога што је притисак “просто прејак” показује да Вучић све теже глуми лидера који све конце држи у својим рукама. Ово “просто прејак” је нови рејтинг ДЈБ на преко 15% који је натерао Вучића да устукне и по први пут од како је на власти одустане од потеза који су директно усмерени против грађана и институција државе.

Подршка покрету Доста је било расте. По последњим истраживањима та подршка је на преко 15%. Подршка расте и Дверима које су значајно изнад цензуса. Све остале странке бележе пад. Највећи пад бележи СНС. И то највише због пада подршке Александру Вучићу. Народ каже: можеш како хоћеш, али не можеш докле хоћеш.

Вучићев рејтинг је већ драстично пао после ослобађајућих пресуда за његовог коалиционог партнера Богољуба Карића и његовог саветника Млађана Динкића, због новогодишњег поклањања станова куму и пријатељима, као и због намере да по зградама запошљава партијске Чворовиће и подели државну имовину својим пословним партнерима.

Премијер је проценио да би му се због формирања партијске полиције рејтинг додатно суновратио. Суочен са огромним притиском и незадовољством из саме полиције у којој нема подршку и притиском из Доста је било, премијер узмиче и јавно почиње да показује пукотине у власти која ће се на следећи мало јачи удар распасти. Ту више не могу да му помогну ни контролисани и цензурисани медији.

Уредбу о помоћној полицији Вучић је донео 29. децембра да би је употребио на изборима у априлу за контролу и манипулацију изборима. Због тога је у новој уредби помоћна полиција добила овлашћења да реагује кад је “угрожена унутрашња безбедност”, а избачени су услови из претходне уредбе из 2005. године који су њено ангажовање условљавали “ванредним” и “ратним стањем”, као и “тежим” угрожавањем унутрашње безбедности. Избачено је ванредно и ратно стање, а убачена нова одредба којом је омогућено да МУП потпише уговор са локалном самоуправом о ангажовању “помоћне полиције” уколико је то “у обостраном интересу”. Тај “обострани интерес” су управо предстојећи избори.

Вучићев министар полиције др Небојша из Београда је очигледно већ имао договор са људима из странке да ће их запослити. Да је све било већ спремно и да су одустали у последњем тренутку под притисцима сведочи изјава министра „На жалост, они неће сада бити запослени захваљујући Саши Радуловићу, Дверима и Демократској странци, због хајке која се води против нас и која је просто прејака“, казао је Стефановић.

Влади не верујемо док не видимо да је усвојена уредба о повлачењу уредбе о партијској помоћној полицији, јер премијер негује традицију неиспуњених обећања о чему сведочи и то да ми и даље не знамо име “фантома” из Савамале, а уместо одговорних кажњени су новинари који постављају то питање. Грађани ће у априлу оцењивати сва неиспуњена обећања, све лажи и пљачке у режији премијера и имаће прилику да смене ову власт, укину све штетне одлуке, уредбе и законе и успоставе владавину права и демократску контролу безбедносних снага.

Подели са пријатељима:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+1Email this to someone

  1. Po mom mišljenju, Vučićev pokušaj da formira Sturm Abteilung (ko ne zna šta je to neka pogleda na Vikipediji) nema veze sa predstojećim izborima, već je pokazatelj njegovog dalekovidog razmišljanja. Naime, kada (i ako) jednog dana bude imao dvotrećinsku većinu u parlamentu i uspeo da izbriše Kosovo iz Ustava Srbije (glavni razlog zašto ima podršku zapada na čelu sa SAD), suočiće se sa ogromnim problemima u zemlji, dok će istovremeno usahnuti podrška zapada. On zna da će ga pustiti niz vodu kad im više ne bude trebao pa, ne želeći da se provede kao Milo Đukanović u sličnoj situaciji, radi na učvršćivanju represivnog aparata za svoju diktaturu. To što je formiranje SA odloženo ne oslikava Vučićev strah od javnosti ili rasta popularnosti opozicije, već je verovatno posledica upozorenja nekog od onih koji ga „podržavaju“ da je preterao. Komunalna policija mu je za sadašnje prilike OK, ali ne mogu da nose duge cevi pa za probleme koje će da ima u budućnosti nije dovoljna. Siguran sam da će potražiti rešenje kroz neki drugi zakonski okvir, npr. izmena zakona o firmama za fizičko obezbeđenje ili tako nešto. Ovo sa pomoćnom policijom mu je bilo zgodno jer bi se finansiralo iz budžeta. Plašim se da će na kraju formirati svoj SA i da će promena vlasti biti krvava.
    Želeo bih da grešim.

  2. Boze divim se ljudima koji su se toliko uziveli u predstojeca politicka desavanja u Srbiji da je to milina?! Oni ta;no znaju, ko ce sa kim u koaliciju a izbori jos nisu ni na pomolu. Oni odredjuju procente, a bez istrazivanja – odokativno?! Oni su za Rusiju a protiv Srbije?! Oni su za nove snage na politickoj sceni Srbije, a jos stare nisu oterali?! Oni su za DOSTA JE BILO, a njima – NIKAD DOSTA?! Oni su za DVERI a sva vrata su im zatvorena?! Dobro onaj kolega AMER rece – IMA JEDNA ZEMLJA NA BALKANU?!

Затворено за коментаре.