DJB na preko 15%, Vučić povlači pomoćnu policiju

Najava da će Vlada odustati od uredbe o formiranju pomoćne policije, odnosno namere da legalizuje “fantomke”, zbog toga što je pritisak “prosto prejak” pokazuje da Vučić sve teže glumi lidera koji sve konce drži u svojim rukama. Ovo “prosto prejak” je novi rejting DJB na preko 15% koji je naterao Vučića da ustukne i po prvi put od kako je na vlasti odustane od poteza koji su direktno usmereni protiv građana i institucija države.

Podrška pokretu Dosta je bilo raste. Po poslednjim istraživanjima ta podrška je na preko 15%. Podrška raste i Dverima koje su značajno iznad cenzusa. Sve ostale stranke beleže pad. Najveći pad beleži SNS. I to najviše zbog pada podrške Aleksandru Vučiću. Narod kaže: možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš.

Vučićev rejting je već drastično pao posle oslobađajućih presuda za njegovog koalicionog partnera Bogoljuba Karića i njegovog savetnika Mlađana Dinkića, zbog novogodišnjeg poklanjanja stanova kumu i prijateljima, kao i zbog namere da po zgradama zapošljava partijske Čvoroviće i podeli državnu imovinu svojim poslovnim partnerima.

Premijer je procenio da bi mu se zbog formiranja partijske policije rejting dodatno sunovratio. Suočen sa ogromnim pritiskom i nezadovoljstvom iz same policije u kojoj nema podršku i pritiskom iz Dosta je bilo, premijer uzmiče i javno počinje da pokazuje pukotine u vlasti koja će se na sledeći malo jači udar raspasti. Tu više ne mogu da mu pomognu ni kontrolisani i cenzurisani mediji.

Uredbu o pomoćnoj policiji Vučić je doneo 29. decembra da bi je upotrebio na izborima u aprilu za kontrolu i manipulaciju izborima. Zbog toga je u novoj uredbi pomoćna policija dobila ovlašćenja da reaguje kad je “ugrožena unutrašnja bezbednost”, a izbačeni su uslovi iz prethodne uredbe iz 2005. godine koji su njeno angažovanje uslovljavali “vanrednim” i “ratnim stanjem”, kao i “težim” ugrožavanjem unutrašnje bezbednosti. Izbačeno je vanredno i ratno stanje, a ubačena nova odredba kojom je omogućeno da MUP potpiše ugovor sa lokalnom samoupravom o angažovanju “pomoćne policije” ukoliko je to “u obostranom interesu”. Taj “obostrani interes” su upravo predstojeći izbori.

Vučićev ministar policije dr Nebojša iz Beograda je očigledno već imao dogovor sa ljudima iz stranke da će ih zaposliti. Da je sve bilo već spremno i da su odustali u poslednjem trenutku pod pritiscima svedoči izjava ministra „Na žalost, oni neće sada biti zaposleni zahvaljujući Saši Raduloviću, Dverima i Demokratskoj stranci, zbog hajke koja se vodi protiv nas i koja je prosto prejaka“, kazao je Stefanović.

Vladi ne verujemo dok ne vidimo da je usvojena uredba o povlačenju uredbe o partijskoj pomoćnoj policiji, jer premijer neguje tradiciju neispunjenih obećanja o čemu svedoči i to da mi i dalje ne znamo ime “fantoma” iz Savamale, a umesto odgovornih kažnjeni su novinari koji postavljaju to pitanje. Građani će u aprilu ocenjivati sva neispunjena obećanja, sve laži i pljačke u režiji premijera i imaće priliku da smene ovu vlast, ukinu sve štetne odluke, uredbe i zakone i uspostave vladavinu prava i demokratsku kontrolu bezbednosnih snaga.

Podeli sa prijateljima:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+1Email this to someone

  1. Po mom mišljenju, Vučićev pokušaj da formira Sturm Abteilung (ko ne zna šta je to neka pogleda na Vikipediji) nema veze sa predstojećim izborima, već je pokazatelj njegovog dalekovidog razmišljanja. Naime, kada (i ako) jednog dana bude imao dvotrećinsku većinu u parlamentu i uspeo da izbriše Kosovo iz Ustava Srbije (glavni razlog zašto ima podršku zapada na čelu sa SAD), suočiće se sa ogromnim problemima u zemlji, dok će istovremeno usahnuti podrška zapada. On zna da će ga pustiti niz vodu kad im više ne bude trebao pa, ne želeći da se provede kao Milo Đukanović u sličnoj situaciji, radi na učvršćivanju represivnog aparata za svoju diktaturu. To što je formiranje SA odloženo ne oslikava Vučićev strah od javnosti ili rasta popularnosti opozicije, već je verovatno posledica upozorenja nekog od onih koji ga „podržavaju“ da je preterao. Komunalna policija mu je za sadašnje prilike OK, ali ne mogu da nose duge cevi pa za probleme koje će da ima u budućnosti nije dovoljna. Siguran sam da će potražiti rešenje kroz neki drugi zakonski okvir, npr. izmena zakona o firmama za fizičko obezbeđenje ili tako nešto. Ovo sa pomoćnom policijom mu je bilo zgodno jer bi se finansiralo iz budžeta. Plašim se da će na kraju formirati svoj SA i da će promena vlasti biti krvava.
    Želeo bih da grešim.

  2. Boze divim se ljudima koji su se toliko uziveli u predstojeca politicka desavanja u Srbiji da je to milina?! Oni ta;no znaju, ko ce sa kim u koaliciju a izbori jos nisu ni na pomolu. Oni odredjuju procente, a bez istrazivanja – odokativno?! Oni su za Rusiju a protiv Srbije?! Oni su za nove snage na politickoj sceni Srbije, a jos stare nisu oterali?! Oni su za DOSTA JE BILO, a njima – NIKAD DOSTA?! Oni su za DVERI a sva vrata su im zatvorena?! Dobro onaj kolega AMER rece – IMA JEDNA ZEMLJA NA BALKANU?!

Zatvoreno za komentare.