Ауторски текст Источна Србија

Фиат, тајни уговори и још по нешто

Сведоци  смо како више од двадесет дана  радници у Фиату у  Крагујевцу  штрајкују, тражећи   повећања плате. Уз  жестоке нападе Владе на штрајкаче  и  захтеве  за њихов  безусловни  повратак на посао  свакодневно  се истиче аргумент  о великој  штети  коју би изазвао одлазак Фиата, док се  истовремено од јавности крије колика су и каква  улагања државе у ову фабрику од 2008. Упућени говоре о тајним анексима штетног  уговора.

Како је могуће да уговор кога закључи Влада  у име свог народа, или било ког његовог дела има тајну клаузулу?

Који су разлози  да такав уговор има ознаку тајности, осим можда  у делу који се тиче иновација, техничких карактеристика производње и сличних ставки, где је тајност усмерена на заштиту од конкуренције и индустријске шпијунаже?

Дугогодишња  нетранспарентност власти   се са републичког нивоа константно прелива на локал.

И на локалу се барата  уговорима  без добрих намера, који су штетни  по град,на којима се појединци “уписују” са 10 или више посто. Лако се и радо игра са јавним ресорима када нема консеквенци.

Власти у  Зајечару  су, у име грађана Зајечара,  у протеклом времену биле  потписници  већег броја уговора, и доносиоци великог броја одлука  о којима се може говорити као о штетним по град.

Кријући се иза одборничке већине која је своју подршку и те како  наплаћивала, идејни творци су успешно маневрисали и долазили до циља. Један део таквих уговора, обавијен је велом тајне и данас као и у време  закључивања.

Управо због тога је  рад Градске Управе и јавних предузећа нетранспарентан и усредсређен на прикривање великог броја  злоупотреба положаја и средстава.

За разлику од политике тренутне  локалне власти, коју тајност  и кулоари прате  од самог  почетка пре више од деценије, транспарентност је императив политике коју  ће ДЈБ водити  како на државном нивоу, тако и на локалу.

Нема тајних преговора,нема тајних клаузула у Уговорима,нема играња са јавним ресорима и грађанима. У систему за чије се успостављање залажемо, систему  у коме  нема  организоване  злоупотребе права од стране власти, транспарентност њеног рада  је неминовна.

Мирјана Рашчанин
Општински координатор  ДЈБ Зајечар

ДЈБ Зајечар

ДЈБ Зајечар

Оставите коментар

Будите први да коментаришете!

Обавести од
avatar
2500
wpDiscuz