OEBS ne sme da bude paravan za izbornu pljačku

Izborni štab Saše Radulovića, kandidata za predsednika Republike Srbije, zatražio je danas od Misije OEBS u Srbiji da omogući i osigura prebrojavanje glasova na biračkim mestima na Kosovu i Metohiji, odmah po zatvaranju birališta. Ukoliko glasački materijal bude prebacivan sa birališta na KiM u Vranje i Rašku, kao što predviđa neustavno i diskriminatorsko Uputstvo RIK-a, Misija OEBS-a će biti puki paravan za izbornu krađu koju priprema Aleksandar Vučić, doprineće teškom urušavanju integriteta izbornog procesa, a samim tim i urušavanju ugleda OEBS-a.

Ključni instrument predstojeće krađe je Uputstvo o sprovođenju izbora na KiM koje je usvojio RIK bez učešća opozicije. Taj diskriminatorski dokument nije u skladu sa zakonom i Ustavom Republike Srbije, a zamišljen je da omogući izbornu krađu glasova sa KiM. Ne samo što će, kao prilikom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, prebacivanje džakova sa glasovima biti iskorišćeno za krađu glasova, nego će i rokovi za podnošenje žalbe biti prekoračeni i time onemogućen bilo koji prigovor na koji kandidati imaju puno pravo.

Izborni štab Dosta je bilo pozvao je Misiju OEBS-a da blagovremeno i odlučno spreči izbornu krađu 2. aprila i manipulaciju glasovima građana KiM koju priprema Srpska napredna stranka i njen predsednički kandidat Aleksandar Vučić. Očekujemo od OEBS-a da stvori uslove da se na teritoriji KiM, u prisustvu predstavnika Misije prebroje glasovi 2. aprila, odmah po zatvaranju biračkih mesta u 20 časova.

Smatramo da se samo na taj način obezbeđuje integritet izbornog procesa i eliminiše mogućnost izborne krađe. Mandat OEBSa nije da osigura izbornu pobedu Aleksandra Vučića, već da neutralnim pristupom osigura integritet izbornog procesa.

U prilogu pismo Misiji OEBS-a u Srbiji

Pismo OEBS-u

Podeli sa prijateljima:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

 1. Dokle god Vučić bude ispunjavao dobijene zadatke sa zapada, dotle će OEBS tolerisati sve nepravilnosti, ili će se eventualno oglasiti nekim mlakim saopštenjem.
  Živi bili, pa (ne)videli.

 2. igor je u pravu.
  OEBS neće ni prstom maći. Kao i REM što se „mnogo“ nasekirao zbog dva prigovora i otvorenog pisma.
  Da je pameti i odgovornosti, a interesa očigledno ima, da se opozicioni kandidati skupe i zajedno ovako nešto zatraže, niti bi to mediji smeli da ignorišu, niti bi, sledstveno tome, OEBS mogao, hteo-ne hteo, da mudro ćuti i čuči u mraku.
  Ovako, džaba ste krečili, što bi narod diljem zemlje jednostavno rekao.

 3. Radulović Jeremić i Obradović treba da upute jedinstven opozicioni zahtev, po ovom pitanju, a ne vršiti parcijalno istupanje. Pomenuti zahtev je NEDVOSMISLENO potreban i osnovan, ali – potrebna je zajednička akcija, zajedničko insistiranje. IZVANREDNO bi bilo kada bi se ova tri predsednička kandidata – ZAJEDNO pojavila na vratima kancelarije OEBS-a. Tako bi se nesumnjivo dobilo na „težini“, a to se mora odraditi ODMAH, kako kratki rokovi ne bi bili izgovor – za nečinjenje. Takodje, možda treba organizovati i neku vrstu nevladine kontrole toka izbora na Kosmetu, sastavlje od članova koje delegiraju ova tri predsednička kandidata. Spas je svakako – u udruženom nastupu.

  1. BRAVO Igore tako je!
   Zapad ne želi da ovde bude pravne države i jake ekonomije i bogato društvo. Njima odgovara autokrata, jer je on garant jeftine radne snage i siromašnog društva. Jednostavno, zapadu je u interesu da naši građani imaju prosek plate u njihovim kompanijama u Srbiji što je manje moguće, 300e najviše, pa zbog svega toga podržavaju ovoga što je sada na vlasti. Sasvim sigurno im nije u interesu da isplate platu našem radniku koliko njihovom u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj…otud totalne nezainteresovanosti OEBS-a, jer im NIJE u interesu da bude obrnuto!

Zatvoreno za komentare.