Šta hoćemo i šta nećemo raditi

Da bi Srbija krenula napred, nova vlada bi morala da demontira parazitski partijski sistem i njegovu burazersku ekonomiju koji ubija Srbiju i zbog kojeg propadamo. Na čelu tog sistema se danas nalazi Aleksandar Vučić. On ga je nasledio od Borisa Tadića. Godišnji trošak tog sistema je preko 2.5 milijarde evra. Taj trošak je daleko veći od ukupnog godišnjeg deficita Srbije. Veći od ukupnog troška celog zdravstvenog sistema. Mnogo veći od celog sistema socijalne zaštite socijalno ugroženih građana.

Šta bismo morali da uradimo odmah:

1. Uvesti potpunu transparentnost. Objaviti sve ugovore koje potpisuje država. Objaviti ugovor sa Etihadom, sa Fijatom, sa Mercedesom, sa Al Dahrom, sve ugovore sa arapima, Bus Plus, most na Adi. Sve ugovore lokalnih samouprava, univerziteta, kulturnih ustanova. Objavljivati mesečno sve isplate iz budžeta, kao što je to 5 meseci radilo Ministarstvo privrede i to tačno kome ide novac. To je borba protiv korupcije.

2. Otpustiti 15% partijski zaposlenih kadrova sa kupljenim diplomama iz javnog sektora. Ne 15% lekara ili profesora, već partijski zaposlenih koji ništa ne rade, a dobijaju plate kao neku vrstu deluks socijalne pomoći. Ukinuti solidarni porez.

3. Smanjiti poreze i doprinose za trećinu. U dva koraka. Ovo je najbolja „subvencija“. Neselektivna je. Ide svima. Najviše proizvođačima i izvoznicima jer oni zapošljavaju najviše. Ovim bi zadali najteži udarac sivoj ekonomiji koja trenutno iznosi 30% tržišta.

4. Ukinuti dosadašnju pogubnu ekonomsku politiku parazitskih subvencija stranim investitorima na kojoj se uzimaju reketi.

5. Sprovesti regulatornu reformu. Doneti pripremljene zakone o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji. Doneti zakone o poreklu imovine, registraciji offšore kompanija.

6. Uvesti zdravstveno osiguranje za sve. I za poljoprivrednike. Overa zdravstvenih knjižica mora da ode u neslavnu istoriju.

7. Uvesti univerzalan sistem socijalne zaštite. Svaka socijalno ugrožena porodica bi dobijala socijalnu pomoć. Ako ostanete bez posla, ne morate da strahujete za svoju egzistenciju dok tražite drugi. Uvesti rigorozan sistem kontrole.

8. Sprovesti gotov plan Ministarstva privrede za 153 preduzeća u restrukturiranju koji je zaustavio Aleksandar Vučić

9. Uvesti rigorozne kontrole kvaliteta uvozne robe. Uvozimo robu jako lošeg kvaliteta i ubijamo domaće poljoprivrednike i

10. Realizovati gotov plan Ministarstva privrede za smanjenje kamatnih stopa građanima i privredi i dovođenje banka u red.

Prekinuli su me u poslu. Aleksandar Vučić je mogao da dozvoli da ove reforme sprovedem i rekonstruisanoj vladi. Nije ih hteo. On nema ni kapacitet, ni znanje, ni volju, ni interes da sprovede reforme. Njemu treba da priča o reformama, potpisuje tajne ugovore i nada se čudu Beograda na vodi, arapskih para, stranih investitora koji će nas spasiti od nas samih.

Niko nam neće pomoći ako ne pomognemo sami sebi. Treba nam vaš glas da uđemo u skupštinu i demontiramo parazitski sistem.

Šta nećemo raditi:

– Zapošljavati partijske kadrove

– Potpisivati tajne ugovore

– Neobjavljivati trošenje novca mesečno za državu i sve ustanove koje se finansiraju iz budžeta

– Urušavati nezavisne institucije sistema

– Uticati na medije

– Hapsiti preko medija

– Blatiti bilo koga

– Uzimati novac od tajkuna i interesnih grupa

– Imati svoju burazersku ekonomiju i burazerske privrednike

– Baviti se i biznisom i politikom u isto vreme

– Tolerisati nasilje

– Gaziti ljudska prava, pravo na privatnost

– Izbegavati teške probleme, gurati glavu u pesak

– Subvencionisati

– Dovoziti ljude u autobusima ne mitinge

– Praviti koalicije sa verskim liderima

– Ulaziti u koalicije sa partnerima koji hoće da nastave da rade stvari sa ove liste

– Pogaziti obećanja da nećemo raditi stvari na ovoj listi

Saša Radulović

Podeli sa prijateljima:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

  1. Vaša duhovitost je,iako sam glasao za Vas,dragi Saša,-neiscrpna ! :)
    …nadam se ,da je Vama, poznata „TEORIJA HAOSA“ ?

Zatvoreno za komentare.